camiel-fortgens-is-de-winnaar-van-het-mode-stipendium-2024-mijn-kleding-onderscheidt-zich-door-imperfectie-318096
©Reinier RVDA

Zijn ontwerpen zijn een nieuwe versie van klassieke kledingstukken, met een handgemaakte en bewust imperfecte afwerking. We hebben het over de Nederlandse ontwerper Camiel Fortgens, die zojuist het Cultuurfonds Mode Stipendium 2024 heeft gewonnen, de meest prestigieuze modeprijs in Nederland. En die kwam als een “enorme verrassing”.

Camiel Fortgens wint Mode Stipendium 2024

Vandaag werd de Nederlandse modeprijs voor de dertiende keer uitgereikt door het Cultuurfonds en Dutch Fashion Foundation in De Nieuwe Liefde in Amsterdam. Ontwerpers die in aanmerking komen, voeren al geruime tijd op eigen kracht een onderscheidend, in Nederland geworteld modelabel. Tot de eerdere winnaars behoren grote namen als Jan Taminiau, Iris van Herpen en Claes Iversen. Vorig jaar sleepte couturier Mohamed Benchellal de prijs in de wacht. In 2024 gaat het Mode Stipendium naar ontwerper Camiel Fortgens.

Elke week onze beste artikelen in je inbox? Schrijf je hier in voor de Vogue-nieuwsbrief.

“De prijs kwam als een enorme verrassing”, vertelt Fortgens aan Vogue. “We zijn voornamelijk gericht op het buitenland: we gaan twee keer per jaar naar Parijs en verkopen daar vooral aan winkels in Japan, Korea en Amerika. De erkenning vanuit Nederland voelt toch speciaal, dat we gezien worden. Het is een eer.” Winnaars van het Mode Stipendium ontvangen een financiële bijdrage van 50.000 euro om te investeren in hun merk. Fortgens’ plannen? “Het creëren van meer film en fotografie om het merk te ondersteunen. Ook willen we gaan samenwerken met een persbureau in Parijs, en investeren in onze website.”

De tekst gaat verder onder de afbeelding.

 

Dit bericht op Instagram bekijken

 

Een bericht gedeeld door CAMIEL FORTGENS (@camielfortgens)

De schoonheid van imperfectie

Fortgens stelt met zijn collecties traditionele ideeën over mode ter discussie. Hij staat bekend om zijn ruwe, onafgewerkte ontwerpen, allemaal genderneutrale kledingstukken die zijn bedoeld om de vaste rollen van mannen- en vrouwenkleding te vervagen. Daarbij speelt duurzaamheid een belangrijke rol, met als doel mensen bewuster te laten nadenken over hun consumptiegedrag. Door zijn focus op eerlijkheid en imperfectie wil hij de obsessie met perfectie in de modewereld bekritiseren.

“Ik heb op de designacademie nooit leren naaien”, vertelt Fortgens. “Toen ik na mijn conceptuele 2D-afstudeercollectie meer draagbare, verkoopbare kleding wilde gaan maken, merkte ik al snel dat het niet lukte. Keer op keer was er weer iets scheef of ging het verkeerd. Tot ik op een gegeven moment de schoonheid van de foutjes en imperfecties zag. De items leefden, en je zag dat het gemaakt was door iemand. Onze kleding onderscheidt zich door die imperfectie: waar andere merken zich verhullen in een perfect droombeeld van luxe en glamour, laten wij de echtheid zien.”

Gedragen door de bakker en de buurman

De ontwerper runt een zelfstandig label en werkt met een klein team vanuit Amsterdam, ook al is het merk vanaf het begin meteen al uitgeweken naar Parijs om daar de internationale markt te bereiken. “Vanaf het begin was het duidelijk dat de markt in Nederland te klein is”, legt Fortgens uit. Om vervolgens vanuit Amsterdam te blijven werken, was een bewuste keuze. “Het is fijn om hier te werken. Parijs, en daarmee de rest van de wereld, is om de hoek”, aldus de ontwerper.

Voor wie Fortgens en zijn team ontwerpen? “We maken kleding die draagbaar is voor iedereen, niet echt voor een bepaalde doelgroep. Mannen en vrouwen van elke leeftijd.” Juist dat toegankelijke vindt de ontwerper zo belangrijk. Als we vragen naar zijn droomklant, kan zijn antwoord dat gevoel niet beter verwoorden: “Al mijn vrienden, jouw vrienden, de bakker en de buurman.”

Het atelier van Camiel Fortgens, winnaar van het Mode Stipendium 2024
©Reinier RVDA