Sinds enkele jaren zijn gellak-stickers een hit. Eigenlijk begon dat al tijdens de corona-tijd, toen door lockdowns nagelsalons dicht waren. Gellak-stickers zijn namelijk makkelijk zelf aan te brengen thuis, onschadelijk voor je nagels en zouden wekenblijven zitten. Bovendien zouden ze ervoor zorgen dat je geen nagels meer bijt. Interessant als je daar gevoelig voor bent dan, net als ik. Daarbij zijn gellak-stickers in de zomer extra fijn, omdat je dan op vakantie niet meer hoeft te hannesen met nagellak. Maar hoe makkelijk breng je ze echt aan? Hoelang blijven ze zitten? Wij deden de test én geven onderaan dit artikel extra tips om ze beter te laten plakken.
Nagels bijten en gellak-stickers
Laatst hoorde ik iemand zeggen: “Aan mijn handen kun je zien hoe het echt met me gaat”. Klinkt misschien zweverig, maar zo gek is het niet. Nagelbijten is een zenuwtrekje of tic die meestal de kop opsteekt als je gestresst bent. Zelf zorg ik er daarom altijd voor dat er nagellak op mijn vingers zit. Het stomme is echter dat ik dan alsnog aan die nagellak ga krabben, en vervolgens aan de velletjes daaromheen (sorry als dit een goor verhaal is). Maar: als er nagellak op zit die er niet makkelijk afgaat – zoals gellak of shellac, waarbij je het best LED-lampen kunt gebruiken – doe ik dat niet.
Manicures met gellak of nepnagels kunnen ook nog eens spectaculair eruit zien. Wat ik minder vind, is dat de behandelingen vaak best prijzig zijn. Daarbij moet je ‘helemaal’ naar een salon, en vind ik sommige varianten nu eenmaal stinken als ze worden opgedaan. Enter de thuissalon, en gellak-stickers. Ik testte die van Maniac, een Nederlands merk dat deze uitvinding vanuit Azië naar ons land heeft gehaald. Een van de aanleidingen was de zwangerschap van oprichter Marlot (net als ik een ex-bijter die altijd lak opdeed), die toen geen chemische nagellak meer mocht gebruiken. Een andere aanleiding was dat salons tijdens lockdowns dicht waren. De gellak-stickers bleken al snel immens populair. Er zijn inmiddels zelfs meer merken die ze verkopen, zoals Blitsbee en The Coucou Club.
Elke week onze beste artikelen in je inbox? Schrijf je hier in voor de Vogue-nieuwsbrief.
Gellak-stickers: hoe breng je ze aan?
Ik begrijp de populariteit, want ten eerste stinken de gellak-stickers niet. Daarbij zijn ze heel goed betaalbaar: een startersset kost € 75. Hierin zitten alle benodigdheden, zoals een kleine LED-lamp, een vijl, een schaartje, een bokkenpootje, nagelriemolie en twee verschillende manicures. Deze manicure-vellen kun je ook los kopen. Op één vel zitten achttien nagels in verschillende breedtes, voor de verschillende vingers. Als je korte nagels hebt, kun je één sticker wel twee keer gebruiken. Dan heb je dus 36 nagelstickers. Daarbij blijven ze dus, als het goed is, lang zitten en zijn ze makkelijk in gebruik.
Voor deze test probeerde ik verschillende designs uit. Grappig genoeg merkte ik tussen de designs verschil in resultaat, zoals je hieronder leest. Maar eerst even dit: de juiste volgorde van het opdoen van de nagels is van essentieel belang. Je begint sowieso met schone nagels; zonder vuil, vet en oude nagellak erop. Vervolgens kijk je voor elke nagel welke van de negen maten op je stickervel de juiste breedte heeft en plak je deze gellak-sticker erop. Daarna knip of vijl je hem in de juiste lengte. Houd de nagel(s) vervolgens 60 seconden onder de LED-lamp. Tot slot doe je er een laag topcoat overheen voor extra glans én zodat de sticker langer blijft zitten.