7-simpele-skincareregels-voor-de-winter-om-nu-toe-te-passen-233720
©Jouke Bos, Vogue Nederland, mei 2022

Het is winter. Dat voel je waarschijnlijk ook op je gezicht, waar je nu misschien een droge, trekkerige huid hebt. Troost zoeken in je favoriete gezichtsolie of vochtinbrengende crème lijkt misschien het enige antwoord, maar er zijn nog een aantal andere dingen waar je op moet letten bij je winterse huidverzorgingsroutine. Als je weigert je huid te laten lijden onder de lage temperaturen dit jaar, lees dan onze tips voor optimale skincare in de winter.

Skincare in de winter: 7 tips

Houd je huidbarrière sterk

“Nu het winter is, wordt onze huid blootgesteld aan temperatuur- en vochtigheidsschommelingen, maar ook aan wind en regen, die onze kwetsbare huidbarrière kunnen belasten. Dit is het perfecte moment om je huidverzorgingsroutine te herzien”, legt consultant dermatoloog Dr. Thivi Maruthappu uit. De belangrijkste indicatoren van een verstoorde huidbarrière zijn een strakke, geïrriteerde, jeukende en uitgedroogde huid.

Zelfs in de maanden waarin het weer minder guur is, is onze huidbarrière onderhevig aan verstoring – overmatig gebruik van strippende huidverzorgingsproducten en externe agressoren zoals vervuiling kunnen de huidbarrière aantasten – maar het is vooral belangrijk dat deze in de winter wordt verzorgd. Zoek naar skincare die ingrediënten bevat zoals niacinamide (probeer Paula’s Choice Clinical 20% Niacinamide Treatment), die “de ceramideproductie in de huid verhoogt, ontstekingsremmend werkt en ongelijkmatige pigmentatie bestrijdt”, legt Maruthappu uit, evenals ceramiden zelf (kijk bij CeraVe), lipiden en rijkere crèmes die vocht vasthouden.

Medik8’s HEO Mask is precies de tonic voor de winterhuid, want het bevat humectanten (vochtinbrengend), emollienten (verzachtend) en occlusieven (afsluitend) in optimale verhoudingen om eerst diep te hydrateren en vervolgens het vocht in te sluiten. Gebruik het één of twee keer per week om droogheid aan te pakken. La Roche-Posay’s cultproduct Cicaplast Baume B5 is ook uitstekend om de barrière te herstellen – en met een prijs van 10 euro ook nog eens heel betaalbaar. Maruthappu wil er ook op wijzen dat meer gezonde vetten de huid van binnenuit hydrateren. “Zorg voor je huidbarrière en die zorgt voor jou”, zegt ze.

Zorg voor een goede nachtverzorging

’s Nachts gaat onze huid in de herstelmodus, dus is het belangrijk dat je je skincareroutine voor de avond onder controle hebt. Facialist Debbie Thomas raadt aan om een niet-uitdrogende reiniger met zuren te gebruiken – “zoek naar polyhydroxyzuren (PHA’s), want dat zijn de vriendelijkere neefjes van alfahydroxyzuren (AHA’s)” – zoals de Gentle Cream Cleanser van Exuviance. “Ik wissel retinol af met peptiden, die na retinol het meest bewezen ingrediënt zijn als het gaat om de gezondheid en regeneratie van de huid. Breng dan een ceramiderijke hydratatie aan om de actieve stoffen in te sluiten en de huid te beschermen”, legt ze uit.

Thomas waarschuwt echter snel voor retinol. Ze zegt dat je misschien denkt dat de winter de beste tijd is om ermee te beginnen, maar dat de huid in de koudere maanden al snel geïrriteerd en droog wordt. Het is dus belangrijk om voorzichtig te werk te gaan. “Het kan enkele weken duren voordat de huid gewend is aan het gebruik van retinol – het is gebruikelijk om wat droogte en roodheid te ervaren – dus als je al een droge en geïrriteerde huid hebt in de winter, kan de combinatie van beide ondraaglijk en moeilijk te hanteren zijn. Mijn belangrijkste advies is om niet te overdrijven.” Wie al retinol gebruikt, kan daar gewoon mee doorgaan.

