alleen-fruit-als-diner-is-dat-slim-330841
©Unsplash

Een paar keer per week alleen fruit eten als diner om te detoxen is een populair idee geworden. Toch betwijfelt men steeds vaker of het regelmatig toepassen hiervan negatieve effecten op de gezondheid kan hebben. Daarom wordt, samen met verschillende voedingsdeskundigen, gekeken naar de eigenschappen van fruit en hoe deze invloed kunnen hebben op het lichaam wanneer het laat op de avond of tijdens het diner wordt gegeten.

Geen verzadigende maaltijd

Af en toe fruit als avondeten, vooral wanneer je je opgeblazen voelt na een zware maaltijd, kan een alternatief zijn. Het wordt echter niet aangeraden, omdat het noch een complete, noch een verzadigende maaltijd is. “Alleen fruit eten als avondeten kan leiden tot een onvoldoende inname van andere essentiële voedingsstoffen, zoals eiwitten en gezonde vetten, die belangrijk zijn voor verzadiging en het goed functioneren van het lichaam. Het tekort aan deze voedingsstoffen kan de volgende dag leiden tot een verhoogd hongergevoel, wat een cyclus van overeten in gang kan zetten, omdat we met een angst om te eten wakker kunnen worden”, legt Sandra Lordén Álvarez uit, expert op het gebied van sportvoeding. Ze benadrukt tegelijkertijd de voordelen van fruit en wijst erop hoe belangrijk het is om rekening te houden met verschillende aspecten van dit soort maaltijden.

Elke week onze beste artikelen in je inbox? Schrijf je hier in voor de Vogue-nieuwsbrief.

De langetermijneffecten

En hoewel het analyseren van wat er de volgende dag gebeurt invloed kan hebben op het welzijn, houdt Lordén Álvarez ook rekening met de langetermijneffecten. “Fruit is rijk aan vitaminen, mineralen en vezels, maar het bevat ook natuurlijke suikers die de bloedsuikerspiegel kunnen beïnvloeden. Als je alleen fruit eet bij het avondeten, vooral in grote hoeveelheden, kun je een aanzienlijke stijging van de bloedsuikerspiegel ervaren (vooral als je fruit kiest met een hoge glycemische index). Een plotselinge toename van glucose kan een insulinerespons veroorzaken die op de lange termijn kan bijdragen aan de ontwikkeling van insulineresistentie en andere stofwisselingsproblemen”, legt ze uit. Voedingsdeskundige Charles Orrico voegt hieraan toe: “Fruit is gezond, maar bevat van nature voorkomende suikers. Alleen fruit eten als avondeten veroorzaakt een insulinepiek en als we deze energie niet gebruiken, wordt het vet.”

Fruit opnemen in het avondeten

“Hoewel fruit in je avondeten gezond kan zijn, is het aan te raden om het te combineren met andere voedingsmiddelen die eiwitten en gezonde vetten leveren, zoals een fruitsalade met yoghurt en noten. Dit helpt om de bloedsuikerspiegel in balans te houden en zorgt voor een completer en bevredigender dieet. Bovendien, als je fruit kiest met een lagere glycemische index (zoals rood fruit, aardbeien, bosbessen, peren of appels) zal de stijging van de bloedsuikerspiegel verminderen”, legt Lordén Álvarez uit. Dr. Leo Cerrud voegt toe: “Je kunt het opnemen in je dieet, maar het is beter om het als laatste te eten tijdens je lunch.”

Ga voor vroege maaltijden

Je avondeten overslaan is nooit een optie. Eerder eten daarentegen wel. Zoals apotheker en voedingsdeskundige Boticaria García in haar boek Your Brain Has Hunger uitlegt, “suggereert het tot nu toe beschikbare bewijs dat het raadzaam is om de meeste maaltijden overdag te nuttigen en zware maaltijden laat op de avond te vermijden.” De expert geeft aan dat chrononutritie een relatief nieuw studiegebied is. Onderzoek suggereert echter dat later op de dag eten — dicht bij het tijdstip waarop melatonine wordt vrijgegeven — de afgifte van cholesterol kan verhogen en het energieverbruik in rust en de glucosetolerantie kan verlagen. Daarom is vroeg eten altijd de beste keuze.

Dit artikel is oorspronkelijk gepubliceerd door Vogue ES.