van-lotje-getiktokt-7-bizarre-beautyhypes-op-tiktok-en-of-ze-echt-werken-271354
©Marc de Groot, Vogue Nederland, oktober 2023

Je eigen menstruatiebloed op je gezicht smeren, kuiltjes in je wangen tikken met een pen… Er komt veel gekkigheid op TikTok voorbij als het om beauty gaat. Wat is pure onzin, en wat snijdt wél hout? Experts laten hun wijze licht schijnen op beautyhypes die viral gaan op TikTok.

Beautyhypes op TikTok

Krijg nou tandjes

Gezien op TikTok: door tanden bij te vijlen met een gewone nagelvijl, worden ze rechter en gladder. Zoals tandarts Eymbert Noordermeer van de gelijknamige praktijk in het Amsterdamse WTC droogjes opmerkt: “Dat deden de Inca’s vroeger ook al, die maakten een soort miniatuurbeeldjes van hun tanden. Serieus: mensen doen rare dingen met hun tanden. Jonge tanden hebben een soort bolletjes, je voortanden hebben er drie, en met de jaren slijten die af, soms ongelijkmatig. Als tandarts slijp je soms wel om licht te corrigeren, maar minimaal. Er is íétsje ruimte in het glazuur, maar heel weinig. Vijl je je tanden zelf, dan kun je gevoelige tanden krijgen, voor altijd. Weg is immers weg.”

Vier dagen op, vier dagen af

Skin cycling werd in het leven geroepen door de Amerikaanse dermatoloog Whitney Bowe. Inderdaad: een expert. Het idee is dat je op bepaalde dagen actieve ingrediënten gebruikt en op andere helemaal niet. Cosmetisch dermatoloog Elian Brenninkmeijer onderschrijft de trend. “Met actieve ingrediënten moet je voorzichtig zijn. Bowe heeft een soort vierdaagse cyclus bedacht: dag één een beetje exfoliëren, dag twee vitamine A-zuur en de laatste twee dagen reinigen en hydrateren. Best logisch allemaal. Het is inderdaad goed om je huid met een exfoliant voor te bereiden op een retinoïde als vitamine A, om te voorkomen dat je je huidbarrière kapotmaakt, en om pigmentproblemen voor te zijn. Bovendien: je huid heeft een soort geheugen, als je in zo’n cyclus zit wéét je huid dat op een gegeven moment. Toch denk ik niet dat dit bij iedereen werkt. Elke huid is anders en reageert anders. Als je echt iets wil bereiken, heb je goede begeleiding en advies nodig.”

Niet goed (w)ijs 

Cryo-facials om je huid te verstevigen zijn niet nieuw. Maar op TikTok werd het een trend om je gezicht in een bak ijswater onder te dompelen. Je huid zou er frisser van worden, minder pafferig, irritatie zou als sneeuw voor de zon verdwijnen en als extraatje zou je er zelf lekker kalm van worden.

Elke week onze beste artikelen in je inbox? Schrijf je hier in voor de Vogue-nieuwsbrief.

Louise Lutke Schipholt, skincare education specialist van Paula’s Choice Nederland, vindt er het hare van. “Wie wil er geen glowy skin? Maar je gezicht onderdompelen in ijskoud water om die glow te krijgen en de doorbloeding te stimuleren, is niet de beste optie. Eigenlijk zorgt kou voor het samentrekken van de vaten. Pas als de huid daarna weer opwarmt, zal de doorbloeding toenemen. Een ijskoud gezichtsbadje kan het risico vergroten op couperose, permanent gebroken haarvaatjes. Het kan ervoor zorgen dat je huid droog, trekkerig en rood wordt. Met name een gevoelige huid, zoals een rosacea-gevoelige huid, reageert op grote temperatuurverschillen. Daarnaast kun je brandwonden krijgen van water met ijsblokjes, die weer hyperpigmentatie veroorzaken. Er is ook geen wetenschappelijk onderzoek dat aantoont dat de huid voordelen ondervindt van dompelbaden in koud water.”

