foute-kersttruien-nee-ik-wil-er-helemaal-niet-uitzien-als-een-lopende-kerstboom-en-dit-is-waarom-328152
©Getty Images

Foute kersttruien zijn niet meer weg te denken tijdens de feestdagen. De populariteit van deze op het eerste oog gezellige truien heeft de afgelopen jaren een enorme spurt genomen. Maar met die populariteit heeft de kersttrui ook een niet-duurzaam imago gekregen – en dat terwijl gebreide truien ooit juist een goede investering waren. Zelf ga ik me daarom steeds meer ergeren aan foute kersttruien – en ze als écht fout zien.

Foute kersttruien

Deze week trok ik mijn lieve kinderen met enige tegenzin twee hartstikke schattige truien aan. De ene was groen met een pinguïn erop, dansend op de sneeuw omringd door sneeuwvlokken. Het bolletje van de kerstmuts die de dansende pinguïn uiteraard droeg, was een driedimensionaal pluchen balletje. De trui van zijn tweelingbroer was exact hetzelfde, maar dan blauw. Ja, ze zagen er enorm schattig uit. En ja, ze werden ontzettend vrolijk van het dragen van de truien. En ja – oké, niet boos worden – misschien werd ik er óók vrolijk van om die twee pinguïns zo te zien. Waarom voelde ik me dan toch de Grinch bij het aantrekken van de truien?

Ten eerste staat het me enorm tegen dat er op scholen zoiets bestaat als ‘een foute kersttruien-dag’. Het obligatoire karakter van zo’n uniform op een openbare school irriteert me. Niet iedereen viert immers kerst, en/of heeft een foute kersttrui. Dat betekent dus dat je hem speciaal moet aanschaffen voor zo’n dag – waarover later meer. Daarnaast zijn die kersttruien tegenwoordig bijna allemaal gemaakt van synthetische, inferieure en daarmee niet-duurzame materialen. En dan vaak ook nog versierd met balletjes, lampjes, takken of een complete kerstboom, zoals bij Beyoncé hierboven.

Elke week onze beste artikelen in je inbox? Schrijf je hier in voor de Vogue-nieuwsbrief.

De opkomst van de kersttrui

Ooit werden kersttruien niet van zulke synthetische materialen gemaakt. Het waren ook niet per se kersttruien. Het waren gebreide wintertruien van wol of katoen. Ook kwam die hysterische esthetiek met driedimensionale balletjes, belletjes, glitters of – erger nog – lichtjes pas veel later. Tijd voor een korte geschiedenis van de (foute) kersttrui die ooit helemaal niet zo fout was.

Het idee van de ugly Christmas sweater komt uit Amerika. Eigenlijk waren het ook daar eerst ‘gewone’ kersttruien, voordat ze ‘lelijk’ of ‘fout’ werden. Na de Tweede Wereldoorlog vonden er meerdere maatschappelijke tendensen plaats die allemaal passen bij de opkomst van de foute kersttrui. Zo werd in de jaren vijftig het familieleven heel belangrijk; het idee van gezellig samen zijn was, vooral met de feestdagen, erg belangrijk. Het gezin als hoeksteen van de samenleving hield ook in dat je tijdens kerst samen rond de boom zat in bij elkaar passende kersttruien. Dit waren toen nog gewone, gebreide truien met winterse taferelen zoals rendieren of sneeuwvlokken erop, of patronen afgekeken van de Noorse trui.

Deze traditionele lusekofte of Setesdaltrui, die al sinds de 19e eeuw bestaat, bevat van oudsher typische symboliek. Dit zijn horizontale banen of vormen uitwaaierend vanaf de hals met kleine stipjes, ook wel lusemonsters genoemd. Ook staan er vaak kruizen op om ‘boze geesten’ op afstand te houden. Zo’n Noorse trui was, of is, een prachtig, gebreid, wollen exemplaar dat je als man, en later ook als vrouw, kocht of zelf maakte en jarenlang in de winter droeg. De synthetische foute kersttrui zoals wij die nu kennen leent duidelijk de esthetiek van deze traditionele truien. Zo is het eigenlijk, naast bijvoorbeeld de kerstboom en de kerstkrans, een uit een andere cultuur geleend object met een mooie geschiedenis die door de commercie platgeslagen wordt tot een grappig hebbedingetje.

De populariteit van de foute kersttrui

Een andere tendens die heeft bijgedragen aan de opmars van de foute kersttrui is de commercialisering van de mode-industrie en daarmee de opkomst van trends. Nadat de kersttrui in de jaren vijftig in Amerika opkwam, werd hij in de decennia daarna steeds bonter – net als de rest van de mode. De foute kersttrui werd in de jaren zestig en zeventig daardoor steeds ‘fouter’, met felle kleuren en driedimensionale details, zoals strikken en bolletjes. In de jaren tachtig raakten mensen sowieso van het smaakvolle pad af, als je het mij vraagt. In dit decennium werden schoudervullingen, oversized metallic items, blauwe oogschaduw en getoupeerd haar – en dat allemaal tegelijkertijd – geïdealiseerd. Dat kun je mijns inziens sowieso niet serieus nemen.

