Polkadots: dit woord roept hoogstwaarschijnlijk meteen associaties bij je op. Je denkt wellicht aan de zomerjurkjes die je als kind droeg. Of aan glamoureuze filmsterren met een sjaaltje met polkadotprint om hun hoofd, tegen de wapperende haren in een cabrio in Cannes. Of misschien is het jurkje van Minnie Mouse met polkadots het eerste wat in je opkomt. Of een Spaanse flamencojurk. Of Marilyn Monroe in een bikini met polkadots. Dat de polkadotprint een lange geschiedenis heeft, moge duidelijk zijn. Het is echter verrassend te noemen dat we polkadots weer volop in hedendaagse collecties spotten. Nu de print zich weer als trend lijkt aan te dienen, duiken we in de geschiedenis ervan en kijken we naar het gebruik van de print anno 2025.
Polkadots in de negentiende eeuw
De polkadotprint was de afgelopen eeuw in meerdere decennia behoorlijk geliefd. De print is vernoemd naar de dans de polka, die begin negentiende eeuw populair werd, vooral rond 1840. De hype begon in Oost-Europa, waarschijnlijk in het gebied de Bohemen, nu Tsjechië. Vanwege de populariteit werden al snel andere verschijnselen naar de dans naar vernoemd.
Elke week onze beste artikelen in je inbox? Schrijf je hier in voor de Vogue-nieuwsbrief.
Zo ook de polkadotprint. Het is dus niet zo dat polkadansers kleding droegen bezaaid met polkadots. Het is waarschijnlijker dat stoffen met stippen – ook wel puntito’s in het Spaans, en daar gedragen door flamencodansers – populair werden. Deze stof werd eerst gezien als een luxe – totdat machinaal geproduceerde stoffen met borduursels en prints steeds wijder verspreid werden vanwege de industriële revolutie. Om deze te promoten, kregen ze populaire benamingen – en dus moet de naamgeving van de polkadotprint gezien worden als marketingstunt.
Celebrities zijn fan
Fast forward naar de twintigste eeuw. In de roaring twenties werd de polkadot opnieuw populair, onder anderen bij de trendy flapper girls. Hun zwierige jurken zonder de hard aangesnoerde korsetten waren gemaakt van allerlei materialen, waaronder luchtige stoffen bezaaid met polkadots, in allerlei kleuren. Ook figuren uit de popcultuur hulden zich in polkadots. Denk aan Minnie Mouse vanaf 1928 en Betty Boop vanaf de jaren dertig. De frivole, vrolijke stippen pasten goed bij deze personages.
Trends komen en gaan vaak in golven van twintig tot dertig jaar. En dus zagen we in de jaren veertig en vijftig de polkadot weer tevoorschijn komen. In 1940 bezong Frank Sinatra de liefde in zijn lied Polka Dots and Moonbeams, Dior gebruikte in zijn beroemde New Look-collectie uit 1947 polkadots, en filmsterren als Marilyn Monroe en Audrey Hepburn straalden in de jaren vijftig met hun polkadotlooks. In die tijd werd de print behoorlijk klassiek ingezet, op kleine bikini’s en strakke japons, met witte stipjes op een zwarte achtergrond, of andersom. (Al droeg Monroe ook wel roze en blauwe versies van de polkadotprint.)
De tekst gaat verder onder de afbeelding.
Dit bericht op Instagram bekijken