botox-is-steeds-populairder-maar-is-het-gevaarlijk-een-cosmetisch-arts-over-de-feiten-en-fabels-258440
©Fauve Bouwman

Botox. De een is er nieuwsgierig naar, een ander gebruikt het al of zou er misschien juist nóóit aan beginnen. Aangezien er zo veel over wordt gesproken en steeds meer mensen botox gebruiken, vroegen wij cosmetisch arts Neeltje Ten Bosch naar de feiten en fabels. Want is botox bijvoorbeeld gevaarlijk? Wanneer ‘moet’ of mag je met botox beginnen? Heb je steeds meer nodig?

Cosmetisch arts

Neeltje Ten Bosch is huisarts en cosmetisch arts bij Doctors at Soap. Ze studeerde medicijnen en specialiseerde zich uiteindelijk als huisarts. “Voor mijn huisartsopleiding heb ik een paar jaar gewerkt binnen dermatologie en chirurgie. De huidingrepen vond ik vooral heel interessant”, vertelt ze enthousiast. Dus besloot ze zich ook op te laten leiden als cosmetisch arts door Doctors at Soap. In die hoedanigheid werkt ze, naast haar werk als huisarts, bij deze kliniek in Amsterdam.

Bij Doctors at Soap werken ze met het no trace face-principe. “Dat betekent dat we behandelen op een manier die zo natuurlijk mogelijk oogt: zodat je er frisser uitziet en niet ‘behandeld’. We willen vooral dat jij de kamer uitloopt en jézelf er in de spiegel beter uit vindt zien, maar niet dat een ander het meteen herkent als botox.” Ook stelt Ten Bosch: “Botox gaat niet alleen om er strakker uitzien of perfectie nastreven. Je kunt met kleine ingrepen een groots effect hebben, ook op medische ongemakken, zodat mensen gelukkiger worden. Daar gaat het mij om uiteindelijk.” We stelden haar onze prangende vragen over de feiten, fabels en veiligheid van botox.

Elke week onze beste artikelen in je inbox? Schrijf je hier in voor de Vogue-nieuwsbrief.

Veiligheid van botox

Je bent cosmetisch arts. Hoe word je dat?

“Sinds een aantal jaar is het mogelijk om via de Stichting Opleiding Cosmetische Geneeskunde (SOCG) de profielopleiding tot cosmetisch arts KNMG (Koninklijke Nederlandsche Maatschappij tot bevordering der Geneeskunst, red.) te volgen. Ook zijn er meerdere klinieken waar je intern kan worden opgeleid tot cosmetisch arts, dat laatste heb ik bij Doctors at Soap gedaan.”

Mag iedereen dan botox zetten?

“Als je basisarts bent wel. Een schoonheidsspecialistie mag dit niet. Je moet daarom sowieso opletten of iemand een BIG-registratie heeft en dus gecertificeerd arts is. Bij een grote instelling als Doctors at Soap zit dat altijd wel goed, maar je kunt het altijd even checken. Naast dat iemand arts is en dus bevoegd, wil je dat iemand bekwaam is. Er kunnen complicaties optreden dus ook daarom is die opleiding tot cosmetisch arts zo belangrijk.”

Is botox gevaarlijk?

“Nee. Het wordt al decennia gebruikt in de medische wereld voor verschillende doeleinden. Het effect is al vaker getest op korte en lange termijn. Met complicaties bedoel ik bijvoorbeeld een ptotis, een hangend ooglid. Wij doen er alles aan dat te voorkomen. Door onze injectietechnieken en de hoeveelheden die we gebruiken. In zeer zeldzame gevallen zijn mensen allergisch voor botox. Mede daarom is het heel belangrijk om naar een bevoegde en bekwame arts te gaan. Afhankelijk van de allergische reactie wordt dan meteen adrenaline gespoten, of je krijgt anti-allergiemedicijnen. Maar ik heb dat nooit meegemaakt.”

Feiten en fabels

Wat is botox eigenlijk?

