waarom-slaapt-iedereen-ineens-met-tape-op-het-gezicht-inclusief-romee-strijd-327767
©Spotlight

Gezichtstape tegen rimpels: het is een beautyhype die volop viral gaat op TikTok. Zelfs model Romee Strijd deelde een bericht op Instagram waarin ze met meerdere tapes op haar gezicht poseerde. Face taping, zoals de trend heet, belooft rimpels te verminderen door het gezicht tijdens het slapen met tape te fixeren. Maar werkt het echt, of is het vooral een viral fenomeen? Wij duiken erin.

Wat is face taping?

Face taping houdt in dat je bepaalde delen van je gezicht afplakt met tape, zoals je voorhoofd, de huid rond je ogen en mond. Het idee is dat de tape de gezichtsspieren in een strakke positie houdt terwijl je slaapt, waardoor rimpelvorming zou worden voorkomen. Sommige mensen gebruiken speciale huidtape, terwijl anderen experimenteren met reguliere medische tape. Deze laatste tape wordt oorspronkelijk gebruikt om spieren in het lichaam te ondersteunen na een blessure en om pijn te verlichten.

Elke week onze beste artikelen in je inbox? Schrijf je hier in voor de Vogue-nieuwsbrief.

De populariteit van face taping is grotendeels te danken aan TikTok. Influencers tonen hun strakke huid na een nacht slapen met tape, wat de indruk wekt dat de methode effectief is. De trend past in de bredere beweging waarin DIY-beautyoplossingen zonder injectables steeds populairder worden. Kijk maar naar de hype rondom microneedlingrollers (kleine rollers met fijne naaldjes die over de huid worden gerold om de aanmaak van collageen te stimuleren) of led-lichttherapiemaskers, die lichtgolven uitzenden om huidproblemen zoals acne of fijne lijntjes aan te pakken.

Maar werkt het ook echt?

Hoewel de resultaten van face taping op TikTok indrukwekkend kunnen lijken, zijn dermatologen sceptisch. Volgens huidexperts helpt face taping niet om rimpels permanent te verminderen. Gezichtsspieren zijn namelijk niet de enige oorzaak van huidverslapping; ook factoren zoals collageenverlies en afname van huidelasticiteit spelen een rol. Áls je al resultaten ziet van face taping, zijn die vaak slechts tijdelijk. Zodra de tape wordt verwijderd, keert de huid uiteindelijk terug naar haar oorspronkelijke staat.

Bovendien zitten er ook verschillende haken en ogen aan face taping. Zo kan de tape zorgen voor huidirritatie; vooral het verwijderen van de tape kan een gevoelige huid beschadigen – denk aan roodheid, een branderig gevoel en zelfs wondjes. Daarnaast kan het gebruik van tape verstoppingen van de poriën veroorzaken, wat kan leiden tot acne en/of ontstekingen.

Alternatieven voor face taping

Wil je toch de elasticiteit van je huid verbeteren terwijl je slaapt? Overweeg dan patches in plaats van tape. Denk aan patches met retinol, een ingrediënt dat bekendstaat om zijn vermogen de huidstructuur te verbeteren door de aanmaak van collageen te stimuleren en de celvernieuwing te bevorderen. In tegenstelling tot face taping bieden deze patches langdurige voordelen bij consistent gebruik. Maar verder moet je toch echt bij deze traditionele en welbekende methodes zijn om de conditie van je huid te verbeteren:

  • Zonnebescherming: UV-straling is een van de grootste oorzaken van huidveroudering. Het dagelijks aanbrengen van een breedspectrum zonnebrandcrème met SPF 30 of hoger helpt om rimpels en zonnevlekken te voorkomen.
  • Hydratatie: Een goed gehydrateerde huid blijft soepeler en elastischer. Gebruik vochtinbrengende crèmes die hyaluronzuur of glycerine bevatten om de huidbarrière te versterken en uitdroging te voorkomen.
  • Gezichtsbehandelingen: Regelmatige professionele gezichtsbehandelingen kunnen helpen om de huid te reinigen, exfoliëren en voeden, waardoor deze er gezonder uitziet. Ook kunnen fillers en botox-behandelingen helpen bij het verminderen van de zichtbaarheid van rimpels, maar laat je hierover wel goed adviseren door een gecertificeerd cosmetisch arts.