Iedereen die een glutenvrij of plantaardig dieet volgt, of voornamelijk onbewerkt voedsel eet, weet vast al een hele hoop over de gezondheidsvoordelen van quinoa. Sinds Oprah het ingrediënt halverwege de jaren tachtig tot een van haar favoriete superfoods benoemde, is het een veelgebruikt ingrediënt geworden in allerlei recepten, van groenteburgers tot ontbijtbowls.
En met een goede reden. Het ingrediënt – dat eigenlijk een zaadje is van een bloeiende plant uit Peru, die daar al vierduizend jaar wordt verbouwd – is werkelijk een superfood. Het zit boordevol voedingsstoffen, vezels en heeft ontstekingsremmende en antioxiderende eigenschappen die het microbioom in ons lichaam beschermen en helpen bij celherstel. En dat niet alleen: het wordt ook beschouwd als een vegetarisch-vriendelijk eiwit. Dit betekent dat een eiwit alle negen essentiële aminozuren bevat die het lichaam niet zelf kan aanmaken, maar die onmisbaar zijn voor je stofwisseling, cognitieve functies en immuunsysteem. Volgens Harvard Health, de gezondheidstak van Harvard, bevat 150 gram quinoa 8 gram eiwit en 5 gram vezels. Daarnaast is het een goede bron van mineralen zoals magnesium, fosfor en koper.
De gezondheidsvoordelen van quinoa
Harvard is echter niet de enige autoriteit die lovend spreekt over quinoa. Vicente Mera, een arts die gespecialiseerd is in ouder worden op een gezonde manier, benadrukt de vele gezondheidsvoordelen van quinoa. Het ingrediënt heeft niet alleen een lage glycemische index (wat inhoudt dat koolhydraten langzaam worden opgenomen in het bloed), ook is het een bron van ijzer, calcium en vitamine B.