bottega-veneta-kiest-britse-ontwerper-louise-trotter-als-nieuwe-creative-director-327332
©Courtesy Bottega Veneta

Louise Trotter zal Matthieu Blazy opvolgen als creative director van Bottega Veneta. Zo kondigden moederbedrijf Kering en Bottega Veneta vandaag aan in een gezamenlijk persbericht. “Haar stijl combineert naadloos prachtig design met subliem vakmanschap en haar inzet voor culturele belangenbehartiging sluit prachtig aan bij onze merkvisie”, aldus Bartolomeo Rongone, CEO van Bottega Veneta, in een verklaring. “Door haar verfijnde lens zal Bottega Veneta haar erfgoed blijven vieren en tegelijkertijd de moderne relevantie behouden.”

Louise Trotter naar Bottega Veneta

Francesca Bellettini, Kerings Deputy CEO en verantwoordelijk voor merkontwikkeling, voegde hier het volgende aan toe: “Louise brengt een hoop ervaring en een frisse kijk op Bottega Veneta’s traditie van gedurfde creativiteit en ongeëvenaarde uitmuntendheid. Zij is het ideale creatieve talent om, samen met Leo Rongone en het Bottega Veneta team, de opmerkelijke reis voort te zetten die Matthieu Blazy begon. Ik dank hem oprecht voor zijn visionaire creativiteit.”

Elke week onze beste artikelen in je inbox? Schrijf je hier in voor de Vogue-nieuwsbrief.

Trotter komt van het Franse erfgoedmerk Carven, waar ze sinds februari 2023 creative director is. Daarvoor was ze tussen oktober 2018 en januari 2023 creatief directeur van Lacoste, na een negenjarige periode bij Joseph. Ze gaat bij Bottega Veneta aan de slag met de opdracht om voort te bouwen op de sterke nalatenschap van Matthieu Blazy bij het huis.

Opvolger van Matthieu Blazy

Blazy kwam in 2020 bij Bottega Veneta als design director. In november 2021 werd hij al benoemd tot creative director na het plotselinge vertrek van Daniel Lee. Onder Blazy werd Bottega Veneta een van de populairste Italiaanse merken. Het modehuis bewees bijzonder veerkrachtig te zijn in de luxe-recessie. Het is daarnaast het best presterende merk onder alle modehuizen van Kering. De verkoop steeg in de eerste negen maanden van 2024 met 4% tot €1,23 miljard, wat geen geringe prestatie is in het huidige klimaat. Het is een opluchting voor het conglomeraat, terwijl hun grootste merk Gucci een daling doormaakt.

De lente/zomer 2025-show van Bottega Veneta werd goed ontvangen. Dit kwam mede door de opzettelijk gekreukte stukken, gestreepte overhemden en een vloeiende, volledig leren pailletten avondjurk als blikvanger. De speelse show, met diervormige zitzakken, benadrukte ook de marketingkennis van het merk. “In zijn tweeënhalf jaar bij het label heeft Blazy van Bottega Veneta dé show van de Milan Fashion Week gemaakt”, schreef Nicole Phelps, global director van Vogue Runway en Vogue Business. “Ik wil ook mijn grote waardering uitspreken voor Matthieu. Hij is een buitengewone partner is geweest in het geven van een aantrekkelijke, emotionele en intellectuele identiteit aan ons merk”, aldus Rongone.

De invloed van Trotter

In haar drie seizoenen bij Carven wist Trotter nieuwe energie te injecteren in het huis, dat eigendom is van de Chinese ICCF Group. “Louise Trotter van Carven vindt haar draai”, schreef Julia Hobbs van de Britse Vogue deze zomer. En modeconsultant Julie Gilhart vertelde mij na Trotters debuutshow bij Carven dat ze een goed oog heeft: “Het voelt geraffineerd en chic, draagbaar en ik weet zeker dat het in de winkels zal verkopen.”

Trotters quiet luxury-stijl, gemengd met een gevoel van vrouwelijkheid en coolheid, lijkt de juiste stijl te hebben voor Bottega Veneta. Trotter wordt hiermee de enige vrouwelijke ontwerper aan het creatieve roer van een modehuis dat eigendom is van Kering, na het vertrek van Sarah Burton bij Alexander McQueen. “De legendarische erfenis van het modehuis van artisticiteit en innovatie is echt inspirerend en ik ben enthousiast om bij te dragen aan de toekomst en de tijdloze visie te vieren”, zei Trotter. Ze treedt eind januari 2025 in dienst bij Bottega Veneta.

Dit artikel is oorspronkelijk gepubliceerd door Vogue UK.