schrijver-lale-gul-over-haar-eenzame-date-in-amsterdam-ik-twijfelde-om-meteen-ja-te-zeggen-319979

Lale Gül (26) werd geboren in de Kolenkitbuurt in Amsterdam-West. Ze debuteerde in 2021 met haar vlijmscherpe roman ‘Ik ga leven’, over haar jeugd in een streng religieuze gemeenschap. Dit jaar verscheen, als vervolg hierop, ‘Ik ben vrij’. Gül trekt nu door het land met een theatercollege. Lees hieronder een preview van haar Love Letter to Amsterdam in Vogue’s gloednieuwe Amsterdam Issue.

A Love Letter to Amsterdam: Lale Gül

Ik weet nog goed hoe mijn eenzame date in Amsterdam verliep. Zoals zo vaak had ik een match op de datingapp Raya. Maar ditmaal had ik, in tegenstelling tot hoe ik normaal te werk ga, amper tijd gehad om met de man te bellen of uitgebreid te chatten, omdat we allebei in een drukke werkweek zaten. Ik was bezig met mijn boek, columns, lezingen en theatershow. En hij moest voor zijn werk de hele dag mensen proberen te overtuigen een waanzinnig dure auto te kopen.

Elke week onze beste artikelen in je inbox? Schrijf je hier in voor de Vogue-nieuwsbrief.

Verder dan een paar zinnen appen waren we niet gekomen, dus stelde hij voor om gelijk af te spreken. “Ik ben niet zo van het chatten, laten we uit eten gaan! Bij Cecconi’s in Amsterdam?” Ik twijfelde om meteen ja te zeggen – mijn vuistregel is dat ik eerst een paar keer gebeld wil hebben voor ik aan tafel schuif met iemand. Maar toen ik het restaurant had opgezocht, en al dat overheerlijke Italiaanse eten zag, vond ik dat ik wel op date moest met deze meneer. En daarbij komt, hoe erg kon het zijn? Vriendinnen van mij spraken zo vaak af zonder eerst te bellen of chatten, dat vonden zij alleen maar fijn. “Weet je direct of het klikt of niet, zonder veel tijd te hoeven investeren”, zeiden ze. 

Net voor de date had ik een zakelijke meeting in de buurt, dus vroeg ik mijn afspraak om me af te zetten bij het restaurant. Helaas werd zij onderweg in paniek gebeld door haar kind en moest ze met spoed naar huis. Dus stapte ik uit voor een wandeling van zo’n vijfentwintig minuten naar het centrum van de stad. Dat zou ik normaal gesproken niet erg vinden, ware het niet dat het die dag ineens code oranje was. De wind was zo sterk, dat ik me zorgen begon te maken om mijn veiligheid. Op elk moment zou ik omvergeblazen kunnen worden of kon er een grote boomtak op mijn hoofd belanden, waarna ik op slag dood zou zijn.

Hoe dat afliep? Lees het volledige verhaal van Lale Gül in het Amsterdam Issue van Vogue Nederland, dat vanaf donderdag 24 oktober in de winkel ligt en hier online te bestellen is