Minder exfoliëren

Als de schilfers toeslaan, lijkt het soms alsof exfoliëren de enige manier is om ze te verwijderen. In werkelijkheid kan dit de huidbarrière verder aantasten, wat leidt tot meer huidproblemen. “Ik adviseer om de frequentie van exfoliëren te beperken tot één of twee keer per week”, zegt Maruthappu, “En vermijd het combineren van fysieke exfolianten, zoals korrelige scrubs, met chemische exfolianten, zoals alfa- of bètahydroxyzuren, omdat dit kan leiden tot roodheid en irritatie – vooral als je ook een retinoïde product gebruikt.” Het geheim? Overdrijf niet met je skincare in de winter – minder (en zacht) is meer.

Meer antioxidanten

Een van de grootste uitdagingen voor onze huid in de winter zijn de constante temperatuursveranderingen – van de warmte binnen naar de kou buiten is funest voor onze huid. Binnen zitten met minder frisse lucht kan ook problemen veroorzaken: “Gerecycleerde lucht bevat meer gifstoffen en centrale verwarming onttrekt water aan de atmosfeer, wat op zijn beurt water aan de huid onttrekt”, legt Thomas uit, die groot fan is van een luchtreiniger in de kamer waar je de meeste tijd doorbrengt om een gezonde huid te bevorderen. Onze aanrader? De Dyson Pure Cool Me Purifying Fan.

Antioxidantrijke skincare is ook belangrijk, want het helpt de huid te beschermen tegen microtoxines veroorzaakt door gerecycleerde lucht, maar ook tegen vervuiling, UV- en blauwlichtschade, die allemaal heel reëel zijn, zelfs in het midden van de winter. Zoek naar ingrediënten als vitamine C, vitamine E, resveratrol en niacinamide.

Vermijd oliën als je een vette huid hebt

Het is niet zo dat je in de koude maanden je favoriete vochtinbrengende crème moet vervangen door gezichtsolie. Een drogere huid kan er baat bij hebben, maar een vettere huid moet het zeker vermijden. “Ik raad gezichtsolie aan voor mensen met een droge huid, omdat oliën op het huidoppervlak gaan zitten en verder vochtverlies voorkomen”, zegt Maruthappu. “Een extra, aparte moisturizer kan helpen om ook de diepere huidlagen te bereiken. Voor de vette of acnegevoelige huid raad ik oliën af, omdat ze puistjes kunnen veroorzaken door nog meer verstopping.” Mensen met een vette huid kunnen beter kiezen voor formules met ingrediënten als dimethicone, ceramiden of hyaluronzuur.

Een dikke laag is niet per definitie beter

Net als met oliën zijn dikke en zware formules niet altijd het beste voor de huid. Dikke, voedende reinigingsbalsems zijn een heerlijke manier om de huid te verwennen – probeer Eve Lom’s Cleansing Balm – maar ze hydrateren de huid niet noodzakelijkerwijs. “Als je veel zware producten aan de oppervlakte aanbrengt, lezen de sensoren van je huid dit als geen echte hydratatie, dus zullen ze het benodigde water niet opnemen in de diepere huidlagen”, legt Thomas uit. “Na verloop van tijd worden de diepere lagen lui en ongezond, wat uiteindelijk meer droogte en meer irritatie op de bovenste lagen betekent.”

Om dit te verhelpen, kijk je naar hydraterende ingrediënten als hyaluronzuur en squalaan, en sluit je ze gewoon in met goede hydraterende middelen, zoals eerder genoemd. “De beste manier om je huid te hydrateren is van binnenuit, dus drink ook veel water”, adviseert Thomas.

Vitamine D-supplementen zijn een must

Goede skincare in de winter draait niet alleen om de juiste producten, maar ook om de verzorging van binnenuit, zoals met een vitamine D-supplement. De meesten van ons in Nederland krijgen het hele jaar door niet genoeg binnen, laat staan in de koudere maanden wanneer de dagen korter en donkerder zijn. Het is ook belangrijk voor onze huid. “Vitamine D is essentieel voor de afweer van de huid”, zegt Thomas. “Inflammatoire aandoeningen zoals acne, rosacea en eczeem laaien vaak op als we er een tekort aan hebben.” Bovendien kan een gebrek eraan ons humeur negatief beïnvloeden, waardoor de hormoonhuishouding nog meer uit balans raakt, wat betekent dat onze huid zich veel vaker gaat misdragen.

Dit artikel is oorspronkelijk gepubliceerd door Vogue UK.