kokosolie-blijkt-een-wondermiddel-5-redenen-om-deze-olie-aan-je-skincareroutine-toe-te-voegen-293715
©Getty Images

Kokosolie op je huid aanbrengen is misschien niet het eerste, tweede of zelfs tiende waar je aan denkt als je een droge huid wilt bestrijden. Maar het is misschien wel tijd om dit eens te overwegen. Wat zijn de positieve effecten van kokosolie?

De kracht van kokosolie

Kokosolie staat bekend om zijn vele gezondheidsvoordelen. Het natuurlijke verzachtende middel zit tenslotte boordevol voedende ingrediënten die net zo effectief – zo niet beter – kunnen zijn dan je favoriete huidverzorgingsproducten. En het feit dat het makkelijk te vinden én portemonneevriendelijk is, kan ook geen kwaad. Vogue is benieuwd naar wat experts vinden van de positieve effecten van kokosolie voor een droge huid, en hoe je het op de juiste manier in je routine kunt opnemen.

Wat is kokosolie?

Kokosolie komt van kokosvlees: het witte gedeelte aan de binnenkant van de kokosnoot. Onderzoeken tonen aan dat deze natuurlijke olie voornamelijk bestaat uit vetzuren, zoals laurinezuur, myristinezuur en linolzuur. De olie biedt veel voordelen. Niet alleen in haar- en huidverzorging, maar ook om bijvoorbeeld mee te koken, of je mond te spoelen.

Voor je huid is het belangrijkste voordeel dat kokosolie een natuurlijke vochtinbrenger is. Universitair docent en directeur cosmetisch en klinisch onderzoek van dermatologie aan het Mount Sinai Hospital Joshua Zeichner zegt dat kokosolie ook nuttig is als reiniger en als middel tegen ontstekingsaandoeningen. Kokosolie is dus op veel manieren nuttig, maar volgens de experts zijn dít de vijf belangrijkste effecten van kokosolie op je huid.

Kokosolie tegen een droge huid

Een van de belangrijkste redenen om kokosolie te gebruiken voor je huid is hydratatie. Hadley King, een dermatoloog uit New York City, zegt dat kokosolie een uitstekende vochtinbrenger is omdat het rijk is aan vetzuren: triglyceriden. De verzachtende eigenschappen van kokosolie kalmeren de droge huid en houden tegelijk vocht vast.

Elke week onze beste artikelen in je inbox? Schrijf je hier in voor de Vogue-nieuwsbrief.

Make-up verwijderen

Zeichner beweert dat kokosolie veilig kan worden gebruikt als make-up remover. Zelfs rond de ogen. “Olie lost olie op, dus het kan zich binden aan make-up, waardoor het makkelijk van de huid kan worden verwijderd,” aldus Zeichner. Je hoeft het net als een olie-cleanser alleen maar zachtjes over je huid te wrijven, voordat je het eraf wast. Onthouden dus, voor als je hardnekkige eyeliner of mascara wil verwijderen.

Bacteriën bestrijden

King zegt verder dat kokosolie ook laurinezuur bevat. Dat heeft schimmelwerende en antibacteriële eigenschappen. Zeichner voegt eraan toe dat laurinezuur ook antimicrobieel is. Dit betekent dat kokosolie acne-veroorzakende bacteriën op de huid kan verlagen en zo ontstekingen kan helpen verminderen.

Hoewel vanwege de antimicrobiële eigenschappen – en door de hoeveelheid gist in laurinezuur – wordt beweerd dat kokosolie ook roos kan behandelen, zegt Zeichner dat de effectiviteit daarvan nog onduidelijk is.

De barrièrefunctie van de huid

Kokosolie is ook rijk aan antioxidanten. Deze helpen de huid beschermen tegen schadelijke invloeden van buitenaf. “Het kan helpen bij het neutraliseren en voorkomen van schade door vrije radicalen, als gevolg van UV-stralen en vervuiling,” zegt King. Dit helpt de huid ook te beschermen tegen vroegtijdige fijne lijntjes en andere tekenen van veroudering.

Supplementen en essentiële oliën

Zeichner vertelt dat kokosolie vaak wordt gebruikt als ‘draagolie’ voor essentiële oliën. Het is namelijk gebruikelijk om essentiële oliën eerst te verdunnen voordat ze op de huid worden aangebracht. Door kokosolie toe te voegen wordt de huid dus beschermd, terwijl je alle voordelen haalt uit de essentiële olie die je graag gebruiken.

De mogelijke bijwerkingen

King vertelt dat kokosolie vrij comedogeen is. Dit betekent dat poriën verstopt kunnen raken, waardoor puistjes ontstaan. Mensen met een gevoelige, vette of acnegevoelige huid wordt daarom aangeraden om voorzichtig te zijn met kokosolie. Daarnaast kan kokosolie uitslag of andere allergische reacties veroorzaken als je een notenallergie hebt.

En wat de behandeling tegen roos betreft – waarvan zojuist al werd genoemd dat de werking nog niet is vastgesteld – benadrukt Zeichner dat er óók wat haken en ogen aan zitten. Als je kokosolie niet volledig van je hoofdhuid verwijdert, kan dit roos juist verergeren. Een olieachtige omgeving bevordert namelijk de overgroei van gist. Kokosolie aanbrengen op je haar en hoofdhuid is dus prima, maar zorg er wel voor dat je het daarna grondig reinigt.

Hoe gebruik je kokosolie?

Koudgeperste kokosolie, geraffineerde kokosolie of virgin kokosolie? Er zijn veel soorten kokosolie die je kunt gebruiken. King vertelt dat er weinig verschillen zijn tussen biologische en bewerkte kokosolie. Het is afhankelijk van je persoonlijke voorkeur en wat het beste werkt voor jouw huidtype.

King vertelt dat zowel geraffineerde als ongeraffineerde kokosolie triglyceriden bevatten. Alle soorten kokosolie zijn daardoor een uitstekende optie voor een droge huid. Ongeraffineerde kokosolie, oftewel virgin kokosolie, heeft een hoger gehalte aan fytonutriënten en antioxidanten. Kokosolie van de eerste persing is voller en kan een vettige textuur hebben. Daarom raadt ze aan om het te gebruiken als laatste stap in je skincareroutine.

Geraffineerde olie verwijdert veel van de antioxidanten door de hoge temperaturen die gebruikt worden tijdens het productieproces, maar het ruikt niet zo krachtig als pure kokosolie (mocht de geur je tegenhouden). Gefractioneerde kokosolie, een geur- en smaakloze olie die is afgeleid van gewone kokosolie, verstopt de poriën minder snel, maar biedt ook minder antioxidanten.

Het aanbrengen is vrij eenvoudig. Je gebruikt kokosolie gewoon in plaats van je normale moisturizer of bodylotion. Maar, vergeet geen SPF te gebruiken als je het overdag op je huid gebruikt.

Dit artikel is oorspronkelijk gepubliceerd door Vogue UK.