geobsedeerd-door-een-glass-skin-probeer-dan-eens-een-toner-met-rijstwater-voor-een-stralende-huid-319505
©Jorin Koers, Vogue Nederland, november 2024

Een van de nieuwste beauty-innovaties die viral gaat op social media? Rijstwater voor de huid. De afgelopen maanden zijn alleen al op TikTok miljoenen keren video’s bekeken met advies over het maken en gebruiken van rijstwater voor een glass skin en een stralende teint. Al is het gebruik van rijstwater voor de huid zeker niet nieuw: het oeroude ingrediënt wordt in Azië al heel lang gebruikt voor huid- en haarverzorging. Vrouwen in China, Korea en Japan zouden 2000 jaar geleden (of langer) al brouwsels met rijstwater maken om een porseleinen huid en weelderig haar te creëren.

De voordelen van rijstwater voor je huid

Maar is het waar dat rijst goed is voor de huid? Het lijkt er wel op. Volgens een recente wetenschappelijke analyse hebben “ingrediënten geïsoleerd uit rijst en de bestanddelen ervan een groot potentieel voor het gebruik ervan in huidverzorgingsproducten”. In het rapport, dat een samenvatting is van verschillende gepubliceerde onderzoeken, wordt opgemerkt dat individuele bestanddelen van rijst fenolverbindingen, betaïne, squaleen, tricine en rijstzemelen bevatten. “Van deze van rijst afgeleide ingrediënten is vastgesteld dat ze veroudering tegengaan, en ontstekingsremmend, witmakend, zonbeschermend en vochtinbrengend werken”, aldus het rapport.

Elke week onze beste artikelen in je inbox? Schrijf je hier in voor de Vogue-nieuwsbrief.

Het onderzoek toont ook aan dat deze van rijst afgeleide ingrediënten gunstig kunnen zijn voor meerdere dermatologische aandoeningen. Neem bijvoorbeeld rijstzemelextract, dat de melaninesynthese verhoogt en bescherming biedt tegen straling en huidletsel, terwijl gefermenteerd rijstzemelextract en rijstzemelbouillonbaden hun nut hebben bewezen bij de behandeling van atopische dermatitis (constitutioneel eczeem).

Met andere woorden, het gebruik van rijstgerelateerde ingrediënten zoals rijstwater kan zeker voordelen voor de huid hebben. Je kunt een matterend effect merken dat de zichtbaarheid van poriën verbetert, evenals een exfoliërend effect. En dan nog het beste van alles? Rijstwater is een makkelijke en betaalbare doe-het-zelfbehandeling die geen onnatuurlijke chemicaliën bevat.

Welke rijstsoort is het best voor rijstwater?

Er is echter één ding waar je rekening mee moet houden: sommige soorten rijst lenen zich beter voor het maken van rijstwater dan andere. Zoals dermatoloog Anna Claudia Butera uitlegt in het decembernummer 2023 van de Italiaanse Vogue, is de meeste rijst uit de winkel gepolijst en geraffineerd en bevat het misschien niet alle natuurlijke voedingsstoffen.

Daarom is het volgens haar beter om rauwe, onbewerkte rijst te gebruiken als je je eigen rijstwater maakt, zoals biologische bruine rijst. “Theoretisch kan rijstfermentatie een bepaalde hoeveelheid vitamines vrijgeven, maar alleen als er geen ‘gewone’ rijst wordt gebruikt”, zegt ze. “Gewone rijst is meestal geraffineerd en bevat geen voedingsstoffen, wat geen garantie is voor de positieve gevolgen voor de huid.”

Hoe maak je zelf een toner met rijstwater?

De aantrekkingskracht van rijstwater zit ‘m niet alleen in de vermeende resultaten, maar ook in het gemak. Hoewel de recepten en tips enigszins variëren, wordt het over het algemeen gemaakt door ongekookte rijst in koud water te weken en vervolgens de rijst te zeven. Het melkachtige water dat overblijft kun je vervolgens gebruiken als een toner of gezichtsmasker. Sommige influencers bevriezen zelfs rijstwater tot ijskoude sticks die ze vervolgens gebruiken om de huid te verstevigen.

De Koreaanse beautyinfluencer Ava Lee (@glowwithava op TikTok en Instagram) gaat nog een stapje verder. Eerst spoelt ze de rijst drie keer af. Vervolgens laat ze het vier uur weken. Daarna bewaart ze het overgebleven water in de koelkast. Om het aan te brengen, gebruikt ze wattenschijfjes: “Laat ze weken en je hebt een zachte scrub”.

Een gezichtsmasker met rijstwater

De K-beautyinfluencer zegt ook dat je rijstwater kunt gebruiken om thuis je eigen sheet mask te maken. Ze raadt aan om de wattenschijfjes in het water te weken en ze te gebruiken als “een vochtinbrengend masker dat je ongeveer 15 minuten ophoudt – het ‘babyface-effect’ is verzekerd”.

Toners met rijstwater voor een stralende huid

Als doe-het-zelf-behandelingen niet in jouw straatje passen, zijn er genoeg kant-en-klare rijstwatertoners verkrijgbaar. Naast de voordelen van het rijstwater bevatten de meeste formules ook andere fijne huidingrediënten zoals niacinamide, vitaminen en aminozuur.

Milk Skin Toner, € 27,95

I’m From

Rijstwater van I'm From
©Bol.com

Rice Toner, € 27,95

Haruharu Wonder

Rijstwater van Haruharu Wonder
©Little Wonderland

Black Rice Hyaluronic Toner, € 21,45

Dit artikel is oorspronkelijk gepubliceerd door Vogue US. Vogue.nl ontvangt een commissie wanneer je iets aanschaft via een affiliatelink op onze site.