Bloody stupid

Een extreem voorbeeld van TikTok-selfcare: zet je menstruatiebloed om in een gezichtsmasker en profiteer van de voedingsstoffen en stamcellen in dat afgevoerde bloed. Zij die het daadwerkelijk probeerden, zeiden een betere ‘verbinding’ te voelen met zichzelf. Cosmetisch arts Tom van Eijk schudt meewarig het hoofd. “Een masker van menstruatiebloed? Dat bloed wordt niet opgenomen door de huid. Er zit hooguit wat eiwit in en dat doet de huid in eerste instantie misschien wat strakker aanvoelen. Maar dat is het dan. Flauwekul. Het doet me in de verte denken aan de Dracula Facelift, waarbij ik bloed afneem en bloedplasma terug in de huid breng. Dat werkt, want er zitten bloedplaatjes in die groeifactoren afscheiden voor een betere doorbloeding. De naam Dracula Facelift is overigens puur marketing, ik heb ‘m niet bedacht.”

Opgeklopte onzin

Een nadeel van TikTok-trends is dat gebruikers soms maar wat verzinnen, en dat zo’n verzonnen trend soms óók nog zonde is van een product. Zoals: foundation in water opkloppen, als ware het cappuccinomelk, om die extra hydraterend en langer houdbaar te maken. Wat vindt make-upartiest Clayton Leslie van Foundation Frothing? “Complete onzin. Foundation wordt gemaakt na veel duur onderzoek vooraf. De substantie wordt veel minder dekkend als je deze gaat opkloppen met water, en tijdens dat kloppen komen er lucht, warmte én bacteriën bij. Niet goed voor je huid, niet lang houdbaar, gewoon zonde.”

Heeft Juliette Westenbroek, make-upexpert van Lancôme, er ook nog iets over te melden? “Wat een kliederboel. En niet erg duurzaam. Als je je foundation luchtiger wil maken, kun je er beter een druppeltje serum doorheen mengen. Zo maak je je eigen BB-cream met een subtiele glow.”

Wie een kuil boort…

Als je vindt dat de sproetjestrend al een beetje ver ging… Het kan nog gekker. TikToks liefde voor kuiltjes in de wangen begon met een dimple challenge en eindigde ermee dat mensen hun gezicht beschadigen door kuiltjes te maken met een… pen. Cosmetisch arts David Mosmuller van Doctors at Soap vindt het helemaal niks. “Het is nooit een goed idee om zelf beschadigingen aan te brengen. Het voornaamste risico is infectie, maar je kunt ook voor de verkeerde plek gaan waardoor je een gek kuiltje krijgt. En er kan een bloeding ontstaan, met alle gevolgen van dien.”

Dus don’t try this at home. Maar wat als je per se kuiltjes wil? “Je moet ze naar mijn mening niet willen als je ze niet hebt – niet alles is maakbaar. Maar het is een kleine ingreep. Na een beetje verdoving maken we een klein sneetje in de spier en zetten we die met een hechting aan de huid vast. Als je lacht, trekt er dan een kuiltje in je wang. Zodra de hechtingen na drie tot zes maanden oplossen, wordt het resultaat minder. Wat mij betreft is dit niet iets om te willen. Het is toch mooi dat iedereen anders is?”

Lil brow brow

Proberen op Kendall Jenner te lijken én de indruk wekken dat je een facelift hebt gehad: iets mooiers is er niet op TikTok. En: zonder onder het mes te zijn geweest. Scheer het einde van je wenkbrauwen af is het idee, ongeveer een derde, en je hebt rechte streepjes die je met een potlood een puntje geeft. Voilà! Ho wacht, laat dat scheermesje los. Want volgens de meetmethode van Inge van der Plas, oprichter van INGEbrows, staat het uiteinde van je wenkbrauw juist voor verjonging.

“Het lijkt superaantrekkelijk om jezelf deze lift te geven, want we willen allemaal een frissere en jongere oogopslag. Maar elk gezicht is anders; wat voor de een werkt, werkt niet voor de ander. Wenkbrauwen zijn het natuurlijkst als er zachte rondingen in zitten. Afscheren kan een strengere look geven. En bedenk dat wenkbrauwharen die je wegscheert dikker kunnen terugkomen, waardoor je verschillende haarstructuren in je wenkbrauw kunt krijgen.” Wat dan wel? “Een wenkbrauwlift, een behandeling waarmee wij de haartjes in elke gewenste richting kunnen fixeren.”

Dit artikel is oorspronkelijk gepubliceerd in het oktobernummer van Vogue Nederland, dat nu in de winkels ligt en hier online te bestellen is.