dit-zijn-5-tekenen-dat-je-niet-vaak-genoeg-je-haar-wast-317191
©Getty Images

Bestaat er een beter gevoel dan fris gewassen haar? Waarschijnlijk niet. Maar hoe graag we ook schoon haar hebben, het wassen ervan kan een vermoeiende en tijdrovende klus zijn – meer een karwei dan een traktatie. De eenvoudigste oplossing is om je wasbeurt iets uit te stellen met behulp van droogshampoo, maar het blijkt dat dat niet altijd zo’n goed idee is. Als je je haar te onregelmatig wast, riskeer je bovendien hoofdhuidproblemen. Er bestaat dus ook zoiets als je haar te weinig wassen: dit zijn vijf tekenen dat je niet vaak genoeg je haar wast.

Hoe vaak moet je je haar wassen?

Hoe vaak je je haar moet wassen, hangt af van een aantal factoren. Als je hoofdhuid droog is en je niet veel stylingproducten gebruikt, kan het voldoende zijn om je haar één keer per week te wassen – Julia Roberts zou deze routine volgen. Dit is echter geen universele regel. Gebruik je veel stylingproducten? Of veel droogshampoo? Heb je last van roos? Is je hoofdhuid vet? Dat zijn allemaal factoren die kunnen aantonen dat je wat vaker je haar zou moeten wassen, bijvoorbeeld om de twee tot drie dagen. Je haar te vaak wassen kan het beschadigen, maar te weinig wassen kan ook vervelende gevolgen hebben.

Elke week onze beste artikelen in je inbox? Schrijf je hier in voor de Vogue-nieuwsbrief.

5 tekenen dat je niet vaak genoeg je haar wast

Het is moeilijk om te concluderen hoe vaak je je haar precies zou moeten wassen. Als je een of meer van de onderstaande signalen ervaart, probeer dan eens te experimenteren met een aantal wasbeurten méér per week. Of raadpleeg bij twijfel een dermatoloog. Dit zijn vijf tekenen dat je net wat regelmatiger je haar moet wassen.

1. Vet haar

Het meest voor de hand liggende teken is vet haar en een gebrek aan volume. Als je het teveel aan talg niet regelmatig van je hoofdhuid wast, wordt je haar draderig en zwaar. Bij sommige mensen gebeurt dit al één dag na het wassen, bij anderen duurt het langer. Overigens is vet haar niet alleen zichtbaar, maar kan het ook stinken: de mix van dode huidcellen en talg op de hoofdhuid vormt een ideale broedplaats voor bacteriën, wat kan leiden tot een onaangename hoofdgeur.

2. Roosvorming

Roos is niet noodzakelijk een teken dat je te weinig je haar wast, maar het kan wel. Onze hoofdhuid produceert voortdurend talg, een olieachtige afscheiding die de huid en het haar beschermt en hydrateert. Als je onregelmatig je haar wast, kan het talg zich ophopen.

Tegelijkertijd worden huidcellen voortdurend vernieuwd. Als het haar onregelmatig wordt gewassen, blijven deze dode cellen langer op de hoofdhuid zitten, wat leidt tot een opeenhoping. Deze ophoping creëert een ideale omgeving voor de verspreiding van micro-organismen, zoals de gistschimmel Malassezia, die van nature op de hoofdhuid leeft. Door een verhoogde talgproductie en een gebrek aan reiniging kan deze schimmel zich vermenigvuldigen.

Dit komt doordat Malassezia zich voedt met de vetten in de talg. Wanneer het zich vermenigvuldigt, komen er bijproducten vrij die de hoofdhuid kunnen irriteren. Deze irritatie leidt vervolgens tot een verhoogde celproductie en versnelde afschilfering van de huid, wat zichtbaar wordt als roos.

3. Jeukende hoofdhuid

Een jeukende hoofdhuid kan niet alleen een teken zijn van droogheid door te vaak wassen, het kan ook een teken zijn dat je je haar juist te weinig wast. Verzorgings- en stylingproducten, vuil, zweet en dode huidcellen kunnen zich ophopen op de hoofdhuid. Deze ophoping vormt een ideale broedplaats voor micro-organismen, zoals de eerder genoemde Malassezia-gist, die niet alleen roos bevordert, maar ook jeuk veroorzaakt. Het niet voldoende reinigen van de hoofdhuid kan ook leiden tot huidaandoeningen zoals eczeem, dat ook gepaard gaat met jeuk.

4. Dof haar

Is je haar dof? Dit kan te wijten zijn aan de ophoping van styling- en verzorgingsproducten, die het haaroppervlak ruw maken – vooral als je veel droogshampoo gebruikt tussen de wasbeurten door. De poederdeeltjes die erin zitten laten het haar dof lijken. Shampoo kan het haar vervolgens weer tot leven brengen – vooral in combinatie met een conditioner.

5. Haaruitval

(Meer) haaruitval kan er ook op wijzen dat je je haar niet genoeg wast. Een van de meest voorkomende oorzaken van haaruitval – die indirect in verband wordt gebracht met onregelmatig wassen – is seborroïsch eczeem. Deze aandoening wordt gekenmerkt door een overproductie van talg en de groei van de eerder genoemde Malassezia-gist op de hoofdhuid.

Als de hoofdhuid onvoldoende wordt gereinigd kan deze talgproductie toenemen en de proliferatie van Malassezia bevorderen, wat leidt tot ontsteking en irritatie. Een chronische ontsteking van de hoofdhuid zou naar verluidt kunnen leiden tot haaruitval, maar het is goed om te weten dat hier nog geen solide onderzoek naar is gedaan. Regelmatig wassen helpt om je hoofdhuid gezond te houden en je haar te laten glanzen.

Dit artikel is oorspronkelijk gepubliceerd dor Vogue US.