Matcha vestigde zich de afgelopen jaren als een gezond alternatief voor koffie. Je kunt het warm of koud drinken en het maakt je rustiger wakker dan koffie, omdat de cafeïne langzamer vrijkomt en de cafeïne-curve niet zo snel daalt. Maar sommige mensen kunnen maar niet wennen aan de smaak – ondanks pogingen om het drankje zoeter te maken met kokosmelk of vanillesiroop. Ze vinden het te bitter smaken (wat vaak een teken is van slechte kwaliteit). Voor die mensen is hojicha thee het perfecte alternatief.
Dit zijn de voordelen van hojicha thee in een notendop:
- Het bevat vitamine A, C en E.
- De thee is kalmerend.
- Er zit minder cafeïne in hojicha dan matcha en koffie.
- De thee voorkomt tandbederf en tandvleesaandoeningen.
- Het verhoogt de productiviteit en het mentale welzijn.
Wat is hojicha thee?
Net als matcha komt hojicha (uit te spreken als ho-dschi-dscha) uit de Japanse groene thee-familie. In tegenstelling tot andere groene theesoorten wordt hojicha op hoge temperatuur geroosterd, waardoor het niet alleen zijn bruine kleur krijgt, maar ook een gekaramelliseerde aroma heeft in plaats van de typische licht-bittere groene theesmaak. In feite laat het Japanse woord houjicha zich ook vertalen in ‘geroosterde thee’.
Elke week onze beste artikelen in je inbox? Schrijf je hier in voor de Vogue-nieuwsbrief.
Hoe komt hojicha aan de kleur?
Hojicha doorloopt eerst dezelfde stappen als een normale groene thee, maar wordt vervolgens geroosterd in een verwarmde ketel bij temperaturen tot 200°C. Dit zorgt voor de chocolade-achtige zoetheid en een vaak bruine kleur. De kleur van hojicha kan variëren van een mix van geel-groen-bruin tot een rijke donkerbruine kleur. Hoe langer de thee wordt geroosterd, hoe donkerder de kleur.