dit-zijn-de-beste-eyeliners-van-2024-geselecteerd-door-make-upartiesten-van-beroemdheden-318131
©Courtesy of Victoria Beckham Beauty

Als ogen de poort naar de ziel zijn, dan zijn de beste eyeliners de sleutel. Van een smokey eye tot een uiterst precieze flick in Selena Gomez-stijl: met de beste eyeliners kun je allerlei resultaten bereiken. En ze zijn er in een passend breed scala aan formules, afwerkingen en tinten. Om je beautyverzameling aan te vullen met de perfecte eyeliner voor jou, vroegen we make-upartiesten van beroemdheden om advies. Hieronder vind je een overzicht van de eyeliners waar professionals uit de industrie en Vogue-redacteuren het meest van houden. Daarnaast krijg je tips van experts over hoe je de beste eyeliner voor jou kiest en aanbrengt.

Onze favoriete eyeliners:

Waar je op moet letten

Hieronder vertellen twee beroemde visagisten je alles wat je moet weten over het kiezen van de beste eyeliner.

  • Formule: Volgens make-upartiest Valeria Ferreira zijn de beste eyeliners verkrijgbaar in verschillende formules. “Alle formules zijn geweldig”, zegt ze. “Het hangt gewoon af van welke look je wil bereiken. Een gel-matte liner is geweldig voor een Brigitte Bardot-achtige, gedurfde look, terwijl een liquid liner je een scherpe cat-eye geeft.” En kohl? “Ik houd van een smudgy kohlpotlood voor een ‘doorleefde’ ooglook”, zegt ze.
  • Langhoudend: Welke formule je ook kiest, Ferreira geeft aan dat deze lang moet meegaan. “Een liner moet slijtvast zijn en de test van een avondje uit kunnen doorstaan”, zegt ze. Ze voegt eraan toe dat waterbestendige formules over het algemeen bovenaan de lijst staan. “Als contactlensdrager ben ik altijd op zoek naar waterbestendige formules”, zegt ze. Mensen die contactlenzen dragen en mensen met gevoelige ogen kunnen sneller last krijgen van traanogen; waterproof formules houden het pigment op hun plaats ondanks een beetje vocht.
  • Puntgrootte: Als het gaat om de grootte van de punt, zegt make-upartiest Meg Boes: “Ik houd van een fijne stift. Je hebt meer controle als je het aanbrengt, het duurt niet lang voordat het droog is en je kunt er strakke lijnen mee zetten. Voor gel- en kohleyeliners zoek ik een zachtere formule met een makkelijk te slijpen punt.” Een potlood regelmatig slijpen zorgt natuurlijk voor preciezere lijnen, maar het zorgt er ook voor dat gel- en kohlpotloden gemakkelijk glijden en niet trekken aan de gevoelige huid rond de ogen.
  • Gebruiksgemak: Gebruiksgemak is ook iets om rekening mee te houden. Net als Boes zegt Ferreira: “Een stift is waarschijnlijk het makkelijkst te gebruiken en zorgt voor de meeste impact.” Een doorgewinterde make-upliefhebber kan echter overwegen om een penseel te gebruiken om de look af te maken. “Als visagist kan ik aan vrijwel alles wennen. Als de kleur en textuur goed zijn, sluit ik soms een compromis met de applicator en gebruik ik ter compensatie een kwast”, zegt ze. Gel of geperste poederlijntjes zijn bijvoorbeeld erg moeilijk aan te brengen, maar een klein, taps toelopend kwastje kan helpen om de lijn te definiëren.

Hoe breng je eyeliner aan?

“Breng de eyeliner altijd aan vanuit de binnenste hoek naar buiten tot halverwege en dan vanuit de buitenste hoek naar binnen om bij elkaar te komen”, zegt Boes. Deze kleinere streken zorgen voor meer precisie. “Bovendien kom je dichter bij de wimperlijn.” Maar als je potlood of penseel de wimperlijn niet zo goed omsluit als je had gehoopt, is er een oplossing. “Een algemene vuistregel is om de ruimte tussen je wimpers en de eigenlijke eyeliner op te vullen”, zegt Ferreira. “Deze techniek kun je toepassen met een stift of zelfs een kohlpotlood. Het omlijst het oog, creëert contrast en versmelt met je mascara. Het ziet er geweldig uit!”

Elke week onze beste artikelen in je inbox? Schrijf je hier in voor de Vogue-nieuwsbrief.

Om eyeliner te verwijderen: “Gebruik een oogmake-upremover op oliebasis en leg een wattenschijfje op de wimpers”, zegt Ferreira. Laat het wattenschijfje een paar seconden zitten om de eyeliner zacht te laten worden en veeg het er dan voorzichtig af.

