dit-is-de-ideale-douchetemperatuur-om-je-huid-zacht-glad-en-glanzend-te-houden-203092
©Pexels / Beatriz Fernandes

Voor veel mensen is een warme douche hét moment om even te ontsnappen aan de realiteit. Je stapt onder de douche, schuimt je in en droomt even weg. Met een nieuw gevoel stap je weer uit de douche. Warm douchen kan zo heerlijk zijn dat je de effecten ervan op je huid negeert: roodheid, een strakke huid en jeuk. Vooral tijdens de koude maanden is je huid kwetsbaar en kan hij droog en gevoelig zijn. Belangrijk dus om een goede balans te vinden tussen een warme douche en het gezond houden van je huid. Vogue vroeg dermatoloog dr. Robert Anolik naar de beste douchetemperatuur en bad- en huidverzorgingsgewoonten om je huid zacht, glad en stralend te houden.

Wat is de ideale douchetemperatuur?

“Lauw warm”, zegt Anolik. Experts zijn het erover eens dat een lauwe douchetemperatuur ergens tussen de 30 en 37 graden ligt. Hete temperaturen vermijden is belangrijk, omdat ze de vochtbarrière van de huid aantasten. Dit heeft invloed op het uiterlijk, het gevoel en de gezondheid van de huid. “De huidbarrière bestaat uit huideiwitten en oliën die voorkomen dat water uit de huid verdampt. Deze barrière beschermt de huid tegen de buitenwereld”, legt Anolik uit. “Het is een van onze eerste verdedigingslinies tegen infectie en vervuiling.” Belangrijk dus.

Elke week onze beste artikelen in je inbox? Schrijf je hier in voor de Vogue-nieuwsbrief.

Heet water is op verschillende manieren irriterend voor het huidoppervlak. “Het veroorzaakt ontstekingen die de normale huidbarrière kunnen verstoren”, zegt Anolik. “Bovendien spoelen zulke hoge watertemperaturen ook natuurlijke huidoliën weg die belangrijk zijn voor het vasthouden van vocht.”

Welke invloed heeft koud weer?

“Naarmate de temperaturen buiten kouder wordt verdampt vocht uit de lucht. Dit stimuleert de verdamping van vocht in onze huid”, legt Anolik uit. Ook voegt hij toe dat koude wind de huid verder uitdroogt. Dit zorgt natuurlijk voor een paradox: hoe kouder het buiten is, hoe warmer je wilt dat je douche aanvoelt. “Zeer warme douches zijn populair in de winter, maar wanneer je de droge koude buitenlucht combineert met warm water in de douche, verzwak je de huidbarrière dubbel en krijg je een drogere, minder aantrekkelijke huid,” zegt hij.

Hoe belangrijk zijn doucheproducten? 

Een goede reinigingsroutine is net zo belangrijk als de temperatuur van de douche als het gaat om een ​​gezonde, gehydrateerde huid. Reinigen met een agressieve zeep kan de huid uitdrogen, waardoor de natuurlijke oliën en gezonde bacteriën worden verwijderd. “Zeep heeft een grote rol bij het reinigen van een écht vuile huid en het spoelt effectief talg en vuil weg, maar voor dagelijks gebruik is het over het algemeen niet nodig. Het heeft een hoge pH, tussen 9 en 10. Veel hoger dan de natuurlijke pH van de huid, die rond de 5,4 ligt”, legt Anolik uit.

“Door dit pH-verschil wordt de huidbarrière verstoord. In plaats daarvan zou je voor zachte, pH-gebalanceerde doucheproducten moeten kiezen. “Deze hebben een pH die veel dichter bij de huid ligt (5,5-7) en worden daarom beter verdragen onder de douche”, zegt Anolik.

Hoe houd je je huid gehydrateerd? 

Als je uit de douche stapt, is het belangrijk je huid droog te deppen. Zo voorkom je irritatie. “Binnen een minuut na het drogen breng je een vochtinbrengende crème aan”, adviseert Anolik. “Moisturizers trekken water naar de oppervlakte van de huid. Ze bevatten ingrediënten zoals hyaluronzuur en glycerine”, legt hij uit. “Deze zijn ademend en veroorzaken geen acne.”

Vuistregel is dat lotions lichter zijn dan crèmes. Lotions worden gebruikt op een heel droge huid. “Wanneer nodig kan een verzachtend middel worden gebruikt dat water in de huid vasthoudt”, zegt Anolik. Deze zijn relatief vettig en vaak op vaseline gebaseerd. “Goede opties voor de armen en benen met een zeer droge huid in de koudere maanden.”

Hydratatie heeft ook te maken met leeftijd. “Het vermogen om vocht vast te houden en de huid er gezond uit te laten zien neemt met de jaren af. Mensen realiseren zich dat vaak te laat”, legt Anolik uit. “De zogenaamde ‘natuurlijke vochtinbrengende factor’ of ‘NMF’ in de huid wordt minder. Gevolg: de buitenste laag verliest rekvermogen en vormt kleine scheurtjes. Dit leidt tot een ruwe, doffe en schilferige huid.” Een gezondere reinigingsroutine, met de juiste douchetemperatuur, kan op de lange termijn dus flinke voordelen opleveren voor een gezonde huid.

Dit artikel is oorspronkelijk gepubliceerd door Vogue US.