Vogue’s Marjolein reisde recentelijk af naar Londen, een reis waarin groen reizen en slimme veranderingen centraal stonden. Van de treinreis erheen tot uitstootvrije ritten door de stad: de reis was zo duurzaam mogelijk ingericht. Zo kwam ze erachter: in het dagelijks leven kan groen reizen net zo vanzelfsprekend zijn. Ze legt uit hoe.
Duurzaam reizen naar en in Londen
De reis begon op Amsterdam Centraal, waar digital editor Marjolein samen met de groep onder de vleugels van Uber de Eurostar nam richting Londen. “De hele reis was ingericht op verantwoord reizen”, vertelt Marjolein. Voor elke rit door de stad werd de elektrische optie gekozen, wat de uitstoot beperkte. De groep verbleef in de wijk Soho, een centraal punt van waaruit zij alles elektrisch konden bereiken.
Ze bezocht onder meer een unieke CO₂-negatieve pub. “Eén van de meest bijzondere stops tijdens de reis was zonder twijfel de tijdelijke ‘55K Tonnes’ pub”, vertelt Marjolein. “De eerste CO₂-negatieve bar ter wereld, speciaal door het platform in het leven geroepen, waar bezoekers zelf energie kunnen opwekken. Je stapt op een fiets of loopt over vloeren die elke stap omzetten in energie.” Het werd een pub-ervaring met een duurzame twist, waar technologie op speelse wijze hielp de impact van bezoekers te verkleinen.
Groene keuzes binnen handbereik
Het jaarlijkse Go Get Zero-event, dat de dag erna plaatsvond, belichtte diverse nieuwe functies in de Uber-app die duurzaam reizen makkelijker maken. Zo kunnen gebruikers straks standaard voor een elektrische rit kiezen zodra die beschikbaar is, zonder dat andere ritopties in beeld komen. Deze feature, vanaf 2025 beschikbaar in de app in Amsterdam, maakt het eenvoudiger om automatisch voor de duurzame keuze te gaan. “In de app kies ik normaal gesproken niet zo snel voor Uber Green. Maar met deze feature krijg ik automatisch de Uber Greens toegewezen als deze in de buurt zijn en dan bestel ik die ook”, aldus Marjolein.
Eigenlijk draait het om het creëren van een flywheel effect: hoe meer mensen voor elektrische voertuigen kiezen, hoe meer chauffeurs gestimuleerd worden om over te stappen op een elektrische auto. Op deze manier wordt de keuze voor duurzaam vervoer steeds toegankelijker. De ritten van Marjolein in Londen gaven haar alvast een voorproefje van hoe dit in de praktijk werkt. “De duurzame keuze werd vanzelfsprekend”, legt ze uit.
Dat voelt goed
In de app is momenteel al zichtbaar hoeveel CO2 je bespaart door te kiezen voor ritten met elektrische voertuigen. Binnenkort breidt het platform deze functie verder uit, waardoor je ook kunt zien hoeveel je bespaart met andere groene vervoersopties, zoals deelfietsen en UberXShare, de gedeelde ritoptie van het platform. Het doel is om gebruikers een helder inzicht te geven in hun bijdrage aan duurzaam reizen. Marjolein noemt dit bewustzijn essentieel. “Dat je op zo’n simpele manier kunt bijhouden hoeveel je bespaart, voelt niet alleen goed, het motiveert ook om deze keuze vaker te maken. Het laat zien dat de duurzame optie vaak maar een klik of keuze verder is.”