De beste eyeliner voor elke behoefte

Al met al de beste: Chanel Stylo Yeux Waterproof Long-Lasting Eyeliner

Chanels waterproof eyeliner is een luxe accessoire dat je make-uptas waardig is, of je nu een beginner bent of een professional. Een afneembare puntenslijper houdt de liner fris en scherp, zodat je hem precies kunt aanbrengen. Maar zelfs als je hand zou uitglijden, vergeeft de veegbestendige formule elke make-upfout. Bovendien is de langhoudende formule verkrijgbaar in zestien tinten, variërend van matzwart tot goudkleurig kaki met een satijnachtige finish. Pro tip: Gebruik je vingertoppen om de liner te vervagen en de kleur intenser te maken. Het brengt je een stap dichter bij een Scarlett Johansson-stijl smokey eye, die perfect is voor de herfst.

Chanel eyeliner
©ICI Paris XL

Eyeliner, € 30

Beste voor een smudged look: Victoria Beckham Beauty Satin Kajal Liner

“Ik ben dol op de crème-achtige textuur van deze eyeliners”, zegt celebrityvisagist Fiona Stiles over de Victoria Beckham Beauty Satin Kajal Liner. “Veel langhoudende eyeliners trekken of worden korrelig, omdat de formule bijna meteen hard wordt als je hem aanbrengt. Deze is gewoon heerlijk om te gebruiken. Je kunt ‘m aanbrengen als een vloeibare liner en je kunt ‘m uitvegen met voldoende speeltijd voordat ‘ie opdroogt.”

Victoria Beckham beauty eyeliner
©Victoria Beckham beauty

Eyeliner, € 38

Beste cultfavoriet: Urban Decay 24/7 Glide On Eye Pencil

Deze eyeliner is niet voor niets een cultfavoriet. De formule is waterproof, veegbestendig en blijft tot wel zestien uur zitten. Bovendien glijdt hij soepel over het oog, welke levendige kleur je ook kiest – en er zijn er veel om uit te kiezen. Het assortiment van 30 kleuren omvat alles van klassiek matzwart tot glitterend koperroze. Actrice Madelyn Cline gebruikt het potlood voor haar waterlijn. “Het maakt mijn wimpers langer, voller en donkerder, zelfs voordat ik mascara aanbreng”, vertelde ze eerder aan Vogue.

urban decay eyeliner
©LookFantastic

Eyeliner, € 23,45

Beste voor een cat-eye: Rare Beauty Perfect Strokes Matte Liquid Liner

Van alle Rare Beauty-producten die viral zijn gegaan op TikTok is de matte vloeibare liner onze favoriet voor het aanbrengen van een nauwkeurige, ultrazwarte cat-eye. (Overigens is er niemand die de cat-eye beter kan hebben dan Rare Beauty’s oprichter Selena Gomez). De liner is veegvast en makkelijk te manoeuvreren terwijl je met de punt, die bestaat uit kleine veganistische haartjes, verschillende looks kunt creëren. Pro tip: Schud de liner met de dop erop voordat je hem aanbrengt. Hierdoor worden de rijke, inktachtige pigmenten geactiveerd.
rare beauty eyeliner
©Space NK

Eyeliner, € 24

Beste natuurlijke liner: Jillian Dempsey Natural Khôl Eyeliner

Deze formule vrij van dierproeven is geliefd bij professionals uit de industrie. “Mijn favoriete eyeliner is die van Jillian Dempsey”, zegt visagiste Romy Soleimani. Voor een smokey look stelt Soleimani voor om de “zeer intense” eyeliner langs de waterlijn en de binnenkant van het bovenste ooglid aan te brengen. Hoewel deze gebieden gevoelig kunnen zijn voor irritatie, zit Dempseys natuurlijke formule vol met natuurlijke oliën en sheaboter, die de huid voeden en zorgen voor een zijdezachte glide die niet trekt. Het borsteltje aan de andere kant is een bonus.

Jilian Dempsey eyeliner
©Revolve

Eyeliner, € 22

Beste liquid eyeliner: Stila Stay All Day Waterproof Liquid Eye Liner

Weinig eyeliners hebben hun tijd zo goed doorstaan als Stila’s All Day-formule. Het is een cultklassieker sinds 2009 en is ontworpen om op zijn plaats te blijven (de hele dag, zoals je misschien al had geraden) zonder te vegen of uit te lopen. Hij is ook veelzijdig: deze eyeliner staat erom bekend dat hij alles gemakkelijk aanbrengt, van flinterdunne wings tot opvallende ooglooks.

Stila eyeliner
©Bol.com

Eyeliner, € 28,33

Beste met glitter: Lancôme Drama Liquid Pencil

Lancôme’s gepigmenteerde oogpotlood is verkrijgbaar in acht tinten en drie finishes voor een dramatische lijn in één beweging. Keuzes variëren van Seine Sprinkle, een sprankelend denimblauw, tot het metallic Purple Cabaret en het matte Green Metro. De crème-achtige textuur leent zich voor gemakkelijk blenden en uitsmeren. Houd er wel rekening mee dat de formule snel opdroogt, dus je kunt het beste meteen beginnen met blenden.

