Glycolzuur is het skincare-ingrediënt waarvan je misschien niet wist dat je het nodig had. Werkt briljant als het gaat om het verhelderen van de teint en textuur van de huid en het verminderen van fijne lijntjes, rimpels en puistjes. Maar dat betekent niet dat je het zomaar overal in kunt gooien. Glycolzuur is namelijk een actief ingrediënt, dus een beetje huiswerk is geen overbodige luxe voordat je het in je routine opneemt. Dit is wat je moet weten.
Wat is glycolzuur?
Glycolzuur is een chemisch exfoliërend middel dat behoort tot de familie van zuren die bekendstaan als alfahydroxyzuren, of AHA’s – een term die je waarschijnlijk wel eens hebt horen vallen in skincarekringen. Andere veelgebruikte AHA’s zijn afkomstig van suikerriet: melkzuur, citroenzuur en amandelzuur. “Je vindt het in veel huidverzorgingsproducten. Zoals gezichtsreinigers en serums, in milde sterktes, maar het wordt door professionals vaak in sterkere formules gebruikt als een huidpeeling”, zegt schoonheidsspecialiste Nilam Holmes.
Wat doet glycolzuur voor je huid?
Glycolzuur is een krachtig ingrediënt met veel voordelen voor de huid. “Het is de ultieme exfoliator”, legt huidexpert Keren Bartov uit. Door dode cellen aan de buitenkant van de huid, de hoornlaag, los te maken, helpt glycolzuur de jongere, frissere cellen eronder te onthullen. “Omdat het bovendien de kleinste moleculaire structuur van alle AHA’s heeft, kan het dieper en sneller in de huid doordringen dan andere zuren”, voegt Bartov toe. Dankzij het vermogen door te dringen in de dermis – de huidlaag onder de opperhuid waar collageen wordt afgescheiden door fibroblastcellen – helpt het de collageenproductie te bevorderen.
Het is ook fantastisch om puistjes te behandelen. “Glycolzuur is geweldig voor iedereen die last heeft van puistjes”, zegt gezichtspecialiste Teresa Tarmey. “Ik vind salicylzuur uitdrogend, wat dan weer een ander probleem kan creëren.”
Kun je het elke dag gebruiken?
Zoals bij elk zuur kan overmatig gebruik of het combineren met andere agressieve zuren leiden tot huidirritatie. “Het te vaak gebruiken van glycolzuur in hoge concentraties kan leiden tot over-exfoliatie, wat de beschermende barrière van de huid kan vernietigen”, zegt Holmes. “Dat gezegd hebbende, kun je het elke dag gebruiken in milde sterktes. Het hangt echt af van de formule.”
Elke week onze beste artikelen in je inbox? Schrijf je hier in voor de Vogue-nieuwsbrief.
Als je huid gevoelig wordt, tekenen van roodheid of schilfering vertoont, of als je huid kwetsbaar aanvoelt, stop dan met het gebruik. “Het onzichtbare schild dat onze huid beschermt tegen de dagelijkse aanval van ziekteverwekkers kan doorbroken zijn”, zegt Diane Ackers, specialist bij Doctors Formula. “Als de huid er ultraglad uitziet, bijna wasachtig, is dit vaak het eerste teken dat je te veel zuren gebruikt.”