Zelfbruiner: you love it or hate it. Het is natuurlijk een ‘makkelijke’ manier om een zongebruind kleurtje te krijgen, mits je het goed aanpakt. Waarover zo meer. Tegelijkertijd kan het ook nog eens gezonder voor je huid zijn, omdat je niet kunt verbranden. Alleen dat ‘haten’, dat zit hem waarschijnlijk in het feit dat het streeploos aanbrengen van zelfbruiner nog niet zo makkelijk is. Iets wat ik na twintig jaar kliederen met zelfbruiner, met gemengd resultaat, kan onderschrijven. Vandaar hier al mijn zelfgeteste tips en tricks voor het goed aanbrengen ervan op je lichaam (en eventueel gezicht). Tot slot nog wat tips voor fijne zelfbruiners.
Zelfbruiner aanbrengen
Eerst nog even over die gezondheidsclaim hierboven. Natuurlijk is zonlicht gezond: je maakt vitamine D aan dankzij onder andere zonlicht. Daarbij voelen veel mensen zich gelukkig(er) in de zon dan tijdens een grijze dag met regen. Tegelijkertijd is verbranden écht heel gevaarlijk. Zoals dermatoloog, huidkanker-expert en oprichter van Tenue de Soleil Daniel Kadouch ons onlangs op het hart drukte: “Voorkom áltijd dat je verbrandt. Verbranden is namelijk echt schadelijk op DNA-niveau van de huid. Dat kun je niet herstellen, met geen enkel product.”
Elke week onze beste artikelen in je inbox? Schrijf je hier in voor de Vogue-nieuwsbrief.
Met zelfbruiner kun je niet verbranden, er komt immers geen uv-straling aan te passen. Een enkel persoon kan allergisch zijn voor zelfbruiners, door een allergie voor bepaalde geur- en kleurstoffen. Verder komen er geen gezondheidsrisico’s kijken bij het gebruiken van zelfbruiners. Enige waarschuwing: je huid is door die ‘neppe’ sunkissed glow niet beter beschermd tegen uv-straling. Blijf dus altijd crèmes met factor 50 smeren.
Zelfbruiner tips en tricks
Dan zoals beloofd tips en tricks om zelfbruiners streeploos aan te brengen.