Wie milieubewust wil leven om zo ‘de natuur te redden’ maakt doorgaans een aantal keuzes die samen neerkomen op één belangrijk concept: minder, minder, minder. Lees: minder vliegen, minder consumeren, minder water verspillen en vooral meer recyclen, dat de afgelopen jaren het toverwoord lijkt geworden voor alle milieuprobleem-gerelateerde oplossingen. Ook in de beauty-industrie, waar er zeker winst lijkt te behalen op het gebied van duurzaamheid.
Navullen maar
Het gezaghebbende Zero Waste Europe, een Europees samenwerkingsverband met als doel het elimineren van afval, schat dat er jaarlijks zo’n honderdtwintig miljard verpakkingen worden geproduceerd voor beautyproducten, al dan niet in de luxecategorie. Waar moeten al die lege verpakkingen heen? Naar overvolle landfills (stortplaatsen). Klein probleem: stortplaatsen bevatten grote hoeveelheden stoffen die schadelijk zijn voor het milieu, doordat giftige chemicaliën uit kunststoffen vrijkomen als ze afbreken. Dat is dus wachten op de volgende natuurramp.
Het goede nieuws? Het LCA Center, een onafhankelijk onderzoeksinstituut opgericht door verpakkingsbedrijf Royal Paardekooper en de milieu-ngo Natuur & Milieu, stelt vast dat als al onze beautyproducten navulbaar zouden zijn, bijna 70 procent van de CO2-uitstoot veroorzaakt door de cosmetica-industrie, kan worden geëlimineerd. Dat klinkt als een gigantische impact, waar ook luxemerken steeds bewuster van worden. Zo lanceerde Hermès in 2020 Rouge Hermès, een collectie van veertien ‘satijnen’ en tien matte lipsticks waarvan de houders eindeloos na te vullen zijn – voor de helft van de prijs.
Luxeproblemen
Een van de meest traditionele merken in het luxe beautylandschap, Chanel, kwam begin dit jaar met een duurzame beautylijn onder de naam N°1 de Chanel. Volgens het merk is elk aspect van het productieproces van deze lijn milieuvriendelijk. Hoe dat zit? De lijn bestaat voor 97 procent uit natuurlijke ingrediënten, 80 procent van de verpakking is gemaakt van recyclebaar glas (en is 30 procent lichter) en de inkt op de verpakking is biologisch. In het hart van de lijn vind je Chanels rode camelia, waarvan het extract een actieve werking heeft in de eerste fase van het huidverouderingsproces en vroegtijdige huidveroudering voorkomt. Bovendien worden de zaadschillen van de bloem in de verpakking hergebruikt.
Rijst de vraag, waarom kwamen luxe beautymerken hier niet eerder mee, want is het nou echt zo moeilijk om groen te doen? Caroline Negre, International Sustainability & Scientific Director bij YSL Beauté legt uit: “Duurzaamheid toepassen is als groot merk complex. De lastigste factor in het ontwikkelen van duurzame producten is tijd. We hebben een groot assortiment aan producten, dus je zult eerst je impact als merk in totaal moeten weten, zodat je voor elke formule en elk product de juiste ecovriendelijke route kunt uitstippelen. Dit goed doen, kost enorm veel tijd. Daarnaast bestaat de technologie die we nodig hebben nog niet altijd en soms is de consument – hoe gek dit ook klinkt – simpelweg nog niet klaar voor de innovatie. Dit samen kan het proces als het gaat om duurzaamheid enorm vertragen.”
Duurzaamheidsstappenteller
De verpakkingen van high end-beautyproducten lijken dus het grootste probleem, als het om duurzaamheid gaat. Met name omdat recyclingcentra de meeste tubes en lege potten crème nu eenmaal niet kunnen verwerken. De oplossing tot zover vindt de luxe beauty-industrie voornamelijk in navulbare producten. Kirsten Kjaer Weis was zich hier in 2010 al van bewust, toen zij haar gelijknamige make-upmerk oprichtte. Ze zag, toen ze nog als visagist werkte, met lede ogen de enorme hoeveelheid plastic aan die ze zelf weggooide. Toen ze haar merk lanceerde, gebruikte ze daarom meteen navulbare verpakkingen, van het luxe soort.