cadeaus-nog-inpakken-dit-zijn-duurzame-manieren-met-materiaal-dat-je-al-thuis-hebt-liggen-328681
©Anne Timmer, Vogue Living, Januari/Februari 2023

Heb je de juiste cadeaus in huis, het inpakken ervan is vaak een (uitdagende) kers op de taart. Los van het inpakken zelf, is de hoeveelheid verspild papier een nog grotere frustratie. Daarom zet Vogue een aantal eenvoudige manieren op een rij om een cadeau duurzaam in te pakken (met alles wat je al in huis hebt). Zodat je niet alleen de ontvanger, maar ook jezelf en de planeet blij maakt.

Inpakpapier is overdone

Laten we eerlijk zijn: tegenwoordig weten we vaak al wat we iemand moeten geven tijdens de feestdagen. Je skincare-freak nichtje van 13 stuurt een uitgebreide waslijst en je moeder laat subtiel vallen dat ze ‘op zoek is naar een fijne, zwarte tas.’ De oudere generatie laat ons misschien wat langer gissen, maar zelfs dan zijn de cadeaus vaak niet erg verrassend.

Elke week onze beste artikelen in je inbox? Schrijf je hier in voor de Vogue-nieuwsbrief.

De magie van een ingepakt cadeau blijft natuurlijk bijzonder, maar om een fortuin uit te geven aan cadeaupapier dat binnen enkele seconden wordt verscheurd en vervolgens direct in de prullenbak belandt, past niet helemaal bij de feestelijke spirit. We zijn zo gewend geraakt aan deze traditie dat het lijkt alsof dit de enige acceptabele manier is om een cadeau te geven. Toch zijn er talloze andere materialen en methoden die we dit feestseizoen kunnen overwegen. Net zo mooi, maar wel een stuk unieker. Lees hieronder hoe we een cadeau duurzaam inpakken.

Een cadeau duurzaam inpakken

Van het herinrichten en hergebruiken van inpakpapier, tot het compleet veranderen van de manier waarop een geschenk wordt gegeven. Zo kun jij een cadeau duurzaam inpakken tijdens de feestdagen.

Overweeg andere materialen

Papier lijkt misschien duurzaam, maar de productie ervan veroorzaakt zowel lucht- als watervervuiling. In plaats van traditioneel inpakpapier gemaakt van hout kun je daarom kiezen voor alternatieve materialen. Wat dacht je bijvoorbeeld van inpakpapier van suikerbietenpulp? Dit is momenteel het groenste alternatief van eigen bodem. Een andere, toegankelijkere optie is het Japanse furoshiki: het gebruik van een stoffen doek om je cadeau in te pakken, waarbij je een sierlijke knoop of vouw maakt.

Oorspronkelijk werd de furoshiki-doek niet gebruikt voor cadeaus, maar voor het bundelen van kleding tijdens een bezoek aan een badhuis. De term ‘furo’ betekent ‘bad’ en ‘shiki’ komt van ‘spreiden’ of ‘neerleggen’. Later werd de doek ook populair voor het inpakken van geschenken. Het is overigens geen officieel onderdeel van het cadeau: je neemt de doek in principe weer mee om opnieuw te gebruiken. Hieronder een voorbeeld van hoe je een cadeau op deze manier kunt inpakken.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Aurelie Cerise (@aurelycerise)

Out of the box

Overconsumptie zien we terug in de stapels verwaarloosde tasjes, dozen, enveloppen en lintjes die thuis rondzwerven, vaak weggestopt in die ene rommelhoek of -kamer. We bewaren ze vaak voor het geval dat, dus waarom niet juist tijdens het feestseizoen gebruiken? Tasjes en nette dozen zijn ideaal, omdat ze al praktisch ‘ingepakt’ zijn. Postdozen vergen iets meer aandacht, maar het resultaat is het zeker waard. Verwijder eerst stickers door er een föhn op te richten en ze daarna voorzichtig weg te schrapen. Dit gaat heel eenvoudig. De vorm van een doos kun je aanpassen naar het gewenste formaat, zoals het handige filmpje hieronder laat zien.

Mist het toch nog wat flair? Een lintje, strikje of zelfs een dasje kan de finishing touch geven en maakt het geheel meteen feestelijker. Ook bloemen kunnen de juiste toevoeging zijn voor het versieren van een cadeau. Je kunt bijvoorbeeld de bloemen of bladeren uit een oud boeket inbinden met een lintje of een stuk draad. Dit zorgt voor een verfijnde toevoeging bij een speciaal cadeau.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Tracie Garrett (@beeandblooms)

Verander de manier waarop je inpakpapier gebruikt 

We begrijpen dat niet iedereen handig is met inpakken – je hebt het of je hebt het niet. Maar als je nog inpakpapier thuis hebt liggen, kun je het in ieder geval efficiënter gebruiken. Vaak leggen we een rechthoekig cadeau recht op het papier, wat resulteert in veel restjes die onbruikbaar lijken (Of toch niet? Hieronder meer over restjes). Een slimmere aanpak is om het cadeau schuin op het papier te plaatsen. Dit minimaliseert verspilling en zorgt ervoor dat alles beter past. In de video hieronder zie je precies hoe dat werkt.

Gooi niet meteen restjes inpakpapier weg 

Als laatste willen we meegeven: gooi stukjes inpakpapier niet meteen weg, ook niet na het uitpakken van cadeaus. Voor hoarders klinkt dit als muziek in de oren, maar neat-freaks zullen hier misschien minder enthousiast van worden. Toch kun je ze handig stapelen en bewaren in opbergdozen, om ze later opnieuw te gebruiken op leuke en creatieve manieren. Met een beetje verf of stiften kun je het papier opfrissen en een persoonlijke touch geven. Het wordt zo een unieke en duurzame manier om een cadeau te verpakken. Zelfs de kleinste restjes, die onbruikbaar lijken, kun je omtoveren tot stijlvolle details die meer diepte geven aan je verpakking. Hieronder vind je inspirerende voorbeelden van hoe dat eruit kan zien.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Lauren Bash (@relauren)

 

View this post on Instagram

 

A post shared by WESTWING (@westwingcom)