Terwijl de huidtherapeut mijn huid bekeek, vertelde ze over een groeiend probleem: jonge meiden die producten gebruiken die ze helemaal niet nodig hebben, simpelweg omdat ze deze op social media voorbij zien komen. Het gevolg? Een beschadigde huidbarrière, puistjes of irritaties – en vaak een afspraak bij de huidtherapeut om de schade te herstellen. Ik moest toegeven dat ik mezelf herkende in haar woorden. Hoe vaak heb ik geen producten gekocht omdat een influencer ze prees als ‘life-changing’? En hoeveel van die producten belandden uiteindelijk weer achter in de kast, omdat ze niet werkten – of nog erger: mijn huid juist verslechterden? Het bracht me bij de vraag: waar ligt de grens tussen goed voor jezelf zorgen en een obsessie? Kan interesse in skincare dankzij social media omslaan in dermorexia?
Obsessief met huid: wat is dermorexia?
Op TikTok word je overspoeld met tienstapsroutines, ‘miracle products’ en filters die elke vorm van realiteit wegpoetsen. En hoewel er gelukkig ook makers zijn die realistische beelden delen, is het algoritme niet bepaald gebouwd op nuance. Kijk je één video over ‘botox in een flesje’, dan krijg je er tien bij. Voor je het weet raak je geobsedeerd door de ‘perfecte’ huid – maar eindig je met het tegenovergestelde door mee te gaan in alle trends.
Elke week onze beste artikelen in je inbox? Schrijf je hier in voor de Vogue-nieuwsbrief.
Blijkbaar bestaat er zelfs een term voor: dermorexia. Daarmee wordt een ongezonde, obsessieve focus op het uiterlijk van de huid bedoeld – vaak gepaard met overmatig productgebruik, het constant controleren van oneffenheden in de spiegel of camera en het idee dat je huid nooit ‘goed genoeg’ is. Hoewel het (nog) geen officiële medische diagnose is, wordt de term steeds vaker genoemd in gesprekken tussen huidexperts, psychologen en op social media zelf.
Invloed van social media
Een van die experts is dus huidtherapeut en educator Lynn Sophie Duijs. Zij ziet de obsessie met huidverzorging steeds vaker, met name onder jongvolwassenen: “Bij de doelgroep tussen de 20 en 30 jaar is er bijna altijd een deel van hun routine gebaseerd op social media. Ze gebruiken vaak uitgebreide routines met vijf tot zes producten, en volgen trends zoals skin cycling of skin slugging.” Niet iedere skincaretrend op social media is slecht, zegt Duijs. “Maar er is zoveel verschillende informatie online te vinden en trends worden vaak verkeerd geïnterpreteerd of toegepast. Zonder kennis van je huidtype of -conditie is het heel moeilijk om in te schatten wat wel of niet werkt voor jou.”
Hoewel sommige trends dus positief kunnen uitpakken, zit het risico volgens Duijs vooral in het verkeerd toepassen van actieve ingrediënten zoals retinol of zuren. “Veel mensen weten niet precies wat een huidbarrière is, laat staan hoe je deze beschermt. Wanneer je zonder kennis allerlei trends door elkaar gaat gebruiken, kun je je huid juist gevoeliger maken dan voorheen.” Als gevolg van overmatig gebruik van skincare ziet ze steeds meer jonge cliënten met een reactieve huid: extreem gevoelig, ontstoken of rosacea-achtig.