Maar goed, die kersttrui werd dus in de jaren tachtig, en vervolgens in de jaren negentig, nog drukker. Tegelijkertijd waren foute kersttruien steeds vaker te zien in films en series. Het is noodzakelijk om onderscheid te maken tussen de foute kersttrui, de traditionele Noorse Setesdaltrui en de Ierse Aran-trui, oftewel: de gebreide kabeltrui die van oudsher vooral in gebroken wit gemaakt wordt. Laatstgenoemde wordt dankzij bijvoorbeeld acteur Billy Chrystal, die zo’n Aran-trui droeg in When Harry Met Sally (1989), ook met de kerst geassocieerd. En ook Cameron Diaz droeg in The Holiday (2006) een Aran-vest. De Noorse trui kwam dan weer langs bij Macaulay Culkin in Home Alone (1990) en Chevy Chase in National Lampoon’s Christmas Vacation (1989).

Wat de foute kersttrui betreft? Die droeg Jim Carrey bijvoorbeeld als de Grinch in How the Grinch Stole Christmas (2000) – een héél fout exemplaar mét lichtjes. En in Bridget Jones’ Diary (2001) is de ugly Christmas sweater zelfs onderdeel van een van de iconische looks in de film, als Colin Firth een volgens Bridget ‘fouter dan foute kersttrui’ draagt met een rendier en een colletje. En zo werden de foute kersttruien onderdeel van de in eerste instantie Amerikaanse cultuur, en daarna ook van de rest van de wereld.

De tekst gaat verder onder de afbeelding.

Isabel Marant herfst/winter 2024 collectie met foute kersttruien
©Spotlight
Isabel Marant herfst/winter 2024

De kwaliteit gaat achteruit

Na de films volgden series met foute kersttruien erin. The O.C. en Modern Family bijvoorbeeld, om er even twee te noemen. En wat dacht je van de truien van Bill Cosby in The Cosby Show (die trouwens gemaakt zijn door de Nederlandse ontwerper Koos van den Akker)? Daarna verscheen de kersttrui – en dan bedoelen we: varianten van de traditionele Noorse en Ierse truien – ook regelmatig op catwalk. Stella McCartney had bijvoorbeeld in haar herfst/winter 2008-collectie een vest met Noorse symboliek erop. Net als Tory Burch in 2017. En J.W. Anderson is ook niet vies van een kersttrui, denk aan de recente campagne van Loewe met Daniel Craig. En dan is er ook nog Isabel Marants voorliefde voor winterse truien.

Eigenlijk heeft de kersttrui dus een boeiende geschiedenis én kan-ie best mooi zijn; vooral de Noorse Setesdaltrui en de Ierse Aran-trui zou ik zeker mooi en interessant durven noemen. Dat zijn dan ook goed gemaakte, gebreide truien die een mensenlevenlang meegaan.

Een niet zo duurzame kersttrui

En ook de geschiedenis van de foute kersttrui, als onderdeel van de Amerikaanse popcultuur, vind ik heus leuk. Mijn probleem zit ‘m vooral in het obligatoire karakter van het opeens ‘moeten’ dragen van een kersttrui naar jolig bedoelde kerstborrels op het werk en op speciale ‘foute kersttruien-dagen’ op school. Dat dwingt mensen zo’n trui te kopen, zelfs als ze dat niet willen – mijn grootste bezwaar. Omdat de meeste mensen helemaal niet in een mooi gemaakte Noorse of Iers trui willen investeren, die logischerwijs door hun kwaliteit en handwerk al snel meer dan 150 euro kost, verschijnen er steeds goedkopere varianten op de markt.

Deze zijn dan van materialen van inferieure kwaliteit gemaakt, en zeker niet met de hand. Tegelijkertijd zitten er dus wel vaak driedimensionale details op, wat toch enige handwerk vereist. De prijs – vaak zo’n 10 tot 15 euro – is dan ook alleen te verklaren door voorzichtig te stellen dat de makers in niet al te beste omstandigheden werken. Deze foute kersttruien liggen momenteel in grote oplages bij fast fashion-ketens en supermarkten. Om me heen hoor ik mensen dingen zeggen als: “Ik koop wel even zo’n foute kersttrui bij de supermarkt en gooi hem daarna weg”. Soms zijn de truien sowieso na één keer wassen niks meer waard. Volgend jaar wordt er dan gewoon weer een nieuwe gekocht.

Dat is het tegenovergestelde van hoe de Setesdaltrui en de Aran-trui ooit bedoeld zijn. Die werden, en worden, elke winter liefdevol gedragen. Het wegwerpkarakter van de synthetische foute kersttrui is echt storend. Dus, een ongevraagde oproep: hou je van de (foute) kersttruien? Investeer dan in een exemplaar dat je elke winter opnieuw en met plezier aantrekt. Eentje die bovendien gewoon te wassen is. Dus laat die lichtjes, takken, ballen en gekkigheden erop alsjeblieft achterwege. Fijne feestdagen gewenst van deze Grinch.

 

Dit bericht op Instagram bekijken

 

Een bericht gedeeld door Jonathan Anderson (@jonathan.anderson)

Tory Burch herfst/winter 2017 met foute kersttruien
©Spotlight
Tory Burch herfst/winter 2017