Wat zijn je grootste verantwoordelijkheden in je rol als Master Blender?
“Als Master Blender sta ik aan het hoofd van een team van twaalf whiskyexperts. Onze verantwoordelijkheid is om de kwaliteit en het erfgoed van Johnnie Walker’s whisky te waarborgen. Daarbij kijken we ook naar de toekomst; hoe kunnen we blijven innoveren? En wat zijn de smaken waar de volgende generatie blenders mee aan de slag gaat? Dat is het mooie van Schotse whisky: wat je nu bedenkt en creëert, wordt pas later gebruikt.”
“Elke dag ziet er heel anders uit. Iets dat we consistent doen, is het uitproberen van verschillende vaten met whisky om te zien welke aan onze hoge kwaliteitseisen voldoen. Deze kunnen dan verwerkt worden in nieuwe blends, zoals de Blue Label Elusive Umami. Daarbij draait het allemaal om onze reuk. Wat we ruiken is zo accuraat, dan we de whisky slechts een enkele keer hoeven te proeven.”
Waar komt je passie voor whisky vandaan?
“Ik realiseerde me op jonge leeftijd al dat ik geïnteresseerd ben in scheikunde. Om die reden ben ik gaan doorleren, en heb ik mijn PhD behaald. Ik was gefascineerd door de wetenschap achter smaken. Welke elementen heb je nodig om een glas whisky te creëren? Waarom is een bepaalde whisky fruitig of rokerig? Het begrijpen van verschillende smaken, en hoe ze ontstaan, is mijn grote passie.”
Wat betekent het voor jou om de eerste vrouwelijke Master Blender van Johnnie Walker te zijn?
“Toen ik in mijn rol als Master Blender kwam, bestond mijn team uit een gelijke hoeveelheid mannen en vrouwen. Ik heb me destijds dus helemaal niet gerealiseerd dat het een big deal is. De getalenteerde mannen en vrouwen waar ik mee werk, hebben me ook nooit anders behandeld omdat ik de eerste vrouw aan het roer ben. Het is voor mij nog steeds heel bijzonder om te horen dat mijn rol andere vrouwen inspireert.”