“Het product zelf heet Botulinetoxine. Een natuurlijk eiwit en neurotoxisch gif, al is het dus niet giftig in de betekenis van gevaarlijk. In de volksmond noemen we het botox, maar dat is een merknaam. Van Botulinetoxine bestaan drie merken op de Nederlandse markt die elk twee namen hebben, voor cosmetisch en voor medisch gebruik: Azzalure/Dysport, Bocouture/Xeomin, Vistabel/Botox. Deze zijn allemaal goedgekeurd door de EMA (European Medicines Agency) en de Amerikaanse FDA (The Food and Drug Administration). Door het keurmerk van deze internationale medische waakhonden weet je dat het een veilig geneesmiddel is. Wij gebruiken Azzalure bij Doctors at Soap. We hebben verschillende merken getest, maar vonden deze beter en langer werken.”

Hoe werkt botox precies?

“Botox blokkeert de prikkeloverdracht van zenuwen naar spieren. Deze wordt dan minder krachtig. Langzamerhand ruimt je lichaam deze ‘verlamming’ op, dan wordt die verbinding herstelt. Botox heeft dus een tijdelijk effect dat wegebt. Als de cosmetisch arts te veel product spuit, heb je na een tijdje pas het effect dat je eigenlijk wilde. Na gemiddeld drie maanden is de botox voor een groot deel uitgewerkt. Sommige mensen ‘doen’ wel een half jaar met botox. De een vindt het namelijk prima als er een beetje beweging terugkomt, de ander wil de huid helemaal strak.”

Daarover gesproken: wat is het ‘no trace face’-principe?

“Dat betekent dat je er na een behandeling vooral frisser uitziet, en niet te veel ‘behandeld’. We bieden bijvoorbeeld de brow lift, waarbij je wenkbrauwen wat hoger gaan staan. Of we zetten wat botox in het voorhoofd, zodat de lijnen zachter worden of weggaan. Wat wij doen is met een kleine hoeveelheid product behandelen en dan eventueel iemand terug laten komen voor meer als hij of zij dat wil, in plaats van meteen te behandelen met te veel effect.

Klanten vinden dat ook fijn. Want als je hele gezicht compleet strak staat, zien mensen dat jij volledig behandelt bent. En er bestaat toch nog altijd een beetje een taboe op cosmetische behandelingen – ook al wordt het steeds meer geaccepteerd. Overigens is botox niet de enige behandeling binnen dit no trace face-principe, je kunt bijvoorbeeld ook kiezen voor collageen-stimulatoren voor een strakkere huid.”

neeltje ten bosch botox doctors at soap
©Doctors at Soap
Neeltje ten Bosch

Medische botox

Sinds wanneer wordt botox eigenlijk gebruikt?

“Botulineumtoxine type A werd eind jaren zeventig voor het eerst als geneesmiddel gebruikt, om spierspasmen te behandelen. Een patiënt ontdekte toevallig dat rimpels er ook minder zichtbaar door werden. Vervolgens werd het voor die functie goedgekeurd door de FDA; sinds de jaren tachtig wordt botox ook gebruikt voor cosmetische behandelingen. Tegelijkertijd wordt het nog steeds gebruikt voor medische klachten.

Zo kan botox helpen bij hoofdpijn doordat het onder andere de frons en eventueel de voorhoofdspieren ontspant. Spanning op de spieren bij knijpen tegen zonlicht of een laptop, kan migraine uitlokken. Een andere medische indicatie is tegen overmatig zweten: botox legt zweetklieren stil op bijvoorbeeld voorhoofd en onder oksels. Iets heel anders: urologen zetten botox ook in om de blaas te ontspannen.”

Het is dus ook echt een geneesmiddel. Wordt botox vergoed?

“Met urologische beweegredenen wel, bij cosmetische ingrepen niet. Dat betekent niet dat ook een cosmetische ingreep veel invloed kan hebben op iemands leven. Ik behandelde eens een meisje met een gummy smile, waarbij je tandvlees zag als ze lachte. Niet erg, maar zij schaamde zich ervoor, dus had ze altijd haar hand voor haar mond. Door een klein beetje botox boven haar bovenlip/naast de neus trok de bovenlip minder omhoog bij het lachen. Zij gaat nu gelukkiger en letterlijk lachend door het leven.

Er zijn ook mensen die er somber of boos uitzien doordat de mondhoeken hangen en daar altijd vragen over krijgen. Als je dan een klein beetje botox in de spieren zet die de mondhoeken naar beneden trekken, ziet iemand er veel vrolijker en frisser uit. Dat kan zoveel invloed hebben op het zelfvertrouwen. Dat vind ik zo mooi aan botox: kleine ingrepen hebben groots effect op iemands geluk.”

