in-2025-ligt-de-focus-op-de-jaren-60-dit-zijn-de-meest-iconische-films-uit-dit-decennium-329531
©Getty images

Een tijdperk dat we in 2025 volop terug gaan zien in de mode- en beautywereld? De jaren zestig. Van volumineuze kapsels en blauwe oogschaduw tot lente/zomer 2025-collecties van merken als Celine, No. 21 en Gucci, die zich duidelijk door dit decennium hebben laten inspireren. Om alvast in de sfeer te komen, kun je inspiratie opdoen met de beste films uit de jaren zestig. Laat je bijvoorbeeld inspireren door iconen als Audrey Hepburn en Anna Karina.

Iconen van toen en vandaag

Denk je aan de jaren zestig, denk je misschien net als ik meteen aan de iconische videoclip van Nancy Sinatra, voor These Boots Are Made for Walking. De zangeres en actrice was niet alleen een mode-icoon door haar PVC Go-go laarzen; ook door haar kleurrijke mini-jurkjes en haar volumineuze blowouts. Grote kans dat Sinatra fan zou zijn van de hele lente/zomer 2025-collectie van Gucci. Vooral van de insect-chic zonnebrillen die we overal terug gaan zien.

Elke week onze beste artikelen in je inbox? Schrijf je hier in voor de Vogue-nieuwsbrief.

Ook Lana Del Rey (die zichzelf aan het begin van haar carrière voorstelde als de ‘Gangsta Nancy Sinatra’) kennen we als de hedendaagse nostalgie op zichzelf. Ik weet niet meer hóé vaak ik de videoclip van National Anthem heb gekeken, waarin A$AP Rocky en Lana Del Rey het mooiste retro-paar spelen, maar het was heel, heel vaak.

Als we het hebben over beroemdheden die de stijl van de jaren zestig anno 2025 omarmen, kunnen we America’s sweetheart Sabrina Carpenter natuurlijk niet overslaan. Ook deze zangeres draagt bij aan de heropleving van de jaren zestig, met haar volledige uitstraling; van haar persona tot haar mode- en beautylooks. Ze doet denken aan actrice Goldie Hawn (de originele ditzy blonde en moeder van Kate Hudson), bekend om haar gezellige karakter bij Rowan & Martin’s Laugh-in. 

Een invloedrijke periode

Het kan geen toeval zijn dat we keer op keer inspiratie opdoen uit de jaren zestig: in deze periode lieten grote film- en tv-studio’s de productie van zwart-wit films achter zich om gekleurde films te maken. Kleuren, tinten en contrasten konden nu volledig worden aanschouwd door het publiek, waardoor – naast het plot – ook de outfits binnen de entertainmentindustrie aandacht kregen. De sociale normen werden ook een stuk minder conservatief (en dus minder preuts), wat zich uitte in alle aspecten van de samenleving.

Dit ging gecombineerd met steeds meer modeshows, die niet meer plaatsvonden in warenhuizen, maar juist de overstap maakten naar creatievere locaties en settings, zoals we dat vandaag de dag gewend zijn. Zo presenteerde Balmain in 1965 een collectie in een wijnkelder, terwijl Pierre Cardin een show buiten hield, vlak naast de Seine in Parijs. Mede door deze grote gebeurtenissen werden de jaren zestig een heel invloedrijke en esthetische periode.

De mooiste films uit de jaren 60

Van futuristische metallics tot felle primaire kleuren: dit zijn de mooiste films uit de jaren zestig die je moet zien.

Breakfast at Tiffany’s (1961)

Stijlicoon Audrey Hepburn blijft een tijdloos voorbeeld voor vrouwen wereldwijd. Tijdens haar carrière heeft ze talloze onvergetelijke looks neergezet, van de elegante zwart-witte outfit in My Fair Lady (1964) tot de prachtige witte jurk met zwarte borduursels in Sabrina (1954). Toch is het vooral haar iconische stijl in Breakfast at Tiffany’s waarmee ze het meest wordt herinnerd. In deze klassieke film speelt Hepburn Holly Golightly, een jonge vrouw met een voorliefde voor luxe en een zwak voor de sieraden van Tiffany’s. Om haar luxueuze levensstijl te bekostigen, zet ze haar zinnen op het trouwen met een Braziliaanse miljardair. Haar plannen worden echter onverwacht opgeschud door haar buurman, de charmante schrijver Paul Varjak. Deze nostalgische klassieker is te zien op Prime Video.

Cleopatra (1963)

In Cleopatra (1963) begon de blauwe oogschaduw echt tot leven te komen. Elizabeth Taylor schittert in de iconische rol van Cleopatra, die alles op alles zet om haar rijk te beschermen door Julius Caesar en later Marcus Antonius te verleiden. Hoewel het verhaal bekend is, maakten de kostuums en make-up van deze film een onuitwisbare indruk. Sieraden als de gouden slangenringen en de arm cuffs maakten al een krachtig statement, terwijl de elegante jurken en opvallende oogmake-up Cleopatra’s beeld volledig naar een hoger niveau tilden. Deze tijdloze historische film is te zien op Apple TV.

