Yoghurt en een kop koffie als ontbijt, sushi met sojasaus als lunch, een beetje chocolade in de middag en een zuurdesembrood met salami of kaas in de avond, gevolgd door een glas wijn: veel mensen weten niet dat dit gefermenteerde voedingsmiddelen zijn. En dat terwijl er de afgelopen jaren een ware hype is ontstaan rond gefermenteerd voedsel – met name rond kimchi, gefermenteerde kool uit Korea – omdat ze positieve effecten op de gezondheid zouden hebben.
Wat is gefermenteerd voedsel?
Als gefermenteerde voedingsmiddelen zo gezond zijn, kun je dan niet gewoon veel koffie drinken en chocolade eten – en genieten van de voordelen? Helaas is het niet zo eenvoudig, want er zijn twee soorten gefermenteerde voedingsmiddelen. Eén groep omvat voedingsmiddelen die worden gefermenteerd om ze te conserveren of om hun smaak te verbeteren (maar die geen significant positief effect hebben op de gezondheid – hieronder vallen koffie en gefermenteerde cacao uit chocolade). En dan zijn er gefermenteerde voedingsmiddelen die actieve probiotica bevatten en waarvan wordt gezegd dat ze een positief effect hebben op de gezondheid. Dit zijn meestal voedingsmiddelen die slechts minimaal bewerkt zijn. Hiertoe behoren kimchi uit Korea, miso uit Japan, en ook zuurkool uit Nederland.
Elke week onze beste artikelen in je inbox? Schrijf je hier in voor de Vogue-nieuwsbrief.
In principe fermenteren mensen al sinds een heel lange tijd. In tijden dat er nog geen koelkasten waren, was het een handige manier om voedsel dat snel bederft – zoals groenten – lang te bewaren zonder dat de voedingsstoffen verloren zouden gaan. Het idee dat gefermenteerde producten ook een positief effect kunnen hebben op de gezondheid, is een recentere theorie.