Foute kersttruien zijn niet meer weg te denken tijdens de feestdagen. De populariteit van deze op het eerste oog gezellige truien heeft de afgelopen jaren een enorme spurt genomen. Maar met die populariteit heeft de kersttrui ook een niet-duurzaam imago gekregen – en dat terwijl gebreide truien ooit juist een goede investering waren. Zelf ga ik me daarom steeds meer ergeren aan foute kersttruien – en ze als écht fout zien.
Foute kersttruien
Deze week trok ik mijn lieve kinderen met enige tegenzin twee hartstikke schattige truien aan. De ene was groen met een pinguïn erop, dansend op de sneeuw omringd door sneeuwvlokken. Het bolletje van de kerstmuts die de dansende pinguïn uiteraard droeg, was een driedimensionaal pluchen balletje. De trui van zijn tweelingbroer was exact hetzelfde, maar dan blauw. Ja, ze zagen er enorm schattig uit. En ja, ze werden ontzettend vrolijk van het dragen van de truien. En ja – oké, niet boos worden – misschien werd ik er óók vrolijk van om die twee pinguïns zo te zien. Waarom voelde ik me dan toch de Grinch bij het aantrekken van de truien?
Ten eerste staat het me enorm tegen dat er op scholen zoiets bestaat als ‘een foute kersttruien-dag’. Het obligatoire karakter van zo’n uniform op een openbare school irriteert me. Niet iedereen viert immers kerst, en/of heeft een foute kersttrui. Dat betekent dus dat je hem speciaal moet aanschaffen voor zo’n dag – waarover later meer. Daarnaast zijn die kersttruien tegenwoordig bijna allemaal gemaakt van synthetische, inferieure en daarmee niet-duurzame materialen. En dan vaak ook nog versierd met balletjes, lampjes, takken of een complete kerstboom, zoals bij Beyoncé hierboven.
Elke week onze beste artikelen in je inbox? Schrijf je hier in voor de Vogue-nieuwsbrief.
De opkomst van de kersttrui
Ooit werden kersttruien niet van zulke synthetische materialen gemaakt. Het waren ook niet per se kersttruien. Het waren gebreide wintertruien van wol of katoen. Ook kwam die hysterische esthetiek met driedimensionale balletjes, belletjes, glitters of – erger nog – lichtjes pas veel later. Tijd voor een korte geschiedenis van de (foute) kersttrui die ooit helemaal niet zo fout was.
Het idee van de ugly Christmas sweater komt uit Amerika. Eigenlijk waren het ook daar eerst ‘gewone’ kersttruien, voordat ze ‘lelijk’ of ‘fout’ werden. Na de Tweede Wereldoorlog vonden er meerdere maatschappelijke tendensen plaats die allemaal passen bij de opkomst van de foute kersttrui. Zo werd in de jaren vijftig het familieleven heel belangrijk; het idee van gezellig samen zijn was, vooral met de feestdagen, erg belangrijk. Het gezin als hoeksteen van de samenleving hield ook in dat je tijdens kerst samen rond de boom zat in bij elkaar passende kersttruien. Dit waren toen nog gewone, gebreide truien met winterse taferelen zoals rendieren of sneeuwvlokken erop, of patronen afgekeken van de Noorse trui.