Er was een tijd dat het pimpen van je koffie het toppunt van cool was. Het jaar? 2018. Wellness influencers? In opkomst, grotendeels ongereguleerd en gesteund door mensen die houden van fluorescerende, gele kurkumalattes en espresso’s met boter. Er waren violetkleurige lattes met erwtenmelk (ja, dit is een echt drankje) en roze lattes gevuld met bietenpoeder. Kortom, het was een onstuimige en dure tijd.
Daarna leek de trend, net zo snel als hij opgeblazen was, dood te bloeden. Supplementen maakten plaats voor rauwe, ongepasteuriseerde melk en honing. Havermelk ging in ballingschap. Appelciderazijn veroverde de eerste plaats in de koelkasten van influencers en de gedachte om een klontje boter in je americano te stoppen leek opeens belachelijk. Toch is er één koffietoevoeging die alles overleefde, ik heb het natuurlijk over collageen.
Collageen in koffie
Al jaren roer ik collageen door mijn morning drink. Of het nu koffie, matcha of een smoothie is, het smaakloze witte poeder wordt toegevoegd. Ik heb het zo vaak gedaan dat het een tweede natuur is geworden, iets waarvan natuurgeneeskundig voedingsdeskundige en auteur van The Hormone Balance Handbook, Jessica Shand, zegt dat het van belang is. “Omdat collageen een veerkrachtig eiwit is en zelfs intact blijft als het aan hitte wordt blootgesteld, roer ik het graag door mijn ochtendkoffie of mijn matcha. Collageen voegt niet alleen een boost van aminozuren toe, maar kan ook het cortisolverhogende effect van koffie afzwakken.”
Elke week onze beste artikelen in je inbox? Schrijf je hier in voor de Vogue-nieuwsbrief.