deze-5-films-en-series-over-coco-chanel-moet-je-gezien-hebben-327673
©Courtesy Everett Collection

Op 10 januari 1971 overleed Coco Chanel in haar kamer in het Ritz-hotel. Vanaf dat moment verloor de modewereld een van haar grote figuren, die vanuit het niets een imperium wist te creëren: het modehuis Chanel. De Grande Mademoiselle was een vrijzinnige minnaar, een wijze filantroop, maar ook een bevrijder van vrouwen. De ontwerpster leefde duizend levens, geleid door haar koortsachtige non-conformisme. Haar buitengewone lotsbestemming inspireerde daarom ook de televisiewereld. Vogue zet 5 films en series van Coco Chanel – die je absoluut moet zien – op een rij.

Films en series over Coco Chanel

Van haar turbulente liefdesleven tot haar moeilijke weg naar succes: dit zijn vijf films en series – op chronologische volgorde – over Coco Chanel en haar leven.

Elke week onze beste artikelen in je inbox? Schrijf je hier in voor de Vogue-nieuwsbrief.

Coco avant Chanel | Anne Fontaine (2008)

Anne Fontaine’s biopic Coco avant Chanel, laat op bescheiden wijze het romantische leven van Gabrielle Chanel herleven: van haar jeugd op een kostschool tot haar eerste stappen als naaister in Parijs, inclusief de geboorte van haar modehuis. Zij gaf zich volledig aan zowel haar werk als haar liefdesverhalen. Actrice Audrey Tautou belichaamt op gracieuze wijze de grote Mademoiselle die vrouwenlichamen bevrijdde, met haar verfijnde kleding in strakke lijnen. De Franse regisseur kiest ervoor om zich in de speelfilm te richten op de periode vóór de glorie, misschien wel de interessantste periode om de vrouw achter het modefiguur te begrijpen. Ze laat een beschadigde vrouw zien, gekneusd door haar verwaarloosde jeugd en haar tragische liefdes. Niet alleen een elegante, maar ook ontroerende film – net als Coco Chanel zelf.

'Coco avant Chanel' stil voor artikel coco chanel films series
©Courtesy Everett Collection

Coco Chanel | Christian Duguay (2008)

In 2008 blikte Christian Duguay terug op de opkomst van Gabrielle Chanel – van haar vroege jeugd tot haar laatste dagen. Ondanks de kritiek toentertijd bij de release is dit een zeer goed geconstrueerde film. Aan het eind van haar leven herinnert Coco Chanel zich haar glorie en haar tegenslagen, maar ook haar liefdes en haar ontmoetingen. Gespeeld door de geweldige Shirley Maclaine, wordt ze aan het licht gebracht door middel van romantische flashbacks, met enkele relatief onbekende aspecten van haar leven.

'Coco Chanel' stil voor artikel coco chanel films series
©Courtesy Everett Collection

Coco Chanel & Igor Stravinsky | Jan Kounen (2009)

Het is Parijs, 1920 en de naam Coco Chanel ligt op ieders lippen. Rijke Parijzenaars trekken massaal naar de boetiek op 5 rue Cambon om vrouwelijke en verfijnde creaties te kopen met de stempel van de dubbele C. Echter achter de schermen, is de ontwerpster gebroken door het verlies van haar geliefde Boy Capel, die in december 1919 omkwam bij een auto-ongeluk. Totdat ze de componist Igor Stravinsky ontmoet, die haar al simpelweg had gewonnen met zijn Lentewijding. Dit optreden was trouwens een paar jaar eerder gepresenteerd in het Théâtre des Champs-Élysées.

Gefascineerd door het charisma en de persoonlijkheid van de artiest, die de Russische Revolutie ontvluchtte, besluit Coco Chanel hem, maar ook zijn vrouw en kinderen onder te brengen in haar villa in Garches en wordt zijn maîtresse. Het is deze gepassioneerde affaire die regisseur Jan Kounen belicht in zijn prachtige film Coco Chanel & Igor Stravinsky, waarin Anna Mouglalis en Mads Mikkelsen dit stel genieën met te grote ego’s spelen.

Coco Chanel & Igor Stravinsky stil voor artikel coco chanel films series
©Courtesy Everett Collection

The Return | Karl Lagerfeld (2013)

Deze korte film – geregisseerd door Karl Lagerfeld – werd in december 2013 gepresenteerd als de opening van de Chanel Métiers d’Art 2013/2014-show, genaamd Paris-Dallas. Hij blikt terug op de fasen van de heropening van het modehuis in 1954 in Parijs. Na de Zwitserse ballingschap van Coco Chanel. Bovendien benadrukt Lagerfeld de cruciale rol die de Verenigde Staten hebben gespeeld bij deze terugkeer. Onder de camera van Karl Lagerfeld trekt actrice Géraldine Chaplin het pak van Chanel aan. Met het fictieve verhaal dat ze nog steeds even ondeugend en vastbesloten is om – opnieuw – de Parijse mode te regeren. Onderbroken door commentaar en getuigenissen van acteurs en verschillende persoonlijkheden, van Rupert Everett tot Anna Mouglalis en Sam McKnight , is The Return een van die must-sees die je in een korte versie kunt bekijken.

The return stil voor artikel over coco chanel films series
©Courtesy of Chanel

The New Look | Todd A. Kessler (2024)

”Als actrice moet ik begrijpen waar de keuzes van de personages die ik speel vandaan komen.” Deze zin van Juliette Binoche vat min of meer de hele voorbereiding samen om de Franse couturier te spelen in de serie The New Look. Deze historische serie is bovendien veel meer dan een modeserie. Het is namelijk meer geïnteresseerd in de psychologie van twee van de grootste Franse geesten, dan in hun creaties die cult zijn geworden. Dit zijn natuurlijk Christian Dior – met zijn bekende Bar-suit – en Gabrielle Chanel, met haar iconische Ford-jurk. De maker, schrijver en toneelschrijver Todd A. Kessler, koos ervoor om het verhaal van dit tweetal, dat zich in 10 afleveringen ontvouwt, in het hart van de Tweede Wereldoorlog te plaatsen. Een moeilijke periode waarin de idealen van Christian Dior en Coco Chanel werden verwoest.

The New Look stil voor artikel coco chanel films series
©Courtesy Everett Collection

Dit artikel is oorspronkelijk gepubliceerd door Vogue FR.