dit-zijn-5-tekenen-dat-je-huid-collageen-verliest-en-dit-kun-je-eraan-doen-341734
©Zoe Karssen, Vogue Nederland, maart 2025

Onze huid bestaat voor zo’n 70 procent uit collageen, maar vanaf je vijfentwintigste gaat daar ongeveer een procent per jaar vanaf. En dat (onvermijdelijke) verlies heeft een zichtbare impact op ons uiterlijk. Collageen was de afgelopen jaren dan ook een van de meest gezochte woorden op Google; er lijkt sprake van een collectieve obsessie om ons collageenniveau zo hoog mogelijk te houden.

Tekenen van collageenverlies

“Het collageen in onze huid is het resultaat van een evenwicht tussen synthese en afbraak”, legt Mercedes Abarquero Cerezo uit, apotheker en hoofd wetenschappelijke projecten bij L’Oréal Dermatological Beauty Spanje. “Met het verstrijken van de tijd verminderen de cellen die verantwoordelijk zijn voor de collageensynthese hun activiteit. Bovendien versnellen factoren zoals de zon, levensstijl en hormonale veranderingen de afbraak ervan – vooral bij vrouwen in de menopauze.”

Elke week onze beste artikelen in je inbox? Schrijf je hier in voor de Vogue-nieuwsbrief.

Natuurlijk treedt het verlies langzaam op, zo langzaam dat je het in het begin waarschijnlijk niet merkt. “Ons lichaam is een systeem in balans”, legt Abarquero Cerezo uit. “In het geval van onze huid wordt collageen voortdurend afgebroken en wordt er voortdurend collageen gevormd. Elke onbalans in de geproduceerde hoeveelheid of kwaliteit betekent dat we veranderingen beginnen op te merken naarmate we ouder worden.”

Statistisch gezien beginnen deze veranderingen meestal rond de leeftijd van 25 jaar, maar Abarquero Cerezo merkt op dat we nog eerder collageen kunnen verliezen door onze levensstijl of gewoonten. Dit verlies veroorzaakt veranderingen in de “interne structuur die op hun beurt zorgen voor zichtbaar verlies van stevigheid samen met meer zichtbare rimpels”, aldus Abarquero Cerezo.

Dit zijn de duidelijkste tekenen dat collageenverlies is begonnen:

  • De huid ziet er droog en vochtarm uit
  • Expressielijntjes en rimpels zijn meer uitgesproken
  • De huid ziet er minder vol uit
  • Meer verslapping/verlies van stevigheid
  • Er is minder elasticiteit en veerkracht

Dat wil niet zeggen dat dit de enige tekenen zijn. Andere tekenen van collageenverlies zijn dat de huid er dunner uitziet, het gebied rond de ogen holler lijkt, de vorm van het gezicht verandert (zoals smallere slapen), cellulitis zichtbaarder wordt, nagels en haar broos worden en zelfs gewrichtspijn en spierzwakte optreden. Collageen heeft echt invloed op alles.

Collageen en de menopauze

Net zoals hormonale veranderingen invloed hebben op het lichaam en de stemming, hebben ze ook invloed op de huid. Vooral het verlies van oestrogeen lijkt van invloed te zijn op het collageenverlies tijdens de perimenopauze en de menopauze. Sterker nog, “onderzoeken tonen aan dat er tijdens de eerste vijf jaar van de menopauze een afname is van tot wel 30 procent van het collageen”, merkt Abarquero Cerezo op. “Gedurende de volgende vijftien jaar is de afname van collageen groter dan op jongere leeftijden, met een afname van twee procent collageen per jaar.”

Er is nog niet veel onderzoek gedaan naar de vraag of collageenverlies tijdens de menopauze kan worden vertraagd door oraal collageen in te nemen, maar het zou het proberen waard kunnen zijn. “Collageensupplementen zouden de elasticiteit en hydratatie van de huid kunnen verbeteren en rimpels kunnen verminderen”, zegt een recent onderzoek. Echter, “het kan niet precies worden bepaald waar deze collageenpeptiden in het lichaam worden gebruikt. Met meer onderzoek, en regelgeving en toezicht na de verkoop, zou collageen voor consumptie een wapen kunnen worden in onze strijd tegen veroudering”, merkt het onderzoek ook op.

Collageenverlies vertragen

Dus, wat werkt er? Is er hoop? Helaas kan het proces van collageenverlies niet helemaal worden voorkomen. Het gebeurt nu eenmaal. Het kan echter wel worden vertraagd door een paar beproefde basisprincipes van wellness te volgen. Abarquero Cerezo raadt de volgende tips aan om collageenverlies te vertragen:

  • Vermijd versnellende factoren zoals roken en blootstelling aan de zon.
  • Gebruik dagelijks zonnebescherming (SPF).
  • Neem voldoende rust en verminder stress.
  • Zorg voor regelmatige lichaamsbeweging.
  • Eet een gezond, volwaardig dieet met belangrijke macronutriënten, vitaminen en essentiële aminozuren die de collageenproductie ondersteunen, zoals eieren, zuivelproducten, peulvruchten, groenten, fruit, volle granen, vlees(vervangers) en vis.
  • Gebruik producten met collageenversterkende actieve ingrediënten, “zoals glycosaminoglycanen, proxylaan, peptiden, cassia-extract, hyaluronzuur en antioxidanten zoals vitamine C en niacinamide.”

Werken collageencrèmes?

Topische producten (een product dat lokaal inwerkt, dus alleen op de plek waar het wordt aangebracht) die collageen bevatten, zoals crèmes en maskers, kunnen het uiterlijk van de huid echt verbeteren. Toch voorkomen ze waarschijnlijk niet het werkelijke verlies van collageen in de huid. “Collageen is een molecuul dat in cosmetica wordt gebruikt en een hoog moleculair gewicht heeft”, merkt Abarquero Cerezo op. “Daarom is de absorptie ervan beperkt tot de oppervlakkige laag van de huid.”

Met andere woorden, collageencrèmes zijn geweldig voor het effect dat ze geven, omdat ze de textuur van het oppervlak onmiddellijk verbeteren. Maar om de balans tussen collageenverlies en -herstel te bewaren, kun je je beter houden aan bovenstaande tips.

Dit artikel is oorspronkelijk gepubliceerd door Vogue ES.