mannen-waren-lang-niet-de-enige-dandys-de-onzichtbare-vrouwelijke-dandys-in-beeld-343221
©Getty Images

Als we denken aan dandyisme – een belangrijk onderdeel van Superfine: Tailoring Black Style, de voorjaarsexpositie in het Met’s Costume Institute dit jaar, die vooral de zwarte dandy onder de loep neemt, zijn het meestal de mannen die in ons opkomen: grootheden als Oscar Wilde en André Leon Talley, of hedendaagse figuren als Dapper Dan en A$AP Rocky. Maar door de geschiedenis heen hebben vrouwen ook flamboyante, traditioneel ‘mannelijke’ kleding omarmd. Desondanks blijven vrouwelijke dandy’s veelal buiten beschouwing, maar ze waren er wel degelijk.

De onzichtbare vrouwelijke dandy’s

Natuurlijk is er geen uitgebreid archief van vrouwelijke dandy’s. “De onzichtbaarheid van deze gemeenschappen zorgt er vaak voor dat trends zich niet op dezelfde manier kunnen ontwikkelen als in de dominante cultuur”, vertelde Eleanor Medhurst, schrijfster van Unsuitable: A History of Lesbian Fashion, vorig jaar aan Vogue. “Je weet niet per se wat andere mensen in jouw gemeenschap doen, omdat je ze niet kunt zien.” Maar dat betekent niet dat deze pagina in de geschiedenisboeken helemaal blanco is.

Elke week onze beste artikelen in je inbox? Schrijf je hier in voor de Vogue-nieuwsbrief.

Voorloper

Christina, koningin van Zweden, die regeerde van 1632 tot 1654, stond bekend om haar mannelijke verschijning en weigering om te trouwen. Hoewel ze toegang had tot mooie kleding en een voorliefde had voor traditioneel mannelijke kleding zoals stropdassen en typische hoofddeksels, was Christina meer een voorloper van het dandyisme dan dat ze een voorbeeld was. (Dandyisme, dook voor het eerst op aan het eind van de zeventiende eeuw, meer dan een eeuw na Christina’s dood). Toch is ze een vroeg – en zeldzaam – voorbeeld van een vrouw die zich openlijk mannelijker kleedde.

Na verloop van tijd kregen vrouwen die de geest van het dandyisme belichaamden hun eigen benamingen: quaintrelles en dandizettes, maar ze belichaamden niet per se de mannelijke kwaliteiten die dandy’s omarmden, eerder de excentriciteit en toewijding aan esthetiek.

De tekst gaat verder onder de afbeelding.

Christina, koningin van Zweden
©Getty Images
Christina, koningin van Zweden.

Vrouwelijke dandy’s in New York

De Jazz Age introduceerde meer vrouwen die zich mannelijk kleedden, velen van hen in de queer gemeenschap. In het midden van de Harlem Renaissance waren blueszangeressen als Gladys Bentley en Ma Rainey een voorbeeld van dandyisme. Bentley schuwde al op jonge leeftijd vrouwelijke kleding en nam haar kenmerkende pak aan toen ze een baan als pianiste aannam in Harry Hansberry’s Clam House, een homoseksuele speakeasy in Harlem. Ze was vooral bekend om haar nette witte pak, afgewerkt met jaspanden en een vlinderdasje, gladgestreken haar en een hoge hoed. En hoewel Rainey vaak werd afgebeeld in meer vrouwelijke kleding, refereerden haar teksten direct aan homoseksualiteit, met mode als leidraad. “It’s true I wear a collar and a tie,”, zong ze in Prove It on Me Blues. “Wear my clothes just like a fan / Talk to the gals just like any old man.”

De tekst gaat verder onder de afbeelding. 

Gladys Bentley
©Getty Images
Zangers Gladys Bentley.

Voorvechters

In het Verenigd Koninkrijk omarmde schrijfster Radclyffe Hall ook het dandyisme. Dankzij een aanzienlijke erfenis was Hall onafhankelijker dan veel andere vrouwen in die tijd. Ze koos ervoor om niet te trouwen of vrouwelijke kleding te dragen en werd vaak afgebeeld in een pak en een stropdas.

Stormé DeLarverie zette de traditie voort in het tijdperk van de burgerrechten. DeLarverie trad op in de legendarische Jewel Box Revue als drag king, waarbij DeLarverie vooral neigde naar zwarte stropdassen en buitenmaatse pakken. “Het was heel gemakkelijk. Het enige wat ik moest doen was gewoon mezelf zijn en mensen hun fantasie laten gebruiken”, zei ze in de documentaire Stormé uit 1987: The Lady of the Jewel Box. “Het heeft me nooit veranderd. Ik was nog steeds een vrouw.” DeLarverie wordt vaak genoemd als de persoon die de eerste klap uitdeelde op Stonewall, wat haar nog meer bekendheid opleverde als queer activiste.

De tekst gaat verder onder de afbeeldingen. 

Een afbeelding van de Britse schrijver Gluck
©Getty Images
Schilder Gluck (links) en schrijver Radclyffe Hall (rechts).

Een bron van inspiratie

De vrouwelijke dandy, hoewel grotendeels niet vertegenwoordigd, blijft tot op de dag van vandaag cultureel relevant. De Britse schilder Gluck, die een pak droeg, vormde de inspiratiebron voor de lentecollectie 2025 van S.S. Daley; datzelfde seizoen vormde het boek van Hall, The Well of Loneliness – een roman over een Engelse lesbienne uit de hogere klasse genaamd Stephen Gordon en haar relatie met Lady Una Trowbridge – de inspiratiebron voor Erdem Moralıoğlu.

Tegenwoordig heeft vrouwenkleding niet meer zo’n directe correlatie met queerness, maar de dandy roots zijn niet verloren gegaan. Zoals Sarah Mower schreef in haar recensie van Erdem in het voorjaar van 2025: “De vervolging en onderdrukking van homoseksuele mensen honderd jaar geleden lijkt misschien ver in het verleden te liggen, maar, herinnerde Moralıoğlu zijn publiek eraan, het komt vandaag de dag nog steeds op verderfelijke manieren voor.”

Vrouwelijke dandy's: Twee looks uit de lente/zomer collectie van Erdem.
©Gorunway.com
Looks uit de lente/zomer 2025-collectie van Erdem.

Dit artikel is oorspronkelijk gepubliceerd door Vogue US.