de-wereld-rond-in-een-elektrische-auto-321461

Afgelopen maart heeft Lexie Alford, onder haar 1,2 miljoen Instagramvolgers beter bekend als Lexie Limitless, haar tweede wereldrecord gebroken. En dat slechts een paar dagen voor haar 26ste verjaardag. In 2019 werd Alford uitgeroepen tot de jongste persoon die elk land ter wereld heeft bezocht. Maar in plaats van haar rugzak aan de wilgen te hangen, bleef Alford enthousiast de wereld rondreizen.

Met als resultaat: Charge Around the Globe, een ambitieuze poging om als eerste een tocht rond de aarde te maken in een elektrische auto. Deze epische reis dreef Alford en haar prototype, een 100 procent elektrische Ford Explorer, tot het uiterste, maar bood ook een verrassende, nieuwe kijk op wereldreizen. En nu is deze hele tocht vereeuwigd in een docuserie met de titel Odyssee.

Lexie zit op de grond

Alford haalde voor haar enorme project inspiratie uit de bijzondere reis van een andere vrouwelijke verkenner: Aloha Wanderwell. In de jaren twintig reed zij in vijf jaar tijd de hele wereld rond. “Ik kan niet wachten om in haar voetsporen te treden. Ik wil die band voelen”, aldus Alford over Wanderwell. Wanderwell koos een Ford Model T voor haar recordbrekende tocht door meer dan tachtig landen. Zij opende daarmee de ogen van het publiek voor de nog prille reismogelijkheden die auto’s met zich meebrachten. Een eeuw later doet zich een nieuwe onontdekte wereld voor: reizen met een elektrische auto. En in dat licht vormt de succesvolle reis van Alford een grote stap richting een duurzamere toekomst voor auto’s.

Aloha Wanderwell

Snelle oplaadstations en hun onevenredige verspreiding over de planeet blijven namelijk een struikelblok voor veel goedbedoelende, potentiële eigenaars van een elektrische auto. Daarom heeft Alford haar route, die zes continenten bestrijkt, uitgestippeld met de hulp van logistieke experts. Daarbij werd rekening gehouden met alle obstakels en onzekerheden die een volle accu in de weg staan.

Alfords startpunt was Hôtel Le Royal in Nice, waar Wanderwell in 1922 aan haar reis begon. Vervolgens reisde Alford door Europa richting Tbilisi, waarna ze Afrika, Azië, Australië en beide Amerikaanse continenten doorkruiste. Voor haar recordpoging moest ze in haar reis van het Westen naar het Oosten minimaal 28.000 kilometer achter het stuur afleggen. Oceanen en onrustige gebieden mocht Alford met het vliegtuig oversteken, om vervolgens weer in haar vertrouwde Ford te kruipen.

Auto

“Logistiek gezien is het net alsof je een militaire operatie plant”, merkt Alford in aflevering één van de documentaire op, terwijl ze door het Kroatische platteland crost. “Wat eten en sporten betreft, ben ik al meer dan een jaar aan het trainen”, zo vervolgt ze. “Dat geeft me hopelijk een kans om een paar extreem lange ritten door te komen.” ‘Lang’ is hierbij absoluut geen understatement, soms reed ze twaalf uur aan één stuk door. Tijdens de Europese, Australische en Amerikaanse etappes legde Alford dagelijks tot wel 644 kilometer af. De minder voorspelbare oplaadnetwerken in subsaharaans Afrika, India en de uitgestrekte woestijnen van Chili en Argentinië dreigden echter roet in het eten te gooien. In deze lastigere gebieden moesten Alford en haar team creatiever te werk gaan, bijvoorbeeld door huishoudelijke stopcontacten te gebruiken – gangbaarder, maar ook tergend langzaam. Het feit dat de Explorer zichzelf op bergafwaartse hellingen kan opladen, kwam in de ruige Atacama goed van pas.

Vrouwen

“Het verkeer [in India] lijkt wel een levend, ademend organisme. Het heeft iets weg van een dans”, vertelt Alford tegen de camera terwijl ze behendig door de drukke straten van Delhi navigeert. Ze is op weg naar Agra en de Taj Mahal, een bezienswaardigheid die Aloha Wanderwell in 1924 aandeed tijdens haar reis. Wanderwell is nadrukkelijk aanwezig in de documentaire. Zo maakt Alford gebruik van rustige momenten om fragmenten uit Wanderwells dagboek te lezen en stil te staan bij de weg die ze beiden, een eeuw van elkaar verwijderd, hebben afgelegd.

Vrouw in de boksring

Ze versterkt dit eerbetoon door in haar Charge Around the Globe ook tijd te nemen voor onvergetelijke ontmoetingen met inspirerende vrouwen uit alle regio’s die ze doorkruist. In Georgië en Australië ontmoet Alford topkoks, die hun moderne kijk op traditionele gerechten met haar delen. In Zuid-Afrika maakt ze kennis met een team vrouwen dat op militair niveau getraind is om stropers aan te pakken. En in de Amerikaanse staat Colorado stuit ze op zwarte vrouwen die een plek voor zichzelf opeisen in de rodeowereld. Al deze moderne pioniers weerspiegelen de vastberadenheid van Wanderwell.

Met name de ontmoeting met Karma Om, een boeddhistische non, maakt grote indruk op Alford en blijft haar de rest van haar reis bij. In de vredige bergen van Bhutan maakt ze een omweg naar het pittoreske klooster van Om, gelegen aan de rand van een klif. Met de helft van haar avontuur achter zich, ontdekt Alford hier een serene manier van leven, wat haar een nieuwe kijk op haar reis geeft. “Karma geeft aan dat ze heel tevreden is met haar leven. Dat wil ik ook bereiken”, vertelt ze. “In het hier en nu zijn, genieten van het proces… dat vind ik heel lastig. Een van mijn doelen is gas terugnemen en voldoening voelen in het moment zelf.”