We kunnen gerust zeggen dat we allemaal goed op de hoogte zijn van de basisprincipes van zonnebrandcrème. Gij zult elke dag een spf met factor 30 of hoger smeren. En dat je die zonnebrandcrème om de twee uur opnieuw moet aanbrengen. Maar iets wat vaak wordt genegeerd als het gaat om het veilig gebruiken van zonnebrandcrème, is dat kleine etiketje op de fles waarop de houdbaarheid staat vermeld.
Gaat zonnebrandcrème over de datum?
Het is normaal dat je een product niet wil verspillen, vooral als je niet kunt zien dat er iets mis mee is. Maar als je zonnebrandcrème – of een ander huidverzorgingsproduct in het algemeen – na de houdbaarheidsdatum gebruikt, kan dat grote gevolgen hebben. Hieronder leggen experts uit waarom iedereen de houdbaarheidsdatum serieus moet nemen en hoe je het meeste uit je favoriete zonnebrandcrèmes kunt halen voordat het tijd is om ze weg te gooien.
Elke week onze beste artikelen in je inbox? Schrijf je hier in voor de Vogue-nieuwsbrief.
Om maar meteen met de deur in huis te vallen: ja. Er komt een tijd dat zelfs de beste zonnebrandcrèmes niet meer effectief zijn. Volgens Krupa Koestline, oprichter en hoofd cosmetische chemie bij KKT Labs, worden zonnebrandcrèmes beschouwd als receptvrije geneesmiddelen met specifieke testrichtlijnen die ze moeten volgen en waar ze zich aan moeten houden. Koestline zegt dat alle zonnebrandcrèmes een houdbaarheidsdatum moeten hebben voordat ze op de markt komen en dat de zonnebrandcrème zelf tot die datum moet werken.
Houdbaarheid van chemische vs. minerale zonnebrandcrème
Hadley King, MD, een erkende dermatoloog in New York, zegt dat de formule van fysische zonnebrandcrèmes (ook wel minerale zonnebrandcrèmes genoemd) stabieler is dan die van chemische zonnebrandcrèmes en dus langer houdbaar is. Ze legt uit dat minerale zonnebrandcrèmes met ingrediënten zoals zinkoxide en titaniumdioxide hun moleculaire structuur niet veranderen wanneer ze aan licht worden blootgesteld en dat ze ingrediënten langer stabiel houden dan chemische zonnebrandcrèmes, die uit onstabielere moleculen bestaan en na verloop van tijd kunnen oxideren.