gestresst-probeer-deze-wetenschappelijk-onderbouwde-oefening-voor-meer-rust-331782
©ANNE MENKE, VOGUE NEDERLAND, MEI 2024

Veel mensen ervaren stress. Uit onderzoek blijkt dat we het moeilijk vinden om rust te ervaren en bewaren. Mindfulness – volledig aanwezig zijn in het moment – kan de oplossing zijn.

Mindfulness tegen stress

De ’techniek’ van mindfulness wordt gebruikt voor het omgaan met psychische problemen zoals stress, angst, depressie en stressstoornissen. Het kan ook helpen bij lichamelijke aandoeningen. Van psoriasis en het prikkelbare darm syndroom tot fibromyalgie. Hoewel sceptici het afdoen als een praktijk waar alleen wellness warriors tijd voor hebben, is er voldoende wetenschappelijk bewijs van de voordelen voor lichaam en geest. Ondanks dat het een uitdagende oefening is, kan mindfulness ons allemaal helpen om een rustiger leven te creëren.

Elke week onze beste artikelen in je inbox? Schrijf je hier in voor de Vogue-nieuwsbrief.

“Zo bewust mogelijk blijven heeft veel voordelen”, beaamt mindfulness-goeroe Melanie Santorini. “Na verloop van tijd raken we minder in de ban van onze te drukke breinen. We merken wel wat onze geest zegt, maar identificeren ons er niet meer mee”, vertelt ze. “Als dat lukt kun je beslissingen en levenskeuzes maken van binnenuit – ergens dieper, consistenter en vriendelijker. Je stemming verbetert en emoties stabiliseren. En dat terwijl je met sterke gevoelens leert navigeren. Je voelt je slim, lichter en stabieler van binnen. Ook ben je minder rommelig en overbelast, wat een positieve invloed heeft op je algehele welzijn: zowel psychisch als fysiek. Het grootste voordeel? Je ervaart een rustiger leven, bent niet langer mentaal of emotioneel afwezig en leeft niet meer in het verleden of de toekomst. Eindelijk ben je hier. In het nu.”

Vogue vroeg drie deskundigen om advies: hoe kun je met mindfulness beginnen, hoe hou je het vol en hoe doe je het goed?

Merk stress op

Mindfulness heeft alles te maken met bewust zijn op elk moment. “Let op – het gaat niet om wat er gisteren is gebeurd, of wat er morgen kan gebeuren”, zegt Santorini. “Het gaat erom dat je volledig aanwezig bent, nu, terwijl je je leven leidt.” Vraag jezelf af hoe je je voelt en wat er fysiek aan de hand is in je lichaam, nu, in het moment.

“Begin met het instellen van waarschuwingen om je aan deze belangrijke – en lastige taak – te herinneren. Of je het nou doet terwijl je je ochtendkoffie haalt, naar je werk loopt of je tanden poetst: zorg ervoor dat je momenten activeert om op te merken hoe je je mentaal en fysiek voelt, zonder te oordelen of er een mening over te hebben”, voegt Santorini toe.

Mocht je twijfelen over het verschil tussen meditatie en mindfulness, dan zegt Santorini: “Meditatie is een klassieke manier van mindfulness en volledig aanwezig zijn. Dat is voor iedereen iets anders, maar de onderliggende principes zijn hetzelfde: je maakt tijd vrij en ontspant om bewust te zijn.” Sommigen letten op hun adem, anderen gebruiken een herhaald woord of mantra, of focussen op een kaars.

Van gedachteloosheid naar mindfulness

“Het tegenovergestelde van mindfulness is gedachteloosheid. Probeer dat te herkennen”, gaat Santorini verder. “Velen van ons leven in een wervelwind-staat, dus als je ergens heen rijdt zonder dat je je ervan bewust bent, of luncht en je niet herinnert hoe het smaakte, herken het. Herken wanneer je hersenloos bent en trek jezelf terug in het huidige moment.”

Word één met je adem

Het loont ook om te concentreren op je adem. Langzame, diepe ademhalingen helpen het parasympathische zenuwstelsel van je lichaam te activeren. Dit is verantwoordelijk voor de rust- en verteringsmodus, en schakelt tegelijkertijd je sympathische zenuwstelsel – of de angstige vecht- of vluchtmodus – uit. “Effectief ademhalen kan voor sommige mensen lastig zijn, omdat we er meestal zo passief mee omgaan”, zegt Matt Penman, yogaleraar bij Bodyism.

