in-gesprek-met-frans-spike-van-zoest-nog-eens-25-jaar-di-rect-dan-ben-ik-65-ja-dat-is-haalbaar-318804
©KAREN ROSETZSKY

Nog geen halfuur zijn we neergestreken op het terras van café De Zwarte Ruiter in Den Haag, of een jongen van een jaar of twintig beent naar ons tafeltje toe. “Wat een held ben jij, man”, zegt hij tegen Frans van Zoest. Bij de jongen is hij waarschijnlijk beter bekend onder de naam Spike – zo kent Nederland hem al sinds hij begin deze eeuw doorbrak met zijn band DI-RECT. Of ze samen even op de foto kunnen. Dat doet de gitarist-slash-songwriter zonder morren. 

Spike in Vogue Man

Hier op de Grote Markt kom je Spike vaker tegen. Normaal viert hij er steevast zijn verjaardag, eind mei, op lokaal rockfestival Sniester. Dit jaar was hij daar niet bij: op zijn veertigste verjaardag werd namelijk zoontje Cooper geboren. Het is, na dochter Lotus (net 3), het tweede kind voor hem en zijn verloofde Bella Hay – de dochter van die andere Haagse rocker, Barry Hay. 

Elke week onze beste artikelen in je inbox? Schrijf je hier in voor de Vogue-nieuwsbrief.

Als tiener trad Spike al op bij De Zwarte Ruiter, vertelt hij, in de begindagen van zijn band. Kwamen er honderd mensen kijken. Om in DI-RECT-termen te spreken: times are changing. Volgend jaar juni viert de band zijn 25-jarig jubileum in De Kuip, drie avonden op rij: plek voor in totaal 150.000 bezoekers. Zenuwen zijn bij Spike nauwelijks te bespeuren. Veel prominenter is de trots waarmee hij over zijn groep praat. “Ik weet één ding en dat is dat ik mijn band de leukste band vind om in te zitten.”

‘Extra speciaal’

DI-RECT brak in 2001 landelijk door met Just the Way I Do. Later volgden hits als Inside My Head en She. In 2009 stapte zanger Tim Akkerman na vier albums op. Datzelfde jaar werd hij vervangen door Marcel Veenendaal, die inmiddels langer in de groep zit dan zijn voorganger. Met Soldier On, dat uitgroeide tot nationaal lijflied tijdens de coronapandemie, scoorde de groep zijn grootste hit tot nu toe. 

Spike en zijn bandmaatjes zijn hecht, dat blijkt wel. Tijdens het gesprek appt Veenendaal vanaf zijn vakantieadres: of de aanstaande pokeravond, met heel DI-RECT en alle tourmuzikanten, nog doorgaat. De groepsleden zien elkaar dus al voordat ze weer op het podium staan. Eind september gaat de naar het laatste album Sphinx vernoemde clubtour van start, die het vijftal tot december door het hele land brengt. Hartstikke uitverkocht.

En een halfjaar erna dus driemaal De Kuip. De tickets gaan hard. Spike neemt het niet voor lief. “Kijk, we maken de muziek die we willen maken, dat hebben we altijd gedaan. Alleen heeft de radio die muziek niet altijd opgepikt. Nu zitten we op een piek, maar we hebben ook tijden gehad dat de zalen minder vol zaten. Dat maakt dit extra speciaal.”

Lees het volledige interview met Spike in de nieuwe Vogue Man bij het oktobernummer van Vogue Nederland, dat nu in de winkel ligt en hier online te bestellen is.