Blauwe zones zijn regio’s met meer honderdjarigen en minder chronische ziekten dan waar ook ter wereld. Volgens deskundigen komt dat door de gezonde eet- en leefgewoonten van de bewoners. Je hoeft heus niet naar Sardinië of het Griekse eiland Icaria te verhuizen (twee van de vijf blauwe zones geïdentificeerd door auteur Dan Buettner, die de term bedacht) om de vruchten te plukken van het leven in een blauwe zone.
Gewoontes uit de blauwe zones
Eet gezonde vetten
Een van de belangrijkste overeenkomsten tussen mensen in blauwe zones over de hele wereld is de aanwezigheid van veel gezonde vetten in hun voeding. Op het eiland Okinawa in Japan is dat vooral vette vis zoals zalm, terwijl mensen in het Middellandse Zeegebied genieten van veel lokale olijfolie. Gezonde vetten zoals omega-3, een meervoudig onverzadigd essentieel vetzuur, hebben meerdere voordelen. Een van de belangrijkste redenen waarom ze in verband worden gebracht met een lang leven is hun vermogen ontstekingen te verminderen, die aan de basis liggen van chronische gezondheidsproblemen zoals hartaandoeningen, beroertes en zelfs depressie en angst.