Je nagels – net zoals je haar – zijn gebaat bij goede voeding. Als je een tekort hebt aan bepaalde vitamines of mineralen, dan kan zich dat uiten in broze, gebroken of droge nagels. Er zijn veel oorzaken voor dunne nagels, en niet overal kun je invloed op uitoefenen. Maar wel op je voeding, zegt dr. Dana Stern, een dermatoloog gespecialiseerd in de gezondheid van nagels. “Om dunne en zwakke nagels in de toekomst te voorkomen, kun je het beste nu beginnen door te kijken naar je voeding”, stelt ze. Deze ingrediënten kunnen fragiele en broze nagels transformeren tot gezonde, sterke nagels.
Zo krijg je gezonde nagels
Een evenwichtig dieet is een van de manieren om voor je nagels te zorgen. Er zijn een paar belangrijke vitamines en mineralen die je nagels een boost geven en ze sterk en gezond maken. “Vitamine B, C, E, A, maar ook biotine, magnesium, zink en ijzer zijn allemaal sterren als het gaat om gezonde nagels”, zegt dr. Marnie Nussbaum.
Elke week onze beste artikelen in je inbox? Schrijf je hier in voor de Vogue-nieuwsbrief.
Spinazie en andere bladgroenten
Spinazie en andere donkere bladgroenten zoals boerenkool, die rijk zijn aan antioxidanten en vitamines, kunnen sterke en gezonde nagels bevorderen. Ze zitten boordevol ijzer, foliumzuur, calcium, vitamine A en C, en helpen op die manier de nagels te versterken, en te beschermen tegen breuken en scheuren. “Een gebrek aan ijzer kan verticale ribbeltjes en lepelvormige, fletse, broze en verkleurde nagels veroorzaken”, zegt dr. Nussbaum.
Zoete aardappelen
Zoete aardappelen zijn rijk aan bètacaroteen, een bron van vitamine A. Deze krachtige antioxidant is goed voor de huid, het immuunsysteem en het gezichtsvermogen. Vitamine A ondersteunt bovendien het lichaam bij de productie van keratine, een proteïne waaruit nagels bestaan, en kan dus voorkomen dat nagels “dun en krom” worden, aldus dr. Nussbaum. Vitamine A is in vet oplosbaar en wordt nauwelijks beschadigd door hitte tijdens het koken, dus je profiteert nog steeds van de voordelen na het bereiden van een zoete aardappel in bijvoorbeeld de oven. Naast vitamine A is zoete aardappel een goede bron van vitamine C en B6, evenals mangaan, kalium en ijzer, waarvan er veel de sterkte van nagels ondersteunen.