We begrijpen dat je in de wereld van skincare soms niet meer weet waar je moet beginnen. Welk product doet wat? En hoe gebruik je het? We leggen het graag haarfijn uit. Deze keer is het de beurt aan een skincare-ingrediënt met een ietwat uitdagende uitspraak, die uiterst geschikt is om overdag tijdens zonnige dagen te dragen. We vertellen je alles wat je wil weten over niacinamide.
Wat is niacinamide?
Bonuspunten voor wie het in één keer vlot en correct kan uitspreken. Maar wat is niacinamide nou eigenlijk precies? Cosmetisch dermatoloog Dr. Tjinta Brinkhuizen legt uit dat niacinamide een anti-oxidant is en beter bekend is als vitamine B3. Co-founder van natural beauty-platform Nourished en diëtist Floor Hendriks vult aan: “Het is een stof die we zelf aanmaken, die we kunnen eten en die we dus ook op ons gezicht kunnen smeren.” Tevens is niacinamide een van de best onderzochte ingrediënten in de wereld van skincare.
Elke week onze beste artikelen in je inbox? Schrijf je hier in voor de Vogue-nieuwsbrief.
De voordelen van niacinamide voor de huid
Waarom zou je het ingrediënt willen gebruiken in jouw huidverzorgingsroutine? De voornaamste functie van niacinamide is dat het de huid egaliseert. Marie van Haesendonck, brand director van La Roche-Posay en CeraVe, legt uit dat niacinamide een anti-inflammatoire (ofwel: een ontstekingsremmend) effect geeft. “Niacinamide is dus heel interessant voor mensen met een gevoelige huid of huidaandoeningen waarbij ontstekingen voorkomen zoals eczeem en acne, maar bijvoorbeeld ook bij pigmentatie. Ook versterkt niacinamide de huidbarrière, waarbij het onze huid als het ware beschermt en weerbaarder maakt voor de alledaagse factoren die op ons afkomen, zoals vervuiling en temperatuurschommelingen.”
Niacinamide en de gevoelige huid
“Vanwege zijn veelzijdige en milde eigenschappen is niacinamide over het algemeen geschikt voor de meeste huidtypes. Een eventuele bijwerking kan huidirritatie zijn in de vorm van jeuk, branderigheid, droogte of roodheid. Dit is vaak bij hogere concentraties boven de vijf procent. Allergische reacties op het middel zijn zeer zeldzaam”, aldus Brinkhuizen. Ze adviseert mensen met een gevoelige of droge huid het gebruik van niacinamideproducten rustig op te bouwen. Ook goed om te weten: “Bijwerkingen kunnen vaak worden voorkomen door na gebruik een goede moisturizer aan te brengen.”
“Het is een veel onderzocht ingrediënt en we zien dat het vooral goed werkt voor een gevoelige huid”, vertelt Hendriks. “Onderzoeken tonen aan dat het de huid kalmeert en dat het een helende functie heeft. Allergieën komen nauwelijks tot nooit voor.” Dit komt door het feit dat het middel een lichaamseigen stof is en dus van nature al aanwezig is. Mocht je toch argwanig zijn of simpelweg voorzichtig willen zijn, dan is hier een tip van Hendriks: “Als je wil checken of je er gevoelig voor bent, test het even op je arm voordat je het op je gezicht aanbrengt.” Zo’n allergietest wordt ook wel een patch test genoemd en breng je aan op een schone huid op de binnenkant van je bovenarm. Of laat je adviseren door je huisarts of dermatoloog.
Wanneer gebruikt je het?
“Niacinamide is een ingrediënt dat voor veel huidtypes een verbetering zal brengen. Wanneer je een zeer gevoelige huid hebt of last hebt van acne, eczeem of hyperpigmentatie is niacinamide een ingrediënt om absoluut toe te voegen aan je dagelijkse skincareroutine”, vertelt Van Haesendonck.
“Vooral bij rosacea, acne en een wat drogere huid werkt niacinamide goed”, bevestigt Hendriks. Ben je jong en heb je last van acne? Dan kan niacinamide er bovendien voor zorgen dat je op latere leeftijd minder schade aan je huid hebt, stelt Hendriks. Doordat niacinamide van nature voorkomt in ons lichaam, is het gebruik bovendien niet perse verbonden aan een leeftijd, stelt zowel Hendriks als Van Haesendonck. Dit maakt het gebruik van niacinamide in principe veilig voor iedereen wie zijn of haar huid wil egaliseren.