kate-moss-maakt-haar-victorias-secret-debuut-op-50-jarige-leeftijd-318220
©GETTY IMAGES

Toen de eerste Victoria’s Secret-show in de jaren negentig werd gehouden, was Kate Moss druk bezig de poster girl te zijn voor de grungebeweging van het decennium. Ze rookte backstage bij Isaac Mizrahi shows en liep samen met Johnny Depp over de rode loper met minimale make-up en een rommelig knotje. Toen het een televisie-evenement werd aan het begin van de jaren tachtig, had het supermodel het nog niet in de gaten. “Ik zag er natuurlijk wel stukjes van”, zegt Moss, terwijl ze terugdenkt aan het leger van glamourmodellen dat op het hoogtepunt een miljoenenpubliek trok. “Maar ik was niet echt een lingeriemodel. Ik was geen Victoria’s Secret-meisje.”

Kate Moss loopt Victoria’s Secret Fashion Show 2024

Dat veranderde vannacht allemaal in New York, toen de lingerie-extravaganza voor het eerst in zes jaar terugkeerde met een grote show zoals we die kennen. Moss was een verrassende castingcoup in een avond die er vol mee zat. Ergens tussen Doutzen Kroes die een stiletto verloor en een spetterend optreden van Cher, verscheen het supermodel in een rookwolk om solo over de catwalk te lopen. Afgezien van een vrouwelijke gitarist die I Love Rock And Roll ten gehore bracht dan.

Elke week onze beste artikelen in je inbox? Schrijf je hier in voor de Vogue-nieuwsbrief.

Het nummer was toepasselijk. Terwijl Gigi Hadid en Paloma Elsesser – samen met OG Angels als Tyra Banks en Alessandra Ambrosio – naar het publiek zwaaiden terwijl ze liepen, behield Moss haar kenmerkende stijl. Ze gleed over de catwalk in een jurk van doorschijnend zwart kant, versierd met een paar (voor VS begrippen bescheiden) zwarte tule vleugels. Uiteraard had ze ook haar smizing blik.

Meer body positive, meer leefdtijdsinclusief

Het was een van de vele wow-momenten in een high-energy show die door het merk werd aangeprezen als een heruitgevonden Victoria’s Secret. Het is er een die meer divers is, meer body positive, meer leeftijdsinclusief. Volgens Kate – die de oude shows beschrijft als “lekker goedkoop” – is het ook cooler.

Het was de toevoeging van Emmanuelle Alt, die Kate overhaalde om voor het eerst mee te doen. De voormalige hoofdredactrice van Vogue Paris werd aan boord gehaald om de show van 2024 te stylen. “Ze is een van mijn favoriete stylisten”, zegt Moss, die voorafgaand aan de show exclusief met Vogue sprak. “Wat ze ook doet, het wordt cool. Ze heeft zo’n goed oog, dus ik voelde me gerustgesteld.”

Dochter Lila Moss loopt ook mee

Toch had de Super een paar kriebels in haar buik voorafgaand aan de show. In 2022 liep ze voor het laatst op de catwalk voor Bottega Veneta. “Het is leuk en spannend, maar ik word nog steeds nerveus”, zegt ze. “Het is gewoon op zo’n grote schaal. Toen ik altijd shows deed, dacht ik er natuurlijk niet eens over na. We deden ze gewoon achter elkaar op dezelfde dag. Nu is het zo anders, [de meiden komen] acht uur voor een show aan voor haar en make-up.” Enkele bekende gezichten backstage hielpen ongetwijfeld. “Lila is hier!” zegt Kate, wiens 22-jarige dochter over de catwalk liep in een lichtroze lingeriesetje onder een bijpassend jasje met franjes. “En een paar van mijn vriendinnen, Joan Smalls, Carla Bruni…”

Dat moeder en dochter allebei in de show liepen, is misschien een indicatie van het bredere publiek dat Victoria’s Secret probeert te bereiken. “Iedereen koopt kleding, niet alleen 22-jarige meisjes”, zegt Kate over het belang van vertegenwoordiging op de catwalk. “Daarom is het goed om oudere vrouwen en grotere vrouwen te laten zien, om meer inclusief te zijn voor iedereen. De [mode als geheel] is absoluut op een veel betere plek.”

Victoria's Secret show Kate Moss 2024
©GETTY IMAGES

Dit artikel is oorspronkelijk gepubliceerd door Vogue UK.