“Je hoeft niet in kleermakerszit op een kantha-quilt te zitten terwijl de geur van nag champa wierook in je neusgaten kriebelt om mindfulness te beoefenen. In plaats daarvan kun je gaan zitten, je ogen sluiten en focussen op het ritme van je natuurlijke ademhaling. Merk op wanneer je geest afdwaalt – wat het ongetwijfeld zal doen. Wanneer je geest afdwaalt, focus je je op de volgende inademing en start je opnieuw. Maak hier elke ochtend of avond een gewoonte van.”

Een yogales kan ook een moment zijn om mindful te worden. Penman merkt in zijn lessen dat veel studenten meer meditatie en mindfulness in hun trainingen willen, in plaats van alleen 30 seconden aan het einde. “Visualiseren van elke spier die aan het werk is, is niet alleen goed voor de geest. Het versterkt de effecten van je training dankzij de verbinding tussen geest en spieren.” Als je weet waar je uitdagingen liggen en wat je inspireert om grenzen te verleggen, kun je alles bereiken”, zegt Penman. “Mindful leven is tijd nemen om te ademen, op te merken en aanwezigheid te vinden.”

Stimuleer je zintuigen

In de Londense meditatiestudio Re:mind gebruiken de trainers geur en geluid om cliënten in een bewuste staat te brengen. “We gebruiken veel geur, wat erg handig kan zijn”, zegt Yulia Kovaleva, mede-oprichter van de studio. “Vind een essentiële olie waar je van houdt of draag een aromatherapie ketting – ze worden steeds populairder.” Kovaleva raadt ook het gebruik van kaarsen en wierook aan. En als horen je sterkere zintuig is, gebruik dan de vele opgenomen meditaties op Spotify of Insight Timer. Een tip om zo snel mogelijk stress te verminderen? “Als je merkt dat je te veel nadenkt, leg dan je hand op je hart en geef jezelf een moment om uit te schakelen”, zegt ze.

Bewuste huidverzorgingsroutine

De zorg voor je huid maakt deel uit van je dagelijks leven. Logisch dus, om van je huidverzorgingsroutine een mindful moment te maken. Naast de kracht van aromatherapie, kunnen rituelen zoals een gezichtsmassage helpen om je gedachten op een rij te krijgen. Huidverzorgingsmerk Wild Source werkt samen met spirituele gids Giselle La-Pompe Moore aan een reeks bewuste oefeningen. Wat je wil is dat de stress in lichaam, geest én huid minder wordt. Hoge niveaus van het stresshormoon cortisol hebben namelijk een directe invloed op de huidbarrière. Dit kan leiden tot allerlei huidproblemen zoals eczeem en acne.

Sterke, negatieve emoties

“Je kunt soms een enorme stroom energie voelen waar je gemakkelijk in kunt verdwalen”, zegt Santorini. “Opmerkzaam zijn als het gaat om sterke emoties vergt oefening.” Als je ze eenmaal herkent, raadt ze deze oefening aan:

  • Wanneer een sterke emotie opkomt, blijf dan stil, sluit je ogen en verdiep je ademhaling.
  • Merk op wat er in je lichaam gebeurt en, belangrijker nog, benoem het. Als er bijvoorbeeld woede ontstaat, zou je in stilte tegen jezelf kunnen zeggen: “Hartkloppingen, warme handpalmen, strakke borst, misselijkheid. Benoem gewoon wat er in je lichaam gebeurt. Dit zorgt voor ruimte waarin de negatieve emotie kan verdwijnen en een meer doordachte reactie kan ontstaan.
  • Gebruik apps en slimme technologie – hoe tegenstrijdig dat ook lijkt. Naast afspeellijsten is er een aantal geweldige apps ontworpen om je te helpen bewuster te zijn. Insight Timer heeft een briljante verzameling met verschillende cursussen en sessies, net als Calm en Headspace. Portal is een geweldig hulpmiddel voor mensen die houden van geluiden van de natuur. Simple Habit maakt het snel en gemakkelijk om te mediteren, waar je ook bent. De Mindfulness-app van Apple (toegankelijk via de Apple Watch) biedt traceerbare ademhalingssessies, mindfulness-herinneringen en de mogelijkheid om te reflecteren.

Dit artikel is oorspronkelijk gepubliceerd door Vogue UK.