zijn-pistachenoten-gezond-dit-is-wat-een-voedingsdeskundige-erover-te-zeggen-heeft-324926
©Getty images

Het is duidelijk dat er op dit moment een run is op pistachenoten. Dit komt door de hype rond Dubai chocolate en croissants gevuld met heerlijke pistachecrème. Toch is er verrassend weinig bekend over deze trendy snack. Wist je bijvoorbeeld dat pistachenoten helemaal geen noten zijn? Ja, dat lees je goed. Pistachenoten zijn eigenlijk vruchten. Ze komen oorspronkelijk uit de regio’s rond het Midden-Oosten en Centraal-Azië, waar ze al duizenden jaren worden geteeld. En zijn ze eigenlijk goed voor je? We vragen een expert of pistachenoten echt zo gezond zijn als vaak wordt beweerd en welke voordelen ze kunnen bieden. Dr. Christian Merkel, dermatoloog en voedingsdeskundige, geeft antwoord.

Zijn pistachenoten gezond?

“Ja, pistachenoten zijn gezond”, zegt dr. Christian Merkel. “Ze kunnen een waardevolle aanvulling zijn op je voedingspatroon omdat ze veel belangrijke voedingsstoffen bevatten”. Waaronder:

  • Vitamine B6, vitamine E en foliumzuur
  • Mineralen zoals kalium, magnesium, ijzer en zink
  • Pistachenoten zijn ook rijk aan antioxidanten, vooral luteïne en zeaxanthine, die goed zijn voor je ogen
  • Pistachenoten bevatten vezels, die de spijsvertering bevorderen en de darmgezondheid ondersteunen
  • Pistachenoten bevatten veel eiwitten en leveren langdurige energie, waardoor ze een goed tussendoortje zijn

Elke week onze beste artikelen in je inbox? Schrijf je hier in voor de Vogue-nieuwsbrief.

Zitten er vetten in pistachenoten?

Pistachenoten zijn ook rijk aan onverzadigde vetzuren, vooral omega 9-vetzuren. Daarom wordt vaak ten onrechte aangenomen dat ze ongezond zijn. In feite zijn onverzadigde vetzuren gezonde vetten, in tegenstelling tot transvetzuren, die bijvoorbeeld voorkomen in gefrituurd voedsel. Dr. Merkel bevestigt dit: “De omega 9-vetzuren in pistachenoten verbeteren het cholesterolgehalte en kunnen daardoor het risico op hart- en vaatziekten verlagen.”

Hoe zit het met geroosterde pistachenoten?

Volgens dr. Merkel zijn geroosterde pistachenoten ook gezond, hoewel volgens de expert sommige hittegevoelige vitamines zoals vitamine B6 verloren kunnen gaan tijdens het roosteren. “Maar het verlies van voedingsstoffen is vaak minimaal”, aldus de voedingsdeskundige. Het extra zoutgehalte moet echter niet onderschat worden: “Te veel zout kan de bloeddruk verhogen”.

Als je geïnteresseerd bent in de gezondheidsvoordelen van pistachenoten, moet je zeker wegblijven de in olie geroosterde varianten. Zoals gezegd zijn vetten op zich niet ongezond, maar roosteren op hoge temperaturen creëert transvetten. Deze transvetten verhogen het cholesterolgehalte en kunnen leiden tot hart- en vaatziekten. En: “Als de pistachenoten in olie geroosterd zijn, kunnen ze meer calorieën bevatten”, zegt dr. Merkel. Droog geroosterde pistachenoten (zonder olie) zijn daarom de betere keuze, volgens de expert.

Pistachenoten zijn gezond, Dubai chocolate niet

“Over het algemeen zijn zowel rauwe als geroosterde pistachenoten dus een gezonde keuze, zolang je maar op de hoeveelheid let”, aldus dr. Merkel. 30 gram per dag is voldoende. Dit komt overeen met ongeveer een handvol noten en ongeveer 160 kilocalorieën.

Maar het feit dat pistachenoten gezond zijn, maakt de chocolade uit Dubai geen gezonder alternatief voor gewone chocolade – zoals soms wordt beweerd. De pistachecrème in Dubai chocolate kan in principe gezonde vetten en eiwitten bevatten, maar dit weegt niet op tegen het hoge suikergehalte in de crème en de chocolade zelf. Zoals zo vaak het geval is, maakt de dosis het ongezond; er is niets mis met af en toe een paar stukjes Dubai chocolate. Toch is het beter om een handje pistachenoten los te eten.

Dubai chocolate
©Getty images

Dit artikel is oorspronkelijk gepubliceerd door Vogue DE.