Journalist Susan Sjouwerman schrijft artikelen op het snijvlak van mode, duurzaamheid en economie. Met Vogue deelt ze regelmatig haar bevlogen opinies over hoe het beter kan in de mode-industrie. Daarnaast heeft ze haar eigen platform Modeconomie. Deze week verdiepte Susan Sjouwerman zich in het kopieergedrag van (ultra) fast fashion-bedrijven, oftewel het maken van dupes. “Als je vindt dat je ontwerp gekopieerd is en je wil naar de rechter, dan moet je als merk vertrouwen op het auteursrecht.”
Dupes op grote schaal
Hoe uniek is een strepenpatroon? Heel uniek, vindt Adidas. Het Duitse sportmodemerk is kampioen procederen over beeldmerk. Over de drie strepen die op veel Adidas-producten staan wordt voortdurend getwist. Het merk vindt dat het alleenrecht heeft op de strepen en bijt van zich af als andere merken met een soortgelijk streeppatroon op de proppen komen. De consument zou immers zomaar kunnen denken dat het om een item van Adidas gaat.
Elke week onze beste artikelen in je inbox? Schrijf je hier in voor de Vogue-nieuwsbrief.
De juridische strijd om die strepen heeft de afgelopen decennia al heel wat advocaten van de straat gehouden. Zo voerde Adidas 24 jaar lang (!) procedures tegen H&M over het gebruik van strepen op broekspijpen in de sportcollectie van de fast fashion-keten. Dat gevecht speelde zich af voor Nederlandse rechtbanken, tot aan de Hoge Raad toe. Die oordeelde in 2021 dat de twee strepen op de broek van H&M toch echt iets anders zijn dan de drie strepen die van een Adidas-broek een Adidas-broek maken. Hoe de rechter met een liniaal tot dat oordeel kwam, zal ik je besparen.
Oran-sandalen everywhere
Adidas ging ook achter merken als Nike en K-Swiss aan. Eerder dit jaar kwam er een oordeel in weer een slepende zaak tegen de Amerikaanse modeontwerper Thom Browne, dat niet in het voordeel van de Duitsers uitviel. Het is natuurlijk niet alleen Adidas dat vaak in verweer moet komen tegen kopieergedrag. Het lijkt alsof ieder merk met een in het oog springend ontwerp tegenwoordig geconfronteerd wordt met namaak. En dat beperkt zich niet tot wat er verkocht wordt op nachtmarkten in Bangkok. Dupes van Gucci’s Lug Sole Loafers vind je bij Steve Madden, een kopie van Cartier’s Love Bracelet staat voor nog geen twee tientjes op Amazon en look-a-likes van de befaamde Oran-sandaaltjes van Hermès waren werkelijk bij iedere modeketen te koop.