Twee maanden geleden werd ik wakker met het gevoel van opgezwollen ogen. Niks om me zorgen over te maken, dacht ik nog, want ik word wel vaker wakker met puffy eyes. Niets bleek minder waar toen mijn vriend het licht aandeed. “Je moet nu de huisarts bellen”, was zijn eerste reactie. Ervan uitgaande dat hij lichtelijk overdreef, opende ik nonchalant de selfie-camera op mijn telefoon. Maar hij had gelijk: ik herkende mezelf bijna niet meer. Mijn ogen waren zo rood en opgezwollen, dat ik nauwelijks nog iets zag. Ik had werkelijk geen idee wat er met me aan de hand was. Had ik een nieuw product gebruikt? Was dit een allergische reactie op make-up of skincare? Met een petje op – ik zag er echt niet uit, dus schaamde me toch wel een beetje op straat midden in de ochtendspits – ging ik richting de huisarts.
Na een aantal onderzoeken bij zowel de huisarts als de dermatoloog bleek het om een contactallergie te gaan; een allergische reactie op in ieder geval cocaminepropylbetaïne, een stof die dient als schuimmaker in verschillende cosmeticaproducten. Al snel bleek dit niet de enige boosdoener: in de dagen en weken daarop bleven skincare- en make-upproducten heftige reacties veroorzaken.
Waar kwam deze allergische reactie ineens vandaan? En kan het iedereen ‘zomaar’ overkomen? Voor mijn eigen nieuwsgierigheid en jouw gemoedsrust ging ik op zoek naar antwoorden: drie huidspecialisten leggen aan Vogue uit hoe een allergische reactie op skincare of make-up kan ontstaan.
Hoe ontstaat een allergische reactie?
Volgens Sebastiaan van der Bent, dermatoloog bij DC Klinieken Amsterdam zijn er voornamelijk twee soorten allergische reacties die kunnen ontstaan als het gaat om de huid: type I en type IV. “Een type I-allergie uit zich vaak acuut: binnen één uur na contact met de stof. De reactie kan bestaan uit galbulten (urticaria) of zwellingen in het gezicht (angio-oedeem). Allergie type IV uit zich vaak pas een paar dagen na contact met de stof.” De klachten van dit type allergie? “Voornamelijk eczeem (roodheid, schilfering en jeuk), daarom wordt het ook contacteczeem genoemd. Soms kan deze reactie ook zwellingen geven in het gezicht.” Als we inzoomen op cosmeticaproducten, dan is type IV (contactallergieën) het relevantst.