Het dragen van zonnebrandcrème is het hele jaar door essentieel – zeker in de lente en de zomer. Toch beginnen velen pas te smeren wanneer de zon op haar felst schijnt. Bovendien is er vaak verwarring over de beste formules en doseringen van zonbescherming. De Britse Vogue vroeg dermatoloog dr. Sam Bunting naar de vijf belangrijkste do’s en don’ts van SPF, zodat je die broodnodige vitamine D met een gerust hart tot je kunt nemen.
De do’s en don’ts voor zonbescherming
Doen: een breedspectrum SPF
Om de huid te beschermen tegen zowel UVA- als UVB-licht – die allebei schade aanbrengen – is een breedspectrum SPF een must. “Cruciaal bij een goede skincare routine, is het blokkeren van dagelijkse UVA-stralen die het hele jaar aanwezig zijn”, legt Dr. Bunting uit. “Ze komen zelfs door glas en vormen in feite het grootste deel (95 procent) van het UV-licht dat de aarde bereikt.”
Elke week onze beste artikelen in je inbox? Schrijf je hier in voor de Vogue-nieuwsbrief.
Hoewel UVB in het UV-licht verantwoordelijk is voor de (meer zichtbare) verbranding – en we ons daar meestal meer op richten omdat de schade snel te zien is – is het belangrijk ervoor te zorgen dat SPF ook bescherming biedt tegen UVA. UVA-schade leidt tot fijne lijntjes, pigmentatie, een ongelijkmatige huidtextuur, grote poriën, een grovere huid en verlies van collageen. “Strandvakanties zijn niet zozeer het probleem. Het is meer het alledaagse. Denk aan een half uurtje wandelen tussen de middag.” Een breedspectrum SPF biedt een aanzienlijke bescherming tegen zowel UVA- als UVB-stralen, en wordt geadviseerd voor alle huidtinten.
Doen: de juiste zonnebrandcrème voor jouw huid
Er zijn twee soorten filters in zonnebrandcrèmes: chemische en fysische. Chemische filters bevatten ingrediënten zoals octinoxaat en oxybenzone. Deze zonnebrandcrèmes absorberen UV-licht om huidbeschadiging te voorkomen. Fysische zonnebrandcrèmes bevatten mineralen die meestal gebaseerd zijn op zinkoxide en titaniumdioxide. Deze ingrediënten beschermen de huid door het licht zowel te weerkaatsen als te absorberen.
De beste bescherming? Volgens Dr. Bunting is dat een combinatie van zowel fysische als chemische bestanddelen die “een zeer goede breedspectrumdekking tegen zowel UVA- als UVB-stralen” biedt. Helaas krijgen veel mensen een witte waas van zonnebrandcrèmes met chemische filter. Hierom krijgt de fysische filter vaak de voorkeur, omdat deze die gevreesde waas op de huid voorkomt. Al doen de formules van nu dit al wel een stuk minder.