De meeste vrouwen herkennen het; angstvallig om je heen kijken als je door het donker loopt, je sleutelbos tussen je vingers klemmen en vooral geen oogcontact maken. Word je ondanks deze maatregelen toch aangesproken, nagefloten of geïntimideerd door een onbekend persoon, dan hoop je dat je kunt rekenen op anderen in de omgeving.
En dat blijkt vaak tevergeefs. Waar maar liefst 80 procent van de vrouwen te maken krijgt met straatintimidatie, kan slechts 25 procent daarvan rekenen op hulp van omstanders. En daar kun jij – vandaag nog – verandering in brengen.
Niet alleen vrouwen
Straatintimidatie komt overigens niet alleen voor bij vrouwen. Ook mensen met een migratieachtergrond en de LGBTQIA+ community voelen zich regelmatig onveilig op straat. Dat komt voor in verschillende gradaties. Zo kun je bijvoorbeeld nageroepen worden of – en dat is een stuk serieuzer – iemand kan zijn handen niet thuishouden. De kans is groot dat je het wel eens hebt zien gebeuren, maar dat je niet wist hoe je kon ingrijpen. Je wil de situatie immers niet laten escaleren, of jezelf in gevaar brengen.