is-ontharen-met-suikerwax-echt-de-hype-waard-dit-moet-je-erover-weten-298665
©Getty Images

Als je de meer gebruikelijke ontharingsbehandelingen overweegt, zoals traditioneel harsen en laseren, is de eerste drempel waarschijnlijk de pijn die ermee gepaard gaat. Zoals zowel beginners als regelmatige gebruikers weten, is de universele waarheid dat deze methoden oncomfortabel kunnen zijn. Heel oncomfortabel. Dus als iets als suikerwax – of sugar waxing – steeds populairder wordt en experts het aanprijzen als het minder pijnlijke ontharingsalternatief, dan wekt dat natuurlijk ieders interesse. Maar wat is het precies?

Om daar antwoord op te krijgen, wenden we ons tot de experts. Van hoe het werkt tot alle voor- en nadelen, zij zetten alles op een rijtje wat we moeten weten over dit mildere en natuurlijkere alternatief voor het verwijderen van ongewenst haar.

Wat is ontharen met suikerwax?

Bij het ontharen met suikerwax, ook wel sugar waxing of sugaring genoemd, wordt een suikerpasta gebruikt die het haar vasthoudt en volledig vanaf de wortel verwijdert. “Sugaring is een eeuwenoude ontharingsmethode met een mengsel van suikerkorrels, citroen en water”, zegt Alita Terry, schoonheidsspecialiste en oprichtster van Organic Skincare New York. “Het mengsel wordt verwarmd tot een bepaalde temperatuur en afgekoeld tot een kleverige pasta. De pasta wordt dan opgewarmd en gebruikt om over het lichaamsdeel te verdelen dat onthaard moet worden.”

De resultaten kunnen drie tot vier weken aanhouden, afhankelijk van de persoon. Terry zegt dat de prijzen voor de behandeling afhangen van waar je de service laat uitvoeren en welk deel van je lichaam je wil ontharen, maar je kunt verwachten dat kleinere gebieden zoals je wenkbrauwen of bovenlip minder kosten dan het harsen van een groot deel of meerdere delen van je lichaam. Wat betreft de pijn: hoewel het waarschijnlijk niet zo’n pijn doet als een gewone wax of laser, kun je toch verwachten dat je een beetje knijpt. “Ik denk dat het een beetje prikt, maar dat trekt snel weg”, zegt ze.

De voordelen

Waxen met suiker staat erom bekend dat het minder pijnlijk en beter te verdragen is – vooral voor mensen met een droge en gevoelige huid. Terry legt uit dat suiker en water bevochtigingsmiddelen zijn en vocht aan de huid binden. Dus als je de suikerpasta aanbrengt, breng je volgens haar tegelijkertijd vocht op de huid aan, zodat je huid na de behandeling glad, zacht en gehydrateerd is.

Elke week onze beste artikelen in je inbox? Schrijf je hier in voor de Vogue-nieuwsbrief.

Ze voegt eraan toe dat de suikerpasta tijdens het hele proces zacht blijft, waardoor het buigzaam is en minder snel het haar van de wortel zal breken. Andere voordelen zijn een snellere en eenvoudigere reiniging, omdat je de suikerpasta kunt afspoelen met warm water. Het is ook een milieuvriendelijkere optie, omdat de pasta helemaal natuurlijk is.

De nadelen

Als het correct wordt uitgevoerd, zijn de negatieve bijwerkingen van suikerwax minimaal. Maar Marisa Garshick, dokter en gediplomeerd dermatoloog bij MDCS Dermatology, zegt dat sommige mensen gevoelig kunnen zijn voor de behandelingen. Ze raadt mensen met een geïrriteerde of ontstoken huid aan om deze behandeling voor de zekerheid helemaal te vermijden.

Delen waar je wel (en niet) kunt waxen

Je kunt suikerwaxen op je bikinilijn, gezicht, oksels, benen – eigenlijk op de meeste delen van je lichaam. Terry zegt dat de enige uitzonderingen volle baarden, moedervlekken en het haar op je hoofd zijn. Ze voegt eraan toe dat je sugaring ook wil vermijden op een huid die al gevoelig of geïrriteerd is, zoals bij zonnebrand, actieve herpes en acne.

Hoe verloopt een behandeling met suikerwax?

Het ontharingsproces met suikerwax is vrij eenvoudig. Je moet ervoor zorgen dat je haren minstens drie tot ongeveer zes millimeter lang zijn voordat je de behandeling ondergaat, zodat de pasta genoeg haar heeft om zich aan vast te hechten. Vervolgens zegt Terry dat je kunt verwachten dat je behandelaar een kleine hoeveelheid talkvrij poeder strooit om een barrière te creëren tussen de pasta en je huid.

De suikerpasta wordt dan op het gewenste gebied aangebracht. Vervolgens blijft het ongeveer vijf seconden zitten voordat het er in dezelfde richting van de haargroei wordt afgehaald. Nadat al het ongewenste haar volledig is verwijderd, wordt een nat wattenschijfje gebruikt om eventuele resten van de pasta op de huid af te vegen. Als laatste stap kun je eventueel een verzachtende balsem aanbrengen op het behandelde gebied.

Suikerwax versus harsen

Hoewel sugaring en harsen hetzelfde einddoel hebben, namelijk het verwijderen van haar van de huid, zijn er veel verschillen tussen de twee methoden. Garshick legt uit dat suikerwax het haar verwijdert in de richting waarin het groeit, terwijl traditioneel harsen of waxen het in de tegenovergestelde richting doet. Hierdoor is het minder pijnlijk en zachter voor de huid.

Terry voegt eraan toe dat harsen ontstekingen kan veroorzaken op de behandelde gebieden. Omdat de wax rond het haar hard wordt, legt ze uit dat het vocht uit de huid kan trekken, waardoor irritatie ontstaat. De suikerpasta buigt daarentegen mee met het haar en trekt niet zo hard aan de huid. “Sugaring is beter voor de huid”, zegt ze.

Harsen heeft één voordeel boven sugaring: het is een sneller proces. “Harsen kun je in één keer doen, terwijl je voor suikerwax meerdere keren moet gaan”, legt Garshick uit.

Naverzorging

Terry raadt aan om heel voorzichtig te zijn met het pas onthaarde gebied. Ongeveer drie tot vier dagen na de behandeling moet je het gebruik van agressieve zeep of scrubs vermijden en activiteiten vermijden waarbij bacteriën in de open poriën terecht kunnen komen (bijvoorbeeld een jacuzzi of zweterige workouts).

Garshick raadt aan om zachte reinigers en moisturizers te gebruiken om irritatie te minimaliseren. Wij houden van de Cerave Salicylic Acid Body Wash of de Aveeno Skin Relief Body Wash om de droge en jeukende huid te kalmeren. Terry is het hiermee eens en zegt dat je je huid moet hydrateren met voedende ingrediënten zoals sheaboter en één keer per week zachtjes moet scrubben. Gebruik iets als de Fur Silk Scrub of DeoDoc Ingrown Hair Exfoliator om ingegroeide haren te voorkomen en voor een gladde huid.

Wat voor jou het beste ontharingsproces is, hangt af van je persoonlijke voorkeur. Maar als je op zoek bent naar iets dat minder pijnlijk en irriterend is, dan is suikerwax misschien de juiste methode voor jou.

Dit artikel is oorspronkelijk gepubliceerd door Vogue US.