Voordat 2025 begon, had ik al besloten om mijn IDGAF-era in te gaan. Ik ben altijd een vrij zelfbewust persoon geweest – en als het niet zelfbewust is, dan wel bezorgd over wat anderen denken. Vaak rijst de vraag of deze eigenschap misschien een remmende werking heeft gehad. In grote groepen blijf ik bijvoorbeeld stil en houd ik mijn mening soms voor me. Er is angst om anderen te irriteren door voor mezelf te kiezen, en meer dan eens heeft iemand mij een ‘pleaser’ genoemd. Deze eigenschappen bevallen niet – ze zijn niet nuttig of plezierig – en eindelijk is het tijd om er afscheid van te nemen.”
De innerlijke criticus vervangen
Maar ‘minder aantrekken van wat anderen denken’ is niet zo simpel als het besluit nemen en er vanaf dat moment naar leven. Ik heb het al geprobeerd, en gefaald. Laatst annuleerde ik een afspraak omdat ik moe was en zat ik urenlang met een schuldgevoel. Ik wil ook niet opeens kil of ongevoelig worden. Ik wil eerder uitvinden hoe ik de ruis dat me niet helpt, kan negeren. Uiteindelijk tikt de tijd voor ons allemaal door. Op mijn sterfbed zal ik waarschijnlijk niet nadenken over mijn Instagram-feed of dat zine-project uit 2018 dat ik halverwege liet liggen.
Elke week onze beste artikelen in je inbox? Schrijf je hier in voor de Vogue-nieuwsbrief.
Ik besloot Daniel Glaser te bellen. Hij is een gerenommeerde neuroloog en heeft uitgebreid geschreven over hoe neurobiologie menselijk gedrag beïnvloedt. Hij vertelde dat ik het helemaal verkeerd aanpak. Het is niet dat ik mezelf iets aantrek van wat anderen denken, want ik weet niet wat zij denken. In plaats daarvan vertel ik mezelf verhalen over wat zij denken – en die verhalen zijn negatief.