Van alle essentiële koolhydraten zijn aardappelen misschien wel de meest geliefde. Ze zijn niet alleen heerlijk, maar ook nog eens veelzijdig: je kunt ze bakken, frituren, koken, pureren, roosteren en op smaak brengen met van alles, van boter en kruiden tot kaas. Ook zijn ze divers; er zijn letterlijk duizenden soorten. Bovendien zijn aardappelen voedzaam. Ze zitten vol vezels, vitaminen, mineralen en immuunversterkende eigenschappen. Maar als het gaat om welke aardappel de meeste gezondheidsvoordelen heeft, springt er toch één soort uit. De winnaar? Zoete aardappelen – en dit is waarom.
De voordelen van de zoete aardappel
De zoete aardappel is een typisch herfst- en winterproduct. Dankzij hun talrijke gezondheidsvoordelen zijn ze echter het hele jaar door de moeite waard om te eten. Hoewel ze qua grootte, vorm en bereidingswijze op gewone aardappelen lijken, hebben zoete aardappelen net iets meer gezondheidsvoordelen en voedingseigenschappen.
Zoete aardappelen worden vooral geteeld in China en Japan. Technisch gezien zijn het ook geen ‘aardappelen’ of knollen, maar eerder knolgewassen. Je denkt waarschijnlijk dat ze standaard oranje zijn, maar ze kunnen ook geel, paars of wit zijn, afhankelijk van de soort.
Zoete aardappelen versus gewone aardappelen
Hoewel alle soorten aardappelen voedzaam zijn – je kunt geen verkeerde keuze maken – hebben zoete aardappelen om een paar redenen een licht voordeel. Het is vooral hun overvloed aan kankerbestrijdende bètacaroteen en vitamine A wat ze zo voedzaam maakt. Ook hebben ze een lagere glycemische index (GI) dan gewone aardappelen, wat betekent dat ze suikers langzamer afgeven aan de bloedsomloop, waardoor het lichaam glycemische pieken en crashes vermijdt. Gewone aardappelen hebben daarentegen een hogere GI, wat kan leiden tot een snelle stijging van de insulinespiegel.