Wanneer is het bij rimpels een ‘goed moment’ om te beginnen met botox?

“We krijgen vaak de vraag of je botox preventief moet gebruiken. Mijn antwoord: dat is persoonlijk. Als jij je stoort aan bepaalde lijnen in je gezicht, ook in rust, kun je met botox beginnen. Natuurlijk ook daarvoor, maar dan heeft het weinig effect. Dat kost je alleen maar meer geld. Ik denk dat jongeren dit willen door het veranderende schoonheidsideaal door (sociale) media.

Wij hanteren hier sowieso een minimale leeftijd van 25 jaar. Soms wijken we hier wel vanaf, als daar een goede indicatie voor is. Als mensen echt te vroeg komen, verkoop ik liever nee om consumenten te beschermen. Je kunt dan beter een paar jaar erna weer opnieuw langskomen. Ik mag patiënten ook weigeren, als ik me niet goed voel bij een bepaalde behandeling. Dan heb je wel kans dat ze naar een andere kliniek gaan, maar dat is hun keuze. Overigens geldt die leeftijdsgrens niet bij het verzoek voor botox tegen overmatig zweten of hoofdpijn.”

Verschillende botoxbehandelingen

Moet je botox, als je eenmaal begint, steeds vaker gebruiken?

“Je kunt een soort resistentie opbouwen, zodat je minder gevoelig wordt voor botox en vaker moet zetten. Maar je hebt ook mensen die steeds langer met botox doen omdat je bepaalde handelingen afleert, zoals dat fronzen, dus dan heb je minder vaak behandelingen nodig.”

Wat is zomerbotox?

“In principe is de behandeling hetzelfde als in de winter. Maar sommige klanten willen vooral in de zomer behandeld worden om er dan frisser uit te zien. Of omdat je in de zon meer met je ogen knijpt tegen het licht. Als je dan fronsend in de zon zit en je krijgt een kleur, word je niet bruin in die vouwen. Dan zie je dus bij een ontspannen gezicht ‘witte lijnen’ tussen je wenkbrauwen. In het Engels noemen ze dat de eleven, de 11. Overigens kun je dit zelf deels tegengaan door een zonnebril te gebruiken of door goed omgevingslicht, dus om de laptop heen goed licht zodat je minder focust en dus fronst.”

Is botox bij mannen anders dan bij vrouwen?

“Bij mannen spuiten we meestal iets meer en op een andere manier, omdat hun spieren wat sterker zijn. We zien steeds meer mannen komen de laatste jaren. En die vinden vooral die no trace face-techniek heel belangrijk omdat ze er niet ‘behandeld’ uit willen zien.”

Botox of crèmes

Kun je, als je botox hebt gedaan, alles zoals normaal doen?

“Ja, botox is een heel veilig middel. We adviseren alleen de eerste 24 uur na de behandeling niet onder de zonnebank te gaan, in de sauna of te sporten. Je moet erge opwarming voorkomen, omdat door hitte in je huid botox minder lang werkt. Het is niet alsof je botox uitzweet. Je kunt wel gewoon in de zon zitten.”

Tot slot: kun je al je huidproducten blijven gebruiken?

“Je kunt botox gebruiken in combinatie met alle crèmes et cetera. Het effect van botox is op spier- en niet op huidniveau. Je kunt veel geld uitgeven aan dure crèmes, en die kunnen je huid fijn hydrateren, maar ze halen je rimpels nooit weg. Dat kan wel met botox, en dan ben je op de lange termijn misschien wel goedkoper uit.

Maar uiteindelijk is het allerbelangrijkste: jíj moet je goed voelen bij botox. Als je je nergens aan stoort in je gezicht, zou ik het niet doen. Je kunt altijd een gratis consult aanvragen bij ons, dan hoef je echt absoluut geen behandeling te nemen daarna. Tot slot: er ouder uitzien is echt niet erg, het gaat erom dat jij je gelukkig voelt met je uiterlijk.”

 

Dit bericht op Instagram bekijken

 

Een bericht gedeeld door Doctors at Soap (@doctorsatsoap)

Meer lezen? Hier schreven we over de ervaringen van een Vogue-redacteur met botox.