dit-zijn-alle-voordelen-van-wasabi-en-zo-kun-je-het-in-gerechten-gebruiken-326597
©Unsplash

Als je van de Japanse keuken houdt, weet je vast wat het ‘bergje groene pasta’ is dat bij sushi- en sashimi-gerechten wordt geserveerd. En waarschijnlijk heb je, net als ik, op de harde manier geleerd dat je daarvan maar een klein beetje moet nemen, anders staat je mond in brand. Dit is wasabi: een soort pittige radijs, die in Japan in het wild groeit en ongelooflijk veel voordelen heeft. Maar pas op, in het Westen eten we vaak een slechte, groene imitatie.

Wasabi als onmisbaar ingrediënt

Wasabi is een onmisbaar ingrediënt van Japanse gerechten zoals soba of udon, maar ook Japanse snacks zoals pinda’s of geroosterde erwten. Het geeft namelijk een intense en scherpe smaak, zelfs aan de saaiste gerechten. Maar wist je dat deze pittige pasta ook een gezond voedingsmiddel is, en dat er mensen zijn die het innemen in capsules, als supplement? Laten we eens kijken waarom, en wat het precies is.

Elke week onze beste artikelen in je inbox? Schrijf je hier in voor de Vogue-nieuwsbrief.

Wat is wasabi?

Wasabi (of Japanse mierikswortel) is een soort pittige radijs – wasabia japonica, plant van de Brassicaceae familie – die in het wild groeit in Japan, op de oevers van rivieren in bergdalen. De plant wordt voornamelijk gekweekt in de provincie Shizuoka, maar buiten Japan ook in Rusland, China, Korea en Nieuw-Zeeland. Daarnaast zijn er kwekerijen in Europa – met name in IJsland, Hongarije, Nederland en Groot-Brittannië – maar ook in het westen van Canada en in sommige andere Amerikaanse staten, zoals Oregon, North Carolina en Tennessee. Authentieke wasabi-pasta wordt verkregen door het deel van de stengel dat onder de grond groeit fijn te raspen. Voor het kweken van de wasabi-plant zijn zeer specifieke grond, watertypen en klimaatomstandigheden nodig, wat de teelt moeilijk maakt en de prijs van het product verhoogt

Authentieke Japanse wasabi (en al het andere)

De groene pasta die we in Europa in de supermarkt of op het sushibord vinden, bevat over het algemeen slechts een klein percentage wasabi japonica. Dat varieert van 1% in de meest betaalbare producten tot 10% in de meest waardevolle alternatieven. Het bevat soms zelfs helemaal geen spoor van echte wasabi. Bovendien is het grootste deel van de pasta niets anders dan Europese mierikswortel, een wortel van dezelfde familie als radijs. Dit is kenmerkend voor de keuken in Triëst (Italië), waar ze voornamelijk worden geëmulgeerd met een groene kleurstof, maar ook plantaardige olie, maïszetmeel, (vaak) mosterd, kruiden en specerijen.

De mogelijke voordelen van wasabi

Sommige natuurlijke verbindingen in wasabi, zoals isothiocyanaten (ITC’s) die de plant zijn scherpe smaak geven, bieden de plant (en de wortel) opmerkelijke gezondheidseigenschappen.

  • Wasabi heeft antibacteriële eigenschappen en kan het risico op voedselvergiftiging, veroorzaakt door bacteriën zoals stafylokokken en Escherichia coli, verminderen, en kan beschermen tegen Heliobacter pylori-infectie.
  • Het heeft ontstekingsremmende eigenschappen.
  • Het heeft antioxiderende eigenschappen en beschermt cellen tegen oxidatieve stress.
  • Wasabi versterkt en ondersteunt het immuunsysteem.
  • Het stimuleert de productie van spijsverteringsenzymen en bevordert een goede spijsvertering.
  • Wasabi kan, volgens een Japans onderzoek in Everyday Health, ingenomen worden als supplement, het geheugen van ouderen verbeteren en cognitieve achteruitgang tegengaan.
  • Wasabi-bladextract kan, zo blijkt uit een voorlopig onderzoek bij dieren, de vorming en ophoping van vetcellen beperken.
  • ITC’s in wasabi-wortels kunnen volgens bepaalde onderzoeken  sommige soorten kanker voorkomen.
  • Wasabi kan osteoporose helpen voorkomen.
  • Het heeft een bloedvaatverwijdende werking en verbetert de bloedsomloop.

Hoe voeg je wasabi toe aan onze gerechten?

Wasabi kan een breed scala aan gerechten op smaak brengen; niet alleen sushi of sashimi dus. Bijvoorbeeld:

  • Voeg een snufje wasabi toe aan aardappelpuree voor een speciale touch.
  • Meng een kleine hoeveelheid door romige soepen, zoals pompoen-, zoete-aardappel- of bloemkoolsoep voor een pittige twist.
  • Meng een beetje wasabi door je vinaigrette, mayonaise of andere saladedressings.
  • Voeg wasabi toe aan marinades voor vlees of vis, in combinatie met sojasaus, limoen- of citroensap en gember.
  • Voeg een snufje toe aan guacamole of hummus.
  • Gebruik wasabi om gestoomde of gegrilde groentegerechten op smaak te brengen.
  • Meng een beetje door risotto’s en gerstesoepen.
  • Om te genieten van de voordelen van wasabi kun je ook overwegen om een wasabi-supplement in capsulevorm te nemen.

Authentieke wasabi

Dutch Wasabi

Dutch Wasabi
©Dutch Wasabi

Wasabi-cadeauset, € 39,95

GiLi

GiLi wasabi extract
©De Bijenkorf

Kruidige Wasabi Elixer, € 21,95

Vogue.nl ontvangt een commissie wanneer je iets aanschaft via een affiliatelink op onze site.

Dit artikel is oorspronkelijk gepubliceerd door Vogue IT.