Ik ben zo iemand die elke ochtend – of het nu regent, sneeuwt of vriest – de ramen van de kamers in huis wijd openzet om te ventileren. Deze gewoonte, een soort verkwikkend ritueel, markeert het begin van mijn dag (iets wat niet iedereen in mijn huis helemaal begrijpt). Anabel Vázquez, medeoprichtster van Laconicum, deelde echter een tijd geleden dat zij dezelfde ochtendgewoonte heeft: “Ik krijg veel energie van die frisse lucht. Zelfs als het erg koud is, zet ik graag de ramen open zodra ik opsta.”
Een microbioloog die ik ken wees me een aantal dagen geleden wel op enkele voorwaarden, hoewel hij de noodzaak niet uitsloot. Hij benadrukte vooral dat het geen wondermiddel is. “Het laat geen steriele omgeving achter en bovendien kunnen bacteriën en schimmels van buitenaf het milieu binnen komen”, zei hij. En zo begon ik te twijfelen aan het ventileren van mijn woning.
De voordelen van het huis ventileren
Mijn vriend heeft gelijk, hoewel dat niet betekent dat we niet moeten ventileren – integendeel. “Het is waar dat wanneer je de ramen openzet, stof, pollen, vervuilende deeltjes en zelfs micro-organismen (als ze op dat precieze moment en op die plek in de lucht aanwezig zijn) naar binnen kunnen komen”, zegt María Dolores Cima Cabal, arts in de biologie en directeur van de Master in Milieu- en Energiebeheer in Organisaties aan de Internationale Universiteit van La Rioja. “Ventileren is echter altijd een goede gewoonte, omdat het de ophoping van kooldioxide die ’s nachts wordt geproduceerd en andere stoffen die we thuis kunnen hebben, vermindert. Bovendien verlaagt het de dichtheid van micro-organismen die zich in huis ophopen en die zich kunnen vermenigvuldigen in een afgesloten omgeving. Vooral als er sprake is van vocht of slechte hygiëne”, legt Cabal uit.
Elke week onze beste artikelen in je inbox? Schrijf je hier in voor de Vogue-nieuwsbrief.
Viroloog Estanislao Nistal, hoogleraar microbiologie aan de CEU San Pablo Universiteit, deelt dezelfde mening. Bovendien benadrukt hij dat het goed is om de ramen te openen om geuren en de concentratie van schadelijke deeltjes te verminderen en de kwaliteit van de lucht in huis te verbeteren. Natuurlijk kunnen ziekteverwekkende micro-organismen van buitenaf binnendringen, maar hij wijst erop dat “ze in de meeste gevallen geen gezondheidsprobleem vormen. Veel daarvan zijn onschadelijk en maken deel uit van het natuurlijke ecosysteem.” Daarnaast vermindert ventilatie ook de vochtigheid en de kans op schimmelgroei binnenshuis, evenals de concentratie van chemische verbindingen die schoonmaakproducten kunnen achterlaten of bepaalde siervoorwerpen in huis kunnen uitstoten.