Pierrot le Fou (1965)

Jong en oud zwijmelen weg bij de charmante Jean-Paul Belmondo in Pierrot le Fou, waarin hij Ferdinand Griffon speelt; een man op het punt zijn baan te verliezen. Samen met zijn oude geliefde en babysitter Marianne Renoir, gespeeld door Anna Karina, trekt hij naar het zuiden van Frankrijk. Karina belichaamt in deze klassieker van Jean-Luc Godard de moeiteloze stijl van de Franse jaren zestig, met een kleurrijke mix van katoenen zomerjurkjes, speelse kraagjes, militaire jassen en geruite broeken. Terwijl de Franse Riviera en de leuke hoofdrollen je betoveren, vergeet je bijna dat ze op de vlucht zijn voor een stel bandieten. Deze romantische klassieker is te zien op Mubi.

Blow-up (1966)

Blow-up biedt een kijkje in het tijdperk van Swinging London en de Britse stijl in de jaren zestig. De film volgt Thomas, een gevierde modefotograaf, die per ongeluk een duister geheim vastlegt tijdens een fotoshoot van een koppel in een park. Naast de spannende verhaallijn schitteren iconen zoals het Duitse model Veruschka von Lehndorff, Jane Birkin en Vanessa Redgrave in deze stijlvolle thriller. Thomas belichaamt de business casual-look van de jaren zestig, met pakken van Pierre Cardin, terwijl de vrouwen in de film vloeiende jurkjes dragen van merken als Paco Robanne, Courreges en Yves Saint Laurent. De film toont vrouwelijkheid op een rebelse manier, met felle kleuren en geometrische vormen, maar ook metallics die bij de mod-subcultuur uit de jaren zestig passen. Fan van kleurrijke panties en ballerina’s? Dan moet je Blow-up op Apple TV kijken voor meer inspiratie.

Belle de Jour (1967)

In Belle de Jour besluit doktersvrouw Séverine, ook wel bekend als Belle de Jour, te werken in een bordeel, omdat haar man niet ingaat op haar diepgewortelde seksuele verlangens. Om haar dubbelleven verborgen te houden, keert ze elke dag stipt om vijf uur terug naar huis. Maar, wanneer een klant dreigt haar geheim te onthullen, wordt haar zorgvuldig opgebouwde façade in gevaar gebracht. Catherine Deneuve, die Séverine vertolkt, draagt met haar looks bij aan de invloed van de jaren zestig. Haar witte oogschaduw en hoge eyeliner zijn kenmerkend voor de film, terwijl haar garderobe en accessoires – allemaal ontworpen door Yves Saint Laurent – de bourgeoisie esthetiek perfect belichamen. De zwarte muiltjes met een vierkante, zilveren gesp, die een onmiskenbare indruk maakten in de film, zijn dankzij hun populariteit zelfs vernoemd naar de film die te zien is op Apple TV.

2 or 3 Things I Know About Her (1967)

Wederom een film waarin de seksualiteit van de vrouw centraal staat. De film 2 or 3 Things I Know About Her van Jean-Luc Godard volgt Juliette Janson (Marina Vlady), een huisvrouw die samen met haar man in de buitenwijken van Parijs woont. Terwijl de consumptiemaatschappij in Frankrijk bloeit, nemen ook Jansons luxueuze verlangens toe. Om deze levensstijl te bekostigen, besluit ze zich aan prostitutie te wagen om bij te dragen aan de rekeningen. De film zit vol kleurrijke kledingstukken, waaronder knusse knitwear-items die vandaag de dag nog steeds populair zijn. 2 or 3 Things I Know About Her is nu te zien op Mubi.

Barbarella (1968)

De iconische film Barbarella (1968) krijgt dit jaar zelfs een remake met Sydney Sweeney in de hoofdrol. In deze futuristische sci-fi, die zich afspeelt in het jaar 4000, krijgt astronaut Barbarella (Jane Fonda) de opdracht om een gestoorde wetenschapper te stoppen voordat hij met zijn bizarre uitvindingen het heelal vernietigt. Hoewel de vreemde creaties in de film opvielen, waren het vooral Barbarella’s outfits die het publiek betoverden. Denk aan kleurrijke metallics en futuristische designs die hun tijd ver vooruit waren. Misschien herinner je je het Vogue Nederland-maartnummer van 2015 nog, waarin Doutzen Kroes schitterde op meerdere Barbarella-geïnspireerde covers. Een bewijs van de blijvende invloed van deze cultklassieker, die te zien is op Prime Video.

La Piscine (1969)

In La Piscine van Jacques Deray – een van de parels van de Franse cinema – schitteren de voormalige geliefden Alain Delon en Romy Schneider, samen met Maurice Ronet en Jane Birkin. Jean-Paul (Alain Delon) en Marianne (Romy Schneider) genieten van een zwoele vakantie in hun villa in Zuid-Frankrijk, waar het zwembad centraal staat. Maar wanneer Marianne’s ex-geliefde Harry (Maurice Ronet) en zijn jonge, aantrekkelijke dochter Penelope (Jane Birkin) arriveren, nemen spanningen en jaloezie de overhand. De film ademt de preppy stijl van de jaren zestig, met Romy Schneider in elegante pencil skirts en verfijnde polo’s, terwijl Jane Birkin alvast de boho-chic invloeden van de jaren zeventig introduceert, met luchtige blouses en flared broeken. La Piscine is een aanrader voor iedereen die alvast zomerse stijlinspiratie wil opdoen en is te zien op Mubi.