Lancôme eyeliner
©Douglas

Eyeliner, € 25,59

Beste voor elke dag: Charlotte Tilbury Rock ’N Kohl Eyeliner Pencil

Bessentinten zijn klassiek op de lippen en wangen, maar ze zijn ook geweldig voor de wimperlijn. Charlotte Tilbury’s kohlpotlood is verkrijgbaar in de klassieke kleur Pillow Talk. De rokerige, bessenbruine kleur past bij elke huidskleur en accentueert de ogen. “Paarse, roze en bordeauxrode tinten brengen het groen in hazelnootkleurige ogen naar voren”, vertelde make-upartiest Beau Nelson aan Vogue. Probeer voor dagelijks gebruik het potlood in Eye Cheat – de nude tint laat de ogen groter, helderder en (schijnbaar) make-upvrij lijken als je het aanbrengt op de waterlijn.

Charlotte Tilbury eyeliner
©De Bijenkorf

Eyeliner, € 27

Beste kohlpotlood: MAC Cosmetics Eye Kohl

“MAC heeft een goed assortiment kohl-liners die gemakkelijk te mengen en gepigmenteerd zijn”, merkt celebrityvisagist Delina Medhin op. Deze pigmenten zijn er in onverwachte tinten, waaronder pruim en mintgroen, en de liners hebben een matte finish met een parelmoerglans. Bovendien is de formule zacht voor gevoelige ogen. De formule is getest door oogartsen en veilig bevonden voor gebruik op de waterlijn en voor dragers van contactlenzen.

Mac eyeliner
©LookFantastic

Eyeliner, € 23,45

Beste in een potje: Inglot AMC Eyeliner Gel

Patrick Ta, de professional achter een aantal van de beste looks van Adriana Lima en Bella Hadid, noemt de gelformule van Inglot zijn beste keuze. “Voor een perfecte wing teken je de vorm van de liner met een schuin penseel en oogschaduw en ga je er vervolgens overheen met de gel-liner”, zegt hij. Maar wees gewaarschuwd: “Het verwijderen van gel-liner kan een zooitje zijn.” Daarom kan het nooit kwaad om wat wattenstaafjes en een goede make-upremover paraat te hebben.

Inglot eyeliner
©Bol.com

Eyeliner, € 24,99

Beste Precise: Pat McGrath Perma Precision Liquid Eyeliner

Erika La’Pearl, de make-upartist van Cardi B, zegt dat een langhoudende ooglook haar hoogste prioriteit is. Daarom gebruikt ze Pat McGrath Perma Precision Liquid Eyeliner. Deze is veegvast en bestand tegen hitte en vochtigheid en blijft tot wel 24 uur zitten. De hoog gepigmenteerde, inktachtige formule zet snel en droogt fluweelzacht op. Bovendien is de fijne punt ontworpen voor flexibiliteit, of je nu een fijn lijntje wil of een uitgebreid grafisch ontwerp. “Pat McGraths vilten punt maakt het makkelijk om scherpe lijnen te zetten en blijft de hele dag zitten”, zegt La’Pearl.

Pat McGrath eyeliner
©Douglas

Eyeliner, € 38

Best gepigmenteerde: Haus Labs Eye-Dentify Gel Eyeliner

Denika Bedrossian, de artieste achter een aantal make-uplooks van Hailey Bieber, Jenna Dewan en Sarah Hyland, kiest voor de Haus Labs-liner van Lady Gaga als de perfecte gelformule omdat “het heel gepigmenteerd is en niet verschuift”. De no-slip formule zorgt voor een precieze applicatie en de langhoudende tinten zijn er in twee afwerkingen: sparkle of mat. Net als de oprichter van de lijn, zit de collectie eyeliners vol verrassingen. Denk aan tinten als fel chartreuse en karmozijnrood, maar ze komen ook in het zwart, een rijke bruintint en een zandkleurige nude.

Haus Labs eyeliner
©Haus Labs by Lady Gaga

Eyeliner, € 24

Beste dubbelzijdige liner: Tom Ford Eye Defining Pen Liquid Eyeliner Duo

“De Tom Ford Eye Defining Pen Liquid Eyeliner Duo is mijn absolute favoriet”, zegt visagist Janice Daoud, wiens werk te zien is bij beroemdheden als Miley Cyrus. “Ik vind het vooral geweldig dat hij twee uiteinden heeft, die niet alleen geweldig zijn voor het creëren van de perfecte winged liner, maar met de kortere kant kun je ook meer gedetailleerd/calligrafisch werk doen.” Daoud voegt eraan toe: “Hij beweegt of verschuift ook niet gedurende de dag en heeft de zwartste inkt die je ooit zult zien.”
Tom Ford eyeliner
©De Bijenkorf

Eyeliner, € 56

Dit artikel is oorspronkelijk gepubliceerd door Vogue US. Vogue.nl ontvangt een commissie wanneer je iets aanschaft via een affiliatelink op onze site.