De Beckhams kochten er een boerderij, net als Damien Hirst. Ook Stella McCartney, Kate Moss en Johnny Depp hebben er een huis. Midden in de Cotswolds, het heuvelachtige Engelse platteland vol natuurschoon, tussen het groen en oneindige velden biologische akkerbouw, staat het award-winnende huis van een van Engelands opzienbarendste families, in terms of cool: de Chapmans. Allereerst in het bezit van belachelijk goede genen, daarnaast bevriend met de gehele A-list van kunstenaars, rock stars en moderoyalty.
De Chapmans: controversiële grungeglamour
Model Rosemary Ferguson (49) was in de jaren negentig de belichaming van grungeglamour en berucht in het Londense nachtleven, met haar pals Kate Moss en Sadie Frost. Op haar vijftiende werd ze door fotograaf Corinne Day ontdekt in de McDonalds, waarna ze vrijwel direct op de cover van cultblad The Face belandde. Dochters Elfie (25) en Bliss (19) zijn ook model. Vader Jake is de helft van kunstenaarsduo de Chapman Brothers, de beruchte enfants terribles van de Britse kunstwereld. Hun controversiële werken zijn niet voor de faint-hearted.
Veel van hun werk heeft dat van andere kunstenaars als basis. Zo ‘verbeterden’ ze een serie zeldzame etsen van Francisco Goya door eroverheen te verven met ‘watercolors by Adolf Hitler’. Toen hun werken Hell en later Fucking Hell, een serie heftige apocalyptische landschappen (‘hellscapes’), werden tentoongesteld in een New Yorks museum, stond er voor betreding van de zaal een waarschuwing: beter niet naar binnen gaan met een zwak hart. Voormalig burgemeester Rudolph Giuliani bestempelde de werken als ‘sick’ en dreigde de subsidie van het museum te schrappen. Meest recente werk van Jake Chapman: Rectified King Charles, inkttekeningen op Engels briefgeld, waarop de afbeelding van Charles opgeleukt is met onder meer worsten uit zijn oren en ogen.
Geen tractor, wel een crossbaan
Voilà, de Chapmans in een notendop. Vijftien jaar geleden kochten ze het huis op aanraden van Kate Moss, die al in de buurt woonde. De Chapmans spendeerden vele weekeinden bij tortelduifjes Kate en Jamie Hince en raakten eveneens verliefd op de natuur en het minder snelle leven op het platteland. “Het is heerlijk hier”, zegt Rosemary aan de telefoon. “Londen is maar twee uur rijden – hoewel ik altijd anderhalf uur zeg tegen mezelf.” Echt saai is het er niet, zegt ze. “In Burford zijn veel goede restaurants en het stikt hier van de leuke pubs. Er is zelfs een spa, maar ik móét af en toe naar de stad, I really need that fix.”
Haar echtgenoot vindt het prima dat er vanuit de ramen alleen maar oneindige velden vol graangewassen te zien zijn, en af en toe een paar schapen van de buren die komen grazen. Hoewel de boer in hem nog niet is komen bovendrijven. Rosemary: “We hebben geen schapen en ook geen tractor, wel een crossbaan op ons land, Jake is dol op motoren en houdt ervan om rond te scheuren.”
Cotswolds stone barn
Ze kochten het huis in 2007, waarna een lange verbouwing volgde in samenwerking met Andrew Waugh van Waugh Thistleton Architects en zijn ex-collega Kirsten Haggart. Ze wonnen een Britse architectuuraward voor het ontwerp: het eerste modernistische huis in de Cotswolds. Het huis bestond bij aankoop uit drie delen: een victoriaanse boerderij aan de voorkant, in het midden een jarendertiggedeelte en de Cotswolds’ stone barn uit de late achttiende eeuw achterin. De middelste sectie werd geheel vervangen door een modern gedeelte met veel glas, maar met name het stabiel en waterdicht maken van de grote stenen schuur kostte veel tijd.
Elke week onze beste artikelen in je inbox? Schrijf je hier in voor de Vogue-nieuwsbrief.
“Bouwregels zijn hier streng”, zegt Rosemary. “We werkten nauw samen met conservation officers, alles in en rond het huis moest milieuvriendelijk worden. Zo is alles geverfd met natuurlijke verf. Het zwembad is gevuld met water zonder chloor; het voelt aan alsof je in een meer zwemt. Het is wel een beetje verwarmd, maar het mag niet te heet worden, omdat dan de bacteriën